Nyugdíjasok bohócmosolya

2018. október 2. 8:01

Nagy N. Péter
Vasárnapi Hírek
Miért van az, hogy egy friss, 18 országot átfogó felmérés szerint Magyarországon a legrosszabb nyugdíjasként élni?

„Tartósan így rendezkednek be, hiszen – ugyancsak Népszava-információ – a Brüsszelbe küldött konvergenciajelentés miközben évi 4-5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2022-ig, a szociális háló működtetésére 1,3 százalékkal kevesebb pénzt szán. 

Szükségszerű volna ez?

A nyugdíjrendszer szűkmarkúságára ezt szokták mondani. Egyre kevesebb ember mind több és hosszabb ideig élő és betegeskedő időskorút kénytelen eltartani, ami hosszú távon még az eddigi szinten sem mehet tovább. Ehhez képest 2010 óta háromszor volt veszteséges a nyugdíjkassza, négyszer – nem az évtized elején – bőven nyereséges. Lendületesen emelkedtek a bérek és a fizetések, velük az utánuk befizetett összegek. Ez kárpótolt minden más veszteséget. A nyereséget nem a kisnyugdíjasok kapták, hanem felszívta a költségvetés egésze. Valóban nem emelhetőek az alacsony nyugdíjak, mert felborul a rendszer egyensúlya? Ha a pluszt el tudja vinni a költségvetés, a mínuszt majdan miért is ne tudná ugyanaz a költségvetés ellentételezni?

Miért van az, hogy egy friss, 18 országot átfogó felmérés szerint Magyarországon a legrosszabb nyugdíjasként élni. Szlovéniától, Észtországtól és Lengyelországtól (31-31 pont) is messze leszakadva csoszogunk a sor végén a magunk 23 pontjával. Olyan kérdéseket is vizsgáltak, mint az ételbiztonság, a fiatalok viszonyulása az idősekhez vagy a tanulási lehetőségek. Némelyiken csak mosolygunk? Ez maga az utolsó hely.

Olvasom, hogy egy nagyszerű bohóc 71 évesen 60 ezer forint nyugdíjat kap – pedig állami társulattal is fellépett sokáig –, ezért most is járja vándorcirkusszal az országot. Jó arcot vág hozzá. Mosolyát nap mint nap felfesti.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az öregedő társadalom és az alacsony születési ráta együtt a világ fejlettebb részén mindenhol komoly társadalmi probléma. Ameddig a magánszféra jelentős részében minimálbérre lettek bejelentve a munkavállalók, és mindenki igyekszik kijátszani a járulékfizetési kötelezettségeket, nehéz lesz a nyugdíjkassza helyzete is. Nekem egyszer azt mondta egy közgazdász barátom, hogy a jelenlegi bismarcki nyugdíjrendszer a mostani demográfiai és gazdasági mutatókkal már tarthatatlan. 70 évre kellene felvinni a korhatárt, hogy a be- és kifizetés aránya rentábilis legyen.

Válaszok:
Agnieszka | 2018. október 2. 9:03

Ez így van. Mikor az egészségügy színvonalán siránkoznak, sohasem vetik föl, h. mennyi a potyautas. Ennyi járulékból ezt lehet kihozni.

Szuper jegy nélkül utazni, a Karácsony, Húsvét előtti pénz nagyon jól jön.

Egyáltalában nem olyan rossz nyugdíjasnak lenni. Olyasmire jut idő, amire dolgozóként sohasem.

Még emlékszem, milyen jó volt az egyetemista gyerekeimet meleg ebéddel várni az első években, később az unokáimmal boldogkodni.

Szerencsések voltunk, hiányszakmában dolgozva NEM lettünk munkanélküliek.

Nyilván van egy széles réteg, amelyik kínlódik, de ez NEM az Orbán kormányok sara.

Egyik fiam sem a patás elől "menekült", a három közül a legidősebb még a téli felvételizős NDK-magyar állami ösztöndíj csere programmban került ki, a legkisebb 11 éve, a Gyurcsány kormány hatására, mert látszott, h. itthon a magas kamatok miatt NEM tudna lakáshoz jutni, a devizahitel föl sem merült. Ma már NEM menne ki.

A "miért"-re egyébként az a válasz, h. a szoclib, posztkommunista média harci támogatásával háromszor hatalomba jutott szoclib kormányok olyan hatékonyan herdálták el a nemzeti vagyont, olyan sikeresen knock out-olták a magyar gazdaságot, h. még most is csak kínlódjuk ki magunkat a cikkíró politikai elvbarátai által létrehozott csődközeli helyzetből.

Ennyi.

Több gyerekkel és még több unokával jobban el lehet viselni a kevés nyugdíjat is.

A nyugdíjasokat meg sem kérdezik, számok alapján döntenek.
Ha én nyugdíjas lennék és megkérdeztek volna, azt mondtam volna, hogy mi magyarok annyi megszorítást át-és túléltünk, most meg biztosan araszol felfelé minden.
Nem cserélném el a nyugdíjamat a német vagy francia nyugdíjra azért cserébe, hogy sötétedés után ne mehessek ki az utcára.

Kérdezd meg, hogy hány év munkaviszonya van?

Há mé, a rohatt Orbán miatt, azér! Milyen kérdés már ez?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés