Közös interjúban elmélkedett a nagykoalícióról egy jobbikos és egy párbeszédes

2018. június 14. 8:02
Jakab Péter és Tordai Bence álláspontja az esetleges közös kormányzás és a cigány-magyar együttélés kérdéseiben is közeledett egymáshoz.

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt volna egy olyan beszélgetés, mely a csütörtöki Magyar Narancs hasábjain jelent meg: az Index szemléje alapján ugyanis Tordai Bence, a Párbeszéd, illetve Jakab Péter, a Jobbik képviselője közös interjút adtak a lapnak.

Talán a két politikust az köthette össze, hogy az Országgyűlésbe mindketten először kerültek be, és mindketten hamar dorgálást kaptak Kövér Lászlótól: Tordai azért, mert letegezte a miniszterelnököt, Jakab pedig lebűnözőzte a fideszeseket.

A baloldali Párbeszéd és a szélsőjobboldalról elindult Jobbik között úgy tűnik, azért vannak kapcsolódási pontok, melyekre együttműködést lehetne építeni: a két politikus szerint ilyen például Erdei Sándor („Rokker Zsolti”) jelöltségének miskolci támogatása. Sőt, Tordai elmondta, hogy a Fidesz bukása esetén akár „nagykoalíciós kormányzást” is el tud képzelni. Jakab már óvatosabban fogalmazott, szerinte közös minimumcélokra van szükség, a jó párbeszédes javaslatok megszavazásától pedig nem zárkóznának el.

Úgy látszik, Tordai megbocsátott a Jobbiknak a korábbi cigánybűnözést illető álláspontja miatt: a két képviselő szerint a Jobbik elmozdult a régi álláspontjáról, Tordai szerint pedig a romák társadalmi képét kell megváltoztatni: „ha ugyanis a romák nem bűnözéssel vannak asszociálva, hanem a rendvédelemmel, akkor az egy win-win helyzet, mindenki nyer”. Jakab erre úgy reagált: „dolgozzunk ezen”.

Az interjúban szó esett arról is, mi lehet a szerepe a Fidesznek az ellenzéki térfélen, abban pedig egyetértettek, hogy a kormánypárt használ ellenzékieket céljai elérése érdekében. Jakab szerint jó példa erre az, amit Toroczkaiék tesznek, ugyanakkor az ásotthalmi polgármester motivációit nem érti. Tordai kifejtette, „a Fidesz dolgozik azon, hogy a fontosabb helyeken legyenek olyanok, akikkel jól megértik egymást.”

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az arcuk mindent elárul. Mindent elárul.

Van még kérdés, Ildikó?

Nagyszerű! Ez a riport komoly segítség lesz a még tépelődő eredetei Jobbik tagoknak hogy eldönthessék, mennek vagy maradnak. Nem tudom elképzelni hogy valaki aki régebben mint 4-5 éve csatlakozott a Jobbikhoz képes legyen egy ilyen meghasonlott, önmagát és a tagjait szembeköpő, lelkét vesztett pártban megmaradni. Ilyen elképesztően ostoba és cinikus emberek irányítása mellet mint ez a Jakab.

Hogy miről álmodozik ez a két idétlen tökfej!?
A parlamenti bemutatkozásuk igazán jól sikerült. Ezek után senki nem veszi komolyan őket.

De most komolyan.
Az ún. Jobbik 2006-2015-ös politikájához képest eléggé sokkoló volt az LMP és a Momentum potenciális koalíciós partnerkent való folysmatos emlegetése... most pedig már ott tart a Vona-párt, hogy az MSZP(!!!!!!)-csatlós karácsonygergely-féle P-vel is kormanyoznának, "gond egy szál se".
Még egyszer: a kommunista utódpárt miniszterelnök-jelöltje gittegyletéről beszélünk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés