Macron: A franciák ellenállnak a változásnak, bezzeg a dánok!

2018. augusztus 30. 21:02
Koppenhágában méltatta a dánok nyitottságát a francia elnök. Szerinte sikerült „kulturális változást” kiváltania a franciák körében, akik „újra kedvet kaptak a kockázatvállaláshoz”.

Meglehetősen provokatív megállapításokat tett Emmanuel Macron francia elnök koppenhágai látogatásán – írja a Le Point. Mint arról lapunk is beszámolt, Macron kijelentette: ha Orbán Viktor és Matteo Salvini a legfőbb ellenfelüket látják benne, „igazuk van”, és nem hagy teret a hozzájuk hasonló „nacionalistáknak”, és „azoknak, akik gyűlöletbeszédet terjesztenek”.

Az elnök a Dániában élő franciákkal való találkozóján azonban más témákra is kitért: kifejezte csodálatát a „rugalmasság és biztonság” (flexisécurité) dán modellje előtt, elismerve ugyanakkor, hogy a két nép közötti kulturális különbségek miatt nem lehet egy az egyben lemásolni azt. „Ne legyünk naivak: a lehetőségek az adott kultúrából, a történelme által formált népből fakadnak. Ez a lutheránus nép, amely megélte az elmúlt évek átalakulásait, nem éppen azonos a változásnak ellenálló gallokkal. De közös bennünk az európaiságunk" – fejtegette Macron, aki azt is méltatta, hogy Dánia úgy képes ragaszkodni a kultúrájához, hogy „közben teljesen nyitott a világ többi részére”.

Macron még egy hétfőn elmondott beszédében pozitív fejleményként értékelte a nemzeti identitások visszatérését. „Azok, akik egy globalizált nép eljövetelében hittek, nagyot tévedtek. Szerte a világban a népek legmélyebb identitását látjuk visszatérni. És ez lényegében jó dolog" – vélekedett, ezen nézeteit pedig a dániai közönség előtt is kifejtette. Hozzátette azonban: úgy látja, az identitás interakciókból áll. Egy dán diák kérdésére, aki az európai identitások jövőjéről kérdezte őt, így felelt: „Olyan, hogy igazi dán, nem létezik, hiszen európai már. Ugyanígy az ön nyelve nem kizárólag dán: az európai nyelv részét képezi. Ez igaz a franciákra is."

Macron arról is beszélt: úgy érzi, sikerült „kulturális változást” kiváltania a franciák körében, akik „újra kedvet kaptak a kockázatvállaláshoz”.

 

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Macron ennyire buta és tájékozatlan lenne?

"Elutasítja a menekültek kvóták szerinti elosztását, és a "nem nyugati származású bevándorlók" által lakott "gettók" felszámolására készül a dán kormány, erről Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök beszélt egy csütörtöki német lapinterjúban.

A Venstre nevű jobboldali liberális párt vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy hazája ugyan nem vesz részt az európai uniós (EU-) menekültügyi rendszerben, de támogatja, hogy egységes megközelítés, közös stratégia alakuljon ki a menekültügyről.

Ennek a stratégiának nem lehet része a menekültek kötelező jellegű elosztása. Az elosztás hosszabb távon működésképtelen, ha a közösség meg akarja őrizni a szabad mozgás vívmányát. Ezért inkább a külső határ védelmére és a menekülésre kényszerítő okok felszámolására, a gondok helyi kezelésére kell összpontosítani – mondta kisebbségi dán kormány miniszterelnöke."
http://hvg.hu/vilag/20180322_D..

"Elég kemény menekültügyi törvényt fogadott el a héten a dán parlament, nagy többséggel. A legszigorúbban hangzó intézkedés ez alapján, hogy a hatóságok elkobozhatják a menekültektől

a 10 ezer koronát, vagyis 1340 eurót meghaladó készpénzt,
illetve az ennél nagyobb értékű vagyontárgyakat

hivatalosan azért, hogy a migránsok ezzel is hozzájáruljanak az ellátásuk költségeihez."

A nagy demokraták pedig azonnal támadásba lendültek.

"A törvény akkora felháborodást váltott ki, hogy többen ahhoz hasonlították, ahogy a náci Németországban kifosztották a zsidókat. Elítélte az ENSZ menekültügyi szervezete, az Európai Bizottság, a Human Rights Watch és az Amnesty International is."
https://444.hu/2016/01/28/ne-g..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés