A Heti Válasz megtartotta a helyes mértéket

2018. június 13. 15:24

Sólyom László
Heti Válasz
A Heti Válasz nem írt vállalhatatlant; nem volt lapjain félelemkeltés, gyűlöletszítás.

„A Heti Válasz megtartotta a helyes mértéket. Szerzői azt írták, amit gondoltak, nem parancsot vagy elvárást követtek. A Heti Válasz nem írt vállalhatatlant; nem volt lapjain félelemkeltés, gyűlöletszítás. Megmutatta, hogy az elkötelezettség nem jár bezárkózással, nem tartotta eleve rossznak, aki másként gondolkozik. (...)

A Heti Válasz rendszeresen közölt interjúkat olyan vállalkozókról, akik saját erejükből vitték sokra, nem pedig állami vagy önkormányzati megrendelésekkel. Meg lehetett ismerni gondolkodásmódjukat, kultúrájukat. Nem tudjuk, kire szavaznak. De azt igen, hogy bár a »polgári Magyarország« politikai termék lett, igenis létezik, s megvan ma is. Nagyon széles réteg maradna elhagyatott, amelynek értékrendje nem változott, de elvesztette képviseletét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Láthatatlan alkotmány helyett láthatatlan Sólyomot!

- Mi a különbség és a híd és a sólyom között?
- ???
- A híd nem tud megfordulni, a sólyom pedig igen.

Sólyom László a Heti Válaszban megdicsérte a Heti Választ. Elképesztő bátorságra vall. Mindezt "Breaking" előtagal a címben. Cseppet sem ócska, hatásvadász, hanem nagyonis mértéktartókonzi.

Sólyom, te kurva vagy, nem mértéktartó.

"Sólyom ex-elnök úr, ugye ön már régen elmúlt 40 éves?!"

Na ja! 1942-ben született. A második kamaszkorban van.

A Heti Válasz az úgynevezett G-nap óta próbált lavírozni : nem volt durván kormányellenes , de - hiába tagadják - bizony Simicska szája íze szerint fogalmaztak . Akiknek ez tetszett , most veszteséget él meg . Nekem nem tetszett , tehát nem hiányzik a HV .

Teljesen igaz, amit Sólyom László ír. Ám a Heti Válasz óvatlanul vagy meggondolatlanul kikeveredett a szembenálló frontok közötti területre és mindkét oldalról elkezdtek rájuk lőni. Eddig mindenki így járt, aki ilyen helyzetbe került. Pl. Debreczeni,Tölgyessy, Elek, Jeszenszky, Mellár vagy maga Sólyom is. (Az újságírók közül pl. Torkos Matild.) Akik aztán mentek tovább a túloldalra - mert megsértődtek vagy nem volt számukra út visszafelé - azokat már befogadták és ajnározták. Kár lenne, ha a Heti Válasz újságírói is így járnának, pedig úgy tűnik, a kitagadásuk megtörtént.

Az ideológiai háború, amely errefelé nem hagy teret a harci táboroktól független, kritikus és értékelvű gondolkodásnak, nem most kezdődött, hanem a rendszerváltás hajnalán, s azóta nemhogy csillapodott, hanem a végletekig, gyakran az eszelősségig fokozódott. Kezdettől fogva az ún. baloldal járt ebben az élen, s az eszelősség ma is jórészt rájuk jellemző, de a jobboldal "vasemberei" mára felzárkóztak hozzájuk. Sajnos negyedszázad nem volt ahhoz elég, hogy önerőből megvagyonosodjanak olyan emberek, akik képesek és hajlandók finanszírozni a lövészárkok közötti területet.

Ha rövid időn belül nem születik meg a piacon a politikai hatalomtól függetlenül működni képes nemzeti tőkésosztály, akkor a politikai kultúra végképp elhal Magyarországon. Nemcsak Orbánék miatt, mert a baloldal regnálása idején semmivel sem volt jobb a helyzet, legfeljebb annyival, hogy akkor a jobboldal szellemi hátországa nagyjából egészében önálló volt és kritikus, cserébe alig tudott megélni. Most, hogy jobban él, cserébe eltekint a saját politikai hátterének kritizálásától. Így megy ez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés