Visszaállítaná a sorkötelezettséget a kormány a Liberálisok szerint

2018. augusztus 23. 16:43

Fodor Gábor pártja szerint aggályos, hogy hivatásos katonát neveztek ki honvédelmi miniszternek.

„Valljon színt a kormány, hogy tényleg akar-e újra sorkötelezettséget!” – olvasható a Magyar Liberális Párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

„A Liberálisok felszólítják a kormányt, hogy tisztázza álláspontját és szándékait a sorkatonaság visszaállításával kapcsolatban. Az elmúlt évek során számtalan jel utalt arra, hogy a sorkatonaság visszaállítását mérlegelik, amit a Liberálisok a társadalom többségével együtt teljes mértékben elutasítanak. Hazánk militarizálása helyett a digitális infrastruktúra fejlesztésére lenne szükség, a magyar fiatalok kezébe pedig fegyver helyett digitális eszközöket kellene tenni” – írják.

„Kövér László 2016-ban azt állította, hogy rövid időn belül elképzelhető a kötelező sorkatonaság visszaállítása. A magyarországi sorkatonaság 2004-es megszüntetése a liberálisok hosszas munkájának az eredménye, és azóta is minden alkalommal tiltakoztunk a sorkatonai szolgálat visszaállításának a terve ellen. A fiatalok kötelező besorozásával nem lesz nagyobb biztonságban hazánk, viszont a szolgálattal feleslegesen pazarolnának el rengeteg időt az életükből. A sorkatonaság fenntartása ráadásul óriási terhet is jelent az állam számára. A Liberálisok szerint kicsi, önkéntes, professzionális és korszerű hadseregre lenne inkább szüksége az országnak” – folytatódik a közlemény.

„A kormány az elmúlt időszakban több lépést is tett annak érdekében, hogy militarizálja a magyar társadalmat. Az új honvédelmi miniszter személye és kinevezése már önmagában is aggályos, hiszen Benkő Tibor az első honvédelmi miniszter a rendszerváltás óta, aki hivatásos katonaként állt a honvédelmi tárca élére. Ezen túl aggasztónak tartjuk azt is, az iskolákban lőtereket építenek, és az óvodáktól a középiskolákig megkövetelik a »honvédelmi intézkedési tervek« bevezetését is. Ezek a törekvések szembemennek a modern világ trendjeivel, ahol a háborúzás helyett inkább a digitális forradalom kihívásaira készítik fel a fiatalokat. Magyarország erősödésének az útja nem a militarizáció, hanem a digitalizáció” – vélik.

„A Liberálisok visszautasítják a kötelező sorkatonaság bármilyen formáját. A fegyverkezés helyett a fiatalok digitális oktatását kell fejleszteni. Felszólítjuk a kormányt, hogy tisztázza álláspontját a sorkatonasággal kapcsolatban!” – zárul a közlemény.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134590