Balos avagy jobbos a magyar társadalom?

2018. június 27. 13:15

Írta: Partos Bence
Mennyire balos avagy jobbos, konzervatív avagy liberális a magyar társadalom? Izgalmas eredményeket hozott egy új kutatás, amiből kiderült: gazdasági értelemben egyértelműen baloldaliak, családi kérdésekben viszont konzervatívak a magyarok – ugyanakkor az egyéni szabadság értelmezésében kifejezetten liberálisok vagyunk. A magyar társadalom eléggé zárt – de a vártnál talán kevésbé az.

A Policy Solutions elemző intézet, a német szocdemekhez kötődő Friedrich-Ebert-Stiftung és a baloldali nézeteket képviselő Új Egyenlőség magazin arra vállalkozott, hogy egy nagyszabású kutatás keretein belül feltérképezzék a magyar szavazók politikai értékrendjét. „Már nyolc éve folyik egy nagy vita arról, hogy Orbánt jobbról vagy balról lehet megelőzni, de ehhez tudni kellene, milyen a magyar társadalom” – jelentette ki kedden Pogátsa Zoltán a felmérés eredményeit bemutató minikonferencia kezdetén a Budapest Music Centerben.

A teljes elemzés pdf-ben itt tölthető le.

„Kutatásunk alapján a politikai értékrendet a hagyományos jobboldali-baloldali-liberális felosztás helyett egy új koordinátarendszerben mutatjuk be” – mondta Boros Tamás, a Policy Solutions elemző intézet stratégiai igazgatója. A kutatók X tengelyen a gazdaságpolitikai értékrendet, míg Y tengelyen a magyarok társadalompolitikai értékrendjét ábrázolták.

A gazdaságpolitikai dimenzió tekintetében egy „gazdasági baloldal – gazdasági jobboldal” tengelyt állítottak fel, míg a társadalompolitikai dimenzió kapcsán egy „társadalmi zártság – társadalmi nyitottság” tengelyt, ami azt mérte, hogy a magyarok milyen arányban támogatják egy kulturálisan nyitottabb, folyamatosan változó, vagy egy zártabb, tradícióra építő ország létrehozását. Egy 28 kérdésből álló kérdőívre adott válaszok alapján a kutatók ebben a koordinátarendszerben helyezték el a választókat és izgalmas eredményeket kaptak.

Sokat várunk az államtól, de nem azt kapjuk, amit akarunk 

„A magyarok körében erős a magáncégek törvényi szabályozása iránti igény” – kezdte a számok ismertetését Boros Tamás. A Policy Solutions igazgatója elmondta: a válaszadók 80 százaléka szerint akkor igazán jó egy társadalomban élni, ha nincsenek nagy különbségek gazdagok és szegények között, 70 százalékuk egyetért a progresszív adózással és a legtöbben szeretnék, hogy az állam támogassa a rosszabb helyzetben lévők társadalmi felemelkedését. A magyarok 73 százaléka a mindenkori sztrájkolók pártáját fogja, ugyanis szerintük az embereknek akkor is van joguk sztrájkolni, ha ez másoknak kellemetlenségeket okoz.

Annyit ér a munkánk, amennyi fizetést kapunk érte? A válaszadók szerint nem: a fizetés nem tükrözi a munka valós értékét. Érdekes adat, hogy a magyarok többsége még mindig úgy gondolja, hogy a magáncégek tesznek többet értük és nem az állam. „Az emberek sok mindent akarnak az államtól, de nem azt kapják, amit várnak” – kommentálta az eredményeket Boros.

A magyarok többsége szerint munka mindig van, és aki nem dolgozik, az egyszerűen nem akar.

„Összességében elmondhatjuk, hogy a magyarok számára az igazságosság és az állam szerepe fontos, de a bizalom alacsony az állammal szemben, a vagyon általános megadóztatását pedig nem támogatják” – mondta Boros Tamás.

A magyarok jelentős többsége szerint a cigányok sosem fognak beilleszkedni 

A Policy Solutions igazgatója kiemelte: igyekeztek provokatív kérdéseket feltenni, hogy a magyarság társadalompolitikai értékrendjét egyértelműen fel tudják térképezni. A válaszokból kiderült, hogy az állampolgárok 82 százaléka egyetért azzal, hogy a nevelés elsődleges célja a rend és a fegyelem megtanítása, így a többség szerint a nevelői eszköztárba egy-egy pofon is belefér, annak ellenére, hogy ez törvényileg tiltott.

A magyarok 72 százaléka úgy gondolja, hogy a cigányság sosem fog tudni beilleszkedni a többségi társadalomba. A magyar társadalom közel kétharmada szerint a világ veszélyes hely, és akkor jó, ha a család feje a férfi. „Ezzel egyébként a nők fele is egyetért” – tette hozzá Boros, majd kiemelte: „az emberek legnagyobb arányban a hagyományos családi értékeket képviselik, a cigánysággal és bevándorlókkal kapcsolatban pedig nagyon zártan gondolkoznak”. Társadalompolitikai kérdésekben azonban még mindig jóval megosztottabbak a magyarok, mint gazdaságpolitikai témákban.

Egy szűk többség támogatja a halálbüntetést, de egyre többen mondják azt, hogy nincs rá szükség. Régebben többen támogatták. A magyarok fele szégyellné, ha lenne egy meleg családtagja, míg a másik fele nem. A választók kétharmada szerint az emberek alapvetően jók. „Ez egy liberális álláspont” – tette hozzá Boros. Az abortuszt a magyarok 78 százaléka támogatja.

A magyarok családi kérdésekben konzervatívak, de amikor az egyéni szabadságról van szó, akkor liberálisok

 – mondta Boros Tamás.

A magyarok elsöprő többsége szerint minden tekintély megkérdőjelezhető. Boros szerint ez inkább abból fakad, hogy a magyar egy kimondottan racionális nemzet. „Inkább racionálisak vagyunk, mint hívők. Lengyelországban nem ilyen eredmények jöttek volna ki” – magyarázta. Az eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a magyarok sok kérdésben zártan gondolkoznak, néhány témában megosztottak, de az egyéni szabadság tekintetében nyitott, liberális társadalom a magyar.

Gazdasági értelemben egyértelműen baloldaliak vagyunk

„Gazdasági értelemben a magyar társadalom egyértelműen baloldali” – folytatta az eredmények összegzésének Boros. A Policy Solutions igazgatója elmondta: a választók 34 százaléka képvisel nyitott-baloldali álláspontot, míg 40 százalékuk zárt-baloldalit. Gazdaságpolitikailag az emberek csupán 15 százaléka mondható jobboldalinak, piacpártinak.

Mi dönti el, hogy nyitottak vagyunk-e vagy zártak? „Ez az iskolázottsággal mutat korrelációt” – mutatott rá Boros. Az adatokból látszik, hogy a főiskolát, egyetemet végzettek többsége nyitott álláspontot képvisel társadalmi kérdésekben.

Ha az eredményeket a pártok szintjén is lebontjuk, láthatjuk, hogy

a Fidesz-szavazók többsége gazdaságpolitikailag baloldali, de még mindig itt van a legtöbb piacpárti szavazó.

Gazdaságilag egyébként a Jobbik szavazótábora a legbaloldalibb. A Fidesz szavazói a legkonzervatívabbak, még a Jobbik táboránál is konzervatívabbak. Társadalmi kérdésekben a legnyitottabban az MSZP szimpatizánsai gondolkodnak, de náluk is csak a szavazók fele nyitott.

„Összességében elmondhatjuk, hogy a magyar társadalom 74 százaléka gazdaságpolitikai értelemben baloldali, társadalompolitikai kérdésekben jóval kevesebb a szélsőséges álláspont, mint gazdaságiakban. Az is egyértelműen látszik, hogy a magyar társadalom inkább zárt, de nem annyira, mint azt korábban gondoltuk” – zárta az eredmények ismertetését Boros Tamás.

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan. Ennek a jobboldal-baloldal felosztásnak már semmi értelme nincs, valami más fogalomrendszert kéne kitalálni.

ilyesmi egyáltalán nem derül ki a felmérésből, mellesleg nem is igaz az állítás.

a felmérésből az derült ki, hogy a magyarok 30 évvel kádár után is az államtól várják, hogy megoldja a problémáikat. ez pedig eléggé szomorú.

Bill Clinton féle ballibsi vagyok.:(

Hát igen, a kérdésen sok múlik.

Na, akkor most már semmi akadálya nincs annak, hogy a baloldal megszervezze magát, és a megfelelő módon politizáljon. Feltéve persze, ha nem csupa kreténből áll az egész.

Az abortusz mantrát te és a fajtád próbálja bedobni, mert szeretnék újra megosztani a társadalmat, mert ez már sokszor bejött nektek.

Soros bácsi is szép pénzeket fizet érte. De nektek már senki sem hisz, röhejesek vagytok!

Az abortusz semmi mást, mint Soros és bandája kavarását mutatja.

Inkább csak te illetve ti baloldaliak hazudtok.

Képtelenek vagytok megküzdeni azzal a ténnyel, hogy a kommunikáció kizárólagossága kikerült a kezetekből.

Mára tisztán látszik, hogy csaláson és hazugságon kívül semmit sem tudtok nyújtani a társadalomnak.

Az interneten pedig másodpercek alatt kiderül, hogy hazugok vagytok.

Annak a kutatásnak hiszek, amit én hamisítok.

"Adatfelvétel: ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés