Visszaállítaná a sorkötelezettséget a kormány a Liberálisok szerint

2018. augusztus 23. 16:43
Fodor Gábor pártja szerint aggályos, hogy hivatásos katonát neveztek ki honvédelmi miniszternek.

„Valljon színt a kormány, hogy tényleg akar-e újra sorkötelezettséget!” – olvasható a Magyar Liberális Párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

„A Liberálisok felszólítják a kormányt, hogy tisztázza álláspontját és szándékait a sorkatonaság visszaállításával kapcsolatban. Az elmúlt évek során számtalan jel utalt arra, hogy a sorkatonaság visszaállítását mérlegelik, amit a Liberálisok a társadalom többségével együtt teljes mértékben elutasítanak. Hazánk militarizálása helyett a digitális infrastruktúra fejlesztésére lenne szükség, a magyar fiatalok kezébe pedig fegyver helyett digitális eszközöket kellene tenni” – írják.

„Kövér László 2016-ban azt állította, hogy rövid időn belül elképzelhető a kötelező sorkatonaság visszaállítása. A magyarországi sorkatonaság 2004-es megszüntetése a liberálisok hosszas munkájának az eredménye, és azóta is minden alkalommal tiltakoztunk a sorkatonai szolgálat visszaállításának a terve ellen. A fiatalok kötelező besorozásával nem lesz nagyobb biztonságban hazánk, viszont a szolgálattal feleslegesen pazarolnának el rengeteg időt az életükből. A sorkatonaság fenntartása ráadásul óriási terhet is jelent az állam számára. A Liberálisok szerint kicsi, önkéntes, professzionális és korszerű hadseregre lenne inkább szüksége az országnak” – folytatódik a közlemény.

„A kormány az elmúlt időszakban több lépést is tett annak érdekében, hogy militarizálja a magyar társadalmat. Az új honvédelmi miniszter személye és kinevezése már önmagában is aggályos, hiszen Benkő Tibor az első honvédelmi miniszter a rendszerváltás óta, aki hivatásos katonaként állt a honvédelmi tárca élére. Ezen túl aggasztónak tartjuk azt is, az iskolákban lőtereket építenek, és az óvodáktól a középiskolákig megkövetelik a »honvédelmi intézkedési tervek« bevezetését is. Ezek a törekvések szembemennek a modern világ trendjeivel, ahol a háborúzás helyett inkább a digitális forradalom kihívásaira készítik fel a fiatalokat. Magyarország erősödésének az útja nem a militarizáció, hanem a digitalizáció” – vélik.

„A Liberálisok visszautasítják a kötelező sorkatonaság bármilyen formáját. A fegyverkezés helyett a fiatalok digitális oktatását kell fejleszteni. Felszólítjuk a kormányt, hogy tisztázza álláspontját a sorkatonasággal kapcsolatban!” – zárul a közlemény.

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a fiatalember, aki nem hajlandó alapfokú védelmi-katonai ismereteket gyakorlatban megszerezni, annyit jelent:
adott esetben lesz.rni fogja a családját, a szeretteit.
A sorozást haladéktalanul vissza kell állítani, a megjelenési kötelezettséget törvénnyel szabályozni.
A sorozás első kérdése, annak kell lennie:
Akarja-e Ön, hogy a Magyar Honvédség orvosi vizsgálatot kezdeményezzen Önnél, katonai szolgálat céljából?
Igen - Nem.
Ha nem, akkor viszlát, elmehet.
A személyi lapjára ebben az esetben fel kell vezetni:
A katonai orvosi vizsgálatot megtagadta.

Nemcsak a svájciak, most már, mint a napokban hír hozta: a szerbek sem.
Az a nemzet marad állva, amelynek tagjai döntő arányban képesek fegyvert használni, harcba szállni betolakodó-hódítókkal szemben!

Miből gondolod, hogy "ami nálunk sorkatonai szolgálat volt", az most ugyanaz lenne?

Reálisan gondolkodva, ha ez az Orbán-kormány 40-50 éve elhalasztott mulasztásokat pótol Illatos úti méregraktáraktól, hetven éves tetves-omló stadionokig, kórházakig,
akkor gondolod, országosan pár tucat laktanyára nem lenne képes?

Qrva rossz volt.
Takarítani, menetelni, egyszerre lépni, csúszni, mászni, mindig azt csinálni, amit más mond értelem nélkül, rendesen öltözködni, naponta borotválkozni... borzasztó. Lőni az AMD -vel, ami szörnyű hangos, rpg-vel, amitől elsőre konkrétan beszarsz, PKM, pa, pszh 14,5. Na az szvd volt az egyetlen, ami tetszett is.
Hóhányás, falevél söprés, töméntelen merev ácsorgás, éjszakázás,
Nem volt jó.
Mégis megerősödtem, azóta becsülöm a szabadságot, a jó kajákat, tudom mit jelent a fegyelem, a parancsot meg akkor is végrehajtjuk, ha beledöglünk.
Az a bunkó piás tolvaj parancsnoki állomány -tisztelet a kivételnek- az soha ne jöjjön vissza.
Szerintem akkor senki nem akarta, hogy ütőképes seregünk legyen, mintha szándékos lett volna a sok megalázás, a gyenge lőkiképzés, harcászkodás sok helyen.
A vicc az, hogy a mai 20-30 közötti ismerőseim mind szívesen elmennének néhány hónapra. Helyesen.

Mondjuk neked biztosan össze tudnánk dobni egy one Wayne ticketre valót, hogy te légy ott az első magyar!

A leszereltek.
Hatékonyabbak, fegyelmezettebbek, kitartóbbak.
Termelékenyebbek.
Jobbak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés