Lakomára hívnak

2018. június 10. 10:28

Horváth Árpád SJ
A Szív
Minden gondosan előkészített földi lakoma tulajdonképpen e végtelenül nagy ünnepnek az előképe. A legnagyobb ünnepi lakomára pedig mindannyian meghívást kaptunk.

„Érdekes, hogy a szüleim és a nagyszüleim generációja még nem a születésnapot, hanem a névnapot ünnepelte igazán. Szent György napján nálunk az utca mindig úgy megtelt szabálytalanul parkoló idegen autókkal, hogy a szomszédok folyton azzal hecceltek: »Áruld már el, te nősülsz, vagy a bátyád, hogy megint ekkora lakodalom van nálatok?!« A legnépesebb családi összejöveteleink azonban nagyszüleinknél voltak. Ilyenkor be sem fértünk a házba, ezért az asszonyok az udvaron, az eperfa árnyéka alatt terítettek meg. Kisboldogasszony napján, a templomunk búcsújakor és néhány héttel később, szüretkor nemcsak a különben is tágas vérrokonság jött össze, hanem ott voltak velünk nagymamáéknál a szomszédok, és eljöttek családjaikkal nagyszüleim keresztgyermekei is, akikből huszonnégyet gyűjtöttek össze ötvennégy éves házasságuk alatt.

A nyugati kultúrát döntően meghatározza a közös étkezés képe és élménye. Az egyik legkorábban dokumentált emlékünk: mielőtt Trójáért harcba indultak volna a görög hősök, összeültek egy közös étkezésre. És ez nemcsak falatozás volt, hanem rituálé is: a barátság, az összetartozás, az egység ünnepe. A nyugati filozófiai gondolkodás kibontakozásának a hajnalán ott van Platóntól A lakoma, melynek alapvető üzenete, hogy az igazán fontos belátások megszületését nagyon jól elősegíthetik az ünnepi étkezések. De a kivonulás története is az áldozati bárány elfogyasztásával kezdődik, amely a kereszténységben az utolsó vacsora megülésében nyer új értelmet, és ez a kép már nemcsak a katolikus világ legmélyebb misztériuma, az Eucharisztia, hanem a jövő előképe is: ami halálunk után vár ránk, az végső soron egy nagy ünnepi találkozás.

Az örökkévalóságban újra együtt fogunk ünnepelni.

Ezért minden gondosan előkészített földi lakoma tulajdonképpen e végtelenül nagy ünnepnek az előképe. A legnagyobb ünnepi lakomára pedig mindannyian meghívást kaptunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindig , mindenben ez a helyzet : ami földi szinten a legjobb , az utalhat a Szentháromság létére . Az e világi "előízek" jelzik az adományozót , minden jó forrását , és egyben utalnak a végső és felülmúlhatatlan célra , az örök boldogságra is .

A "nagy különbség" maga Krisztus ! Ő az egyetlen történeti valóság , aki valóságos Isten és valóságos ember . Természetesen , ha valaki ezt nem akarja elfogadni és megérteni , az a szerinte csak "mitikus" egyezéseket fogja látni a különböző vallásokban .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés