Elefánt az üvegpalotában

2018. október 5. 8:27

Avar János
Vasárnapi Hírek
Trump sorra verné szét a nemzetközi szervezeteket és vonja ki Amerikát a közös megoldásokból.

„Hat héttel a Trump elnökségére – és Amerika jövőjére – is kiható kongresszusi választások előtt, az elnök azt a táborát próbálja mozgósítani, amely a hagyományos és újraéledt elszigetelődési politika bázisa, annak udvarolt a külvilág ócsárlásával. S lényegében minden – a világszervezet céljának számító – nemzetközi együttműködés elutasításával. Utóvégre az »Amerika az első« jelszavát is a harmincas évek izolacionistáitól másolta, akik távol akarták tartani országukat a második világháborútól, vagyis az európai demokráciák megmentésétől (vezérük, Lindbergh óceánrepülő éppenséggel Hitler bámulója volt). S a világháború után a republikánus Taft szenátor a NATO létrehozását ellenezte.

Utódjukként, Trump sorra verné szét a nemzetközi szervezeteket és vonja ki Amerikát a közös megoldásokból. Cserében, okkal fakasztva mosolyt, magát és hite szerint páratlan tárgyalási képességeit ajánlgatta most is. S ennek fő bizonyítéka szingapúri csúcspartnere, a phenjani diktátor volt, jószerivel az egyetlen, akit személyében is megdicsért, noha Kim nem siet tartani magát júniusi atomleszerelési ígéreteihez (viszont, mint Trump bizarr sajtóértekezletén megtudtuk, nagyszerű leveleket ír az elnöknek, s ami a fő: nem mulasztja el magasztalni…). De az elnök legalább nem név szerint támadta, csupán utalásokkal Amerika szövetségeseinek vezetőit. Egyszóval Trump a republikánusok jelképállata, az elefánt módjára rugdalózott az üvegpalotában. Ezt tette szerdán is, amikor a Biztonsági Tanács ülését vezette, csak azért, hogy nyomatékot adjon a közgyűlési szónoklatában is előadott Teherán-tángálásnak, mit sem törődve a többi – az iráni atomalkuhoz ragaszkodó – nagyhatalom véleményével.

Visszasietve a Fehér Házba, Trump azt tette, amit a legjobban szeret: tévét nézett. Jó okkal: drámai meghallgatás volt csütörtökön a szenátus jogi bizottságában az elnök főbírójelöltjéről, akit immár több nő is megvádolt fiatalkori szexuális zaklatásokkal. Trump számára kulcskérdés jelöltje bejuttatása az alkotmányértelmező testületbe, elbillentve azt jobbra. Szavazótábora jelentős része emiatt tartott ki mellette, főként az abortuszt, melegházasságot ellenző keresztény fundamentalisták. S hát Trump azt is sejtheti, hogy az orosz kapcsolatok vizsgálatában, vagyis elnöksége sorsában is perdöntő szerepe lehet a főbíróságnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

/Z/Avar: aki keresztényként ellenzi az abortuszt és a melegházasságot, az nem "fundamentalista", hanem egyszerűen csak keresztény...

Persze, lehet nem-keresztény alapon is szembeszállni az abortusszal és melegházassággal, de keresztény módon lehet igazán megalapozni az ellenérveket.

Sose volt normális a kis habzószájú.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés