Érvénytelen szavazás?

Strache vizsgálatot kér a Sargentini-jelentés kapcsán

2018. szeptember 16. 15:19
A kelet-európai országok, mint Magyarország, amelyek a Szovjetunió uralma alatt szenvedtek, és sok áldozat árán vívták ki és nyerték el mai szabadságukat és a demokráciát, nem akarnak újabb gyámkodást vagy külső irányítást, ezúttal Brüsszel részéről” – fogalmazott a jobboldali politikus.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, közszolgálati és sportminiszter megkérdőjelezi az Európai Parlament (EP) által a héten elfogadott Sargentini-jelentés érvényességét, ezért arra kérte Karin Kneissl külügyminisztert, hogy kérje ki az ügyben az Európai Unió Tanácsa jogi szolgálatának véleményét – közölte vasárnap Strache hivatala.

A Magyarország ellen az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást elindító döntést szerdán 448 EP-képviselő támogatta, 197 ellenezte, és 48 képviselő tartózkodott. Az uniós szerződések értelmében az összes EP-képviselő többsége mellett a leadott szavazatok kétharmadára van szükség az indítvány elfogadásához, az EP jogértelmezése szerint viszont csak az igen és a nem szavazatok számítanak leadott szavazatnak, a tartózkodás nem. Ha a tartózkodást leadott szavazatnak tekintik, akkor 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett az EP nem tudja elfogadni a jelentést, a tartózkodások nélkül viszont igen. Ausztria jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.

Nagy megértéssel vagyok a magyar érvelés iránt” – tudatta közleményben a jobboldali Osztrák Szabadságpárthoz tartozó Strache. „Miután a 7. cikk szerinti eljárást elindító parlamenti határozat jogállása nem világos, a külügyminiszter, velem való egyeztetést követően, arra kérte az EU Tanácsának jogi szolgálatát, hogy világosan foglaljon állást az előtt, hogy a tanács foglalkozik az üggyel” – teszi hozzá az alkancellár.

Strache egyúttal sajnálatát fejezte ki, mert úgy véli, hogy a Magyarország elleni eljárással tovább mélyülne a Kelet- és Nyugat-Európa közötti szakadék, ahelyett, hogy megértéssel át lehetne hidalni.

A kelet-európai országok, mint Magyarország, amelyek a Szovjetunió uralma alatt szenvedtek, és sok áldozat árán vívták ki és nyerték el mai szabadságukat és a demokráciát, nem akarnak újabb gyámkodást vagy külső irányítást, ezúttal Brüsszel részéről” – fogalmazott a jobboldali politikus.

Az uniós szerződés értelmében - ha a parlament elfogadta a határozatot - az eljárás következő szakaszában az uniós tanácsnak kell foglalkoznia a kérdéssel, és meg kell állapítania, hogy valóban fennáll-e Magyarországon az uniós alapértékek súlyos megsértésének világos veszélye. Ehhez négyötödös többségre lenne szükség a tagállamok kormányait tömörítő testületben. Ezt megelőzően az érintett államot mindenképpen meghallgatják az ügyben, és ajánlásokat is megfogalmazhatnak számára.

(MTI)

Összesen 216 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Heinz-Christian Strache alkancellárnak igaza van, hogy nyilvánosságra kell hozni a szavazás lefolytatásával kapcsolatos uniós állásfoglalást indoklással együtt. Minden európai uniós polgárnak joga megismerni. Amennyiben nem hozzák nyilvánosságra megsértik a polgárok információhoz való jutásának a jogát.

Az EU Tanácsnak pedig kötelessége a szavazási eljárás vizsgálata, hogy a rendelkezéseknek megfelelően történt-e és döntését nyilvánosságra kell hozni. Ameddig ez nem történik meg nem lehetne tovább folytatni az eljárást.

Ez a vizsgálat elkerülhetetlen, mert nemcsak a Sargentini javaslat miatt fontos, hanem a későbbiekben is, EU Tanácsa megküldi az EP ah határozatát, amelyről újra minősített többséggel kell szavazni. Ugyanakkor Lengyelországgal szemben indított eljárásban ugyancsak fontos lesz.

Az a gyanúm, hogy az EU Jogi Bizottsága ne azt írta le; A 7. cikk-ben foglaltak Magyarország ellen javasol eljárás megindításához nem kell a "tartózkodom" szavazatot figyelembe venni, hanem csak a Sargentini jelentésnél. Ebben pedig igaza van, mert a jelentés elfogadásához elég az egyszerű többség. A 7. cikk-el kapcsolatban pedig minősített többség kell.
Furcsa is lenne, hogy az Eu Tanácsának hozott határozatához négyötödös egyetértés szükséges az elfogadáshoz, és figyelembe kell venni a tartózkodás szavazatot, az EP-nél pedig nem.

A Jogi Bizottság állásfoglalása is eu-s állásfoglalás és nem vélemény.
Az EU Tanácsától azért kérik ki, mert az EP-nek csatolni kell, hogy milyen indokkal nem vették figyelembe a tartózkodás szavazatot.
Ebben az esetben nem hivatkozhatnak a Jogi Bizottságra, hogy azt mondták. A jogi Bizottságnak pedig a szerinted véleményét, szerintem állásfoglalást írásban kellett rögzíteni, amelynek tartalmazni kell a részletes indoklást.

Strache vizsgálatot kér a Sargentini-jelentés kapcsán

Számunkra hasznos lehetőség, és lassacskán beindul:
az örvendező-elélvező bal-lib, a Sargenthini-jelentéssel, elfogadásával eszményi magas labdát dobott fel.
Meghatározó beszédkeret az EU-parlamenti választásokig, ráadásul, teljességgel korrektül, mert az ordító hibát ők követték el.
Merkel, Macron, Engel, Verhofstadt, Asselborn, a bizottsági elnökök, a többi idiót...

Már megint kezded a személyeskedést, ahelyett, hogy gondolkoznál és cáfolnál.

Mit írt le a Jogi Bizottság?
Mi szerepel az indoklásában?

Tudod? Nem tudod, mert a képviselők sem tudják. Csak annyit tudnak, hogy nem kell beszámolni.

Most eljátszod, hogy feltaláltad a spanyolviaszt és kioktató hangot ütsz meg.

Csakhogy amit most leírtál az elsők között írtam le itt a fórumon. Így azt is modnhatnám, hogy engem ismételsz. De nem mondom.

Ezt a kötözködést nem először játszod el. Ha neked ez szórakozás akkor csináld, engem a következőkben nem érdekel.

Hol található a létszám?
Link?

Azért elég sok tolószékes DK-s maradt otthon, pedig Feri Őket is várta, így maradt a mandineren ekézni Orbánt, a leírt papírról.

Tájékoztatnálak, hogy Európa országai között van jó pár monarchia. Ezekkel alattvalókérdésben mi a helyzet?

Üres duma.
Te olyanra válaszoltál ami a hozzászólásomban nincsen benne. Nem a rendeletekben, előírásokban írtakat vitattam. Még az sem, hogy jogos vagy jogtalan a tartózkodó szavazatok figyelembevétele.

Arról írtam, hogy a Jogi Bizottság állásfoglalása, vagy ahogy te fogalmaztad a véleménye a részletezéssel, magyarázattal a rendelkezésekre való hivatkozásokkal nem található. Ilyennek kellene lenni és fel kellene leni az EU honlapján. Erre bemásolod nekem a rendelkezéseket.

Megkérdeztem több képviselőt, ők is csak annyit tudnak; a Jogi Bizottság szerint a rendelkezések nem egyértelműek, ezért a tartózkodást ne kell figyelembe venni a leadott szavazatoknál. Morvaitól még nem kaptam választ.

Részemről a téma lezárva. Választ pedig nem várok. Máskor sem.

Fogalmad sincs, hogy miről van szó a hozzászólásomban, ahogy a fórumtársamnak se. Erre belekotyogsz.

Az elmúlt napokban én is idéztem a rendeleteket és számos alkalommal kifejtettem, hogy a tartózkodó a leadott szavazatokba be kell számítani. Ha a nick nevemre kattintasz meggyőződhetsz róla.

A Jogi Bizottság véleményét, szerintem állásfoglalást írásba nem tették közzé és szóban sem indokolta a szóvivőjük. Írásról, részletes indoklásról az általam megkérdezett képviselők sem tudnak. Morvai még nem válaszolt.

Több fórumon keringett, hogy a Bizottság titkosította a szöveges indoklást. Így szerintem valótlan állítás, hogy ilyen link volt a Mandiner valamelyik posztjánál.

Ha azonban volt, akkor a fórumtársamtól vártam volna a linket, és nem a szószátyár beszédet. Nem ez az első alkalom, hogy így viselkedik, ezért részemről töröltem.

Ennyi. Pont.

Nem.
Tisztázni kell, hogy a rendelkezések szerint figyelembe kell venni, vagy nem a tartózkodás szavazatot, mert az eljárás során még többször előkerül. Nemcsak a magyarországi, hanem a lengyelországi eljárás során is.
Ezért szüksége az Európai Unió Tanácsának a vizsgálata, állásfoglalása. A Tanács az EU egyik fő döntéshozó szerve.

Itt van erre egy példa, amelyre az elmúlt napokban többször hivatkoztam.
http://www.consilium.europa.eu..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés