Zsoldossirató

2018. október 2. 10:14

Stumpf András
Új Szó
Talán hirtelen meggondolta magát, s ma már migránsokkal akarja elárasztani Európát Orbán Viktor? Logikus gondolat lenne, de nem.

„Egyre nagyobb aggodalom látszott tükröződni az MSZP-elnök máskor mindig ravaszdi tekintetében. 2016 nyara volt, Molnár Gyula az LMP pártalapítványának táborában vendégeskedett Felsőtárkányban, s közönség előtt hallgatta, amint a mellette helyet foglaló, akkor frissen az ökopárt társelnökévé választott Hadházy Ákos egy konkrét korrupciós ügyről kezd beszélni. Látva, hogy a szocialista egyre fehérebb, tűkön ültem én is, vártam már a csattanót nagyon: hogy mondjuk Hadházy valami hatalmas Fidesz–MSZP mutyival rukkol elő ott, száz ember és kamerák előtt, megizzasztva Molnárt rendesen. De nem. Csattanó nem volt. Hadházy valami Piripócsújfalu-alsón egymillió forint értékben elkövetett fideszes önkormányzati visszaélésről hadovált csupán, megfeledkezve arról, hogy már nem korrupcióügyi felelős, hanem pártelnök, ideje lenne felvenni hát az új szerepéhez illő gondolatgúnyákat, felvinni a pártját a padlásra, hagyni a piti ügyeket másra. Nem tett így később sem. Rossz társelnök volt, aztán arra a sorsra jutott, amelyre az LMP-társelnökök szoktak: kicsinálta a saját pártja. Amely az utóbbi időben nem politizál, csak hezitál.

Csak hát: mese az egész. Másképp: hazugság. Az európai határ- és parti őrség 162 oldalas európai bizottsági tervezetét bárki elolvashatja, akinek van internet-hozzáférése és némileg ért angolul. Kiderül gyorsan, hogy a tervezet épp a migráció megállítását tűzi ki célul. Olyan közös határőrséget, amely fel tud lépni a három évvel ezelőtti görög helyzethez hasonló esetekben. Azaz, ha egy ország nem tudja megvédeni az uniós határt, segítséget kap. Az uniós határőrök ugyanakkor nem minősíthetnének menekültnek senkit – ez továbbra is a helyi menekültügyi hatóság joga maradna. A határőrök viszont őrizetbe vehetnének bármilyen, papírok nélküli migránst, a kiutasítási döntés után pedig öt napra csökkenne a fellebbezés ideje. Elutasítás esetén aztán a kitoloncolásban is segédkeznének, ha kell.

Mi ezzel a gond? Semmi. Magyarországot nem is érintené, hiszen ha a kerítés megvédi a határt, semmi dolguk nem lenne itt. Annyira nincs gond a tervvel, hogy három éve maga Orbán Viktor követelte: legyen ilyen közös határőrség. Most meg ellenzi. Talán hirtelen meggondolta magát, s ma már migránsokkal akarja elárasztani Európát Orbán Viktor? Logikus gondolat lenne, de nem. Nem akar ezzel semmi mást, mint megerősíteni saját belföldi táborát, nyomkodni a »szuverenitás«-feliratú gombot. Mivel épp elég magyarnak volt kasza meg kapa a jele az oviban, a gomb remekül működik is. Az Európai Unió meg továbbra is rosszul fog. Olyan hatalom ugyanis soha nem volt még a történelemben, amely ne védte volna hatékonyan saját határait. És amely ne nézett volna rá pénzeinek elköltésére.

A közös határvédelem és Magyarország csatlakozása az Európai Ügyészséghez tehát közös érdeke az uniónak, az európai polgároknak és a magyar polgároknak. Csak a magyar kormánynak nem érdeke egyik sem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

András! Mi a helyzet a tervezett, kiépített útvonallal?

Nekem már óvodában is magyar zászló volt a jelem (tényleg!), ezért nyilván kissé többet jelent nekem e táj, mint annak, aki a jelenlegi uniós mainstream gépéről tekint le rá. A közös határvédelem kissé hiteltelen, amikor hirtelen olyanok tartják jó ötletnek, akik mindeddig felső határ nélkül HÍVTAK be "menekülteket". Meg olyanok, akik a migrációt "alapvető emberi jognak" tartják...

Ami pedig a közös ügyészséget illeti. Természetesen lehet érvelni a létjogosultsága mellett. De ameddig nem tisztázott, hogy kik fognak például Magyarország esetében eljárni, melyik "független" és "civil" szervezet emberei, addig nem lehet róla sokat mondani. Egy ilyen ügyészség ugyanúgy lehet politikai fegyver a jelenlegi ellenzék kezében, mint ahogy természetesen teljesíthet objektíven is.

Bár ha tényleg akkora a "korrupció" most, mint még soha, elég furcsa, hogy jelenleg nincs jogi eszköz a lebuktatására és büntetésére...

Stumpf Andrásnak igaza van, Orbán Viktor azért állt bele a határőrség elleni kampányba, mert a Néppárton belüli vereség helyett mással kellett tematizálni a közbeszédet. Ez a politika.

Ugyanakkor igenis joggal vagyunk bizalmatlanok az EU intézményeinek elfogulatlan és előírásszerű működésével kapcsolatban. A Frontex nevű szervezet eddig a gyakorlatban nem akadályozta meg a tengeri illegális migrációt, nem lépett fel az embercsempészek ellen. Teljesítette a tengerjogi előírásokat és behordta Európába a tengeren lelt embereket.

Ahogy elnézzük az elmúlt évtizedek EU bírósági döntéseit, a politikai elfogultság és beszámítás szembeötlő. (Ahogy a román bíróságok és a korrupcióellenes ügyészség működése esetében nyilvánvaló a magyarellenes elfogultság.) A négyes metró építése ügyében sem volt korrekt és elfogulatlan az ellenőrző hatóság jelentése. Azt is tudjuk a gyakorlatból, hogy a "keletre" irányuló EU-s támogatások esetén minden fillérnek utána néznek, a nyugatiak viszont úgy szórhatják a pénzt, ahogy akarják.

Az pedig újságírói hangulatkeltés (a legrosszabb fajtából), hogy "Mészáros Lőrinc luxusjachtjára meg Garancsi magánrepülőgépére" mennek az európai pénzforrások. Mészáros és Garancsi nem EU-támogatásokat kapnak, hanem hazai tendereket nyernek el a cégeikkel és az adózott nyereségből vesznek maguknak hajót és repülőgépet. Az európai ügyészség csak az EU-források felhasználását és az ÁFA-csalásokat vizsgálhatja, a hazai tendereztetést nem. Egyébként olyan nagyondemokratikus országok sem csatlakoztak, mint Dánia, Svédország és Írország.

Az első paragrafusnak semmi értelme. Nem kapcsolódik a témához. A többi része meg nagyzolás, és vágykivetítés. Jah, olvassuk el a doksit, nincs itt semmi probléma. Mintha az EU annyira tartaná magát a saját megállapodásaihoz.

Ahh, kösz. Ez elkerülte a figyelmemet, pedig megnéztem a forrásoldalt is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés