Soltész: A nyelv a magyarság megtartó ereje

2018. augusztus 13. 21:39
Nyelvünk köt össze bennünket, ez a magyarság megtartó ereje; fogalmazott a világ minden tájáról érkezett, általános iskolás gyermeket köszöntve Soltész Miklós hétfőn Tatán, a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborában.

A Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára felidézte Rákóczi Ferenc életútját, akivel 12 évesen ausztriai, majd csehországi tartózkodása alatt elfelejtették a magyar nyelvet, és amikor visszatért szülőhelyére, nem tudott megszólalni az anyanyelvén, de később minden vagyonát és saját életét Magyarország szolgálatába állította.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, a táborban 130 fiatalt fogadtak, a felvidéki és a kárpátaljai gyerekek mellett most először vannak itt a diaszpórából érkezettek, akiknek nagy- és dédszüleik voltak magyarok. A táborban a Rákóczi Szövetség munkáját a felvidéki magyar pedagógushallgatók segítik.

A Rákóczi Szövetség 1989 óta egyesületi formában működő társadalmi szervezet, melynek több mint 25 ezer tagja van. Majdnem ötszáz Kárpát-medencei településen megtalálhatók szervezetei és mintegy 300 középiskolában vannak ifjúsági csoportjai – ismertette a szervezet elnöke.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés