Polgári kényelem

2018. június 6. 19:00

Kilényi Márk
Nemes Társadalom
Kacsintgathat Brüsszel felé a liberális elit – ám talán itt az ideje ráébredni hogy a polgári kényelem küszöbén túl is van élet.

„A választások eredménye óta megszaporodni látszik a vidékellenesség mind a nemzetközi, mind a magyar liberális körökben. Egyre többet találkozni cinikus megnyilvánulásokkal az ellenzéki oldalon vidéki választókat bírálva: »megvették őket kilóra«, »paraszti gondolkodás« és hasonló egyéb kifejezések sokasodnak az online közösségi portálokon, fórumokon. Nyugati egyetemeken, akadémiai körökben hasonló hangulatváltozás tapasztalható. Első kézből emlékszem egy tanár negédes mosolyára, miközben órán csoportelőadásunk során pozitív fényben tüntettem fel az általuk populizmusként előszeretettel csúfolt nemzetállamok rendszerét. Az óra végén megjegyezte- szerinte a nemzetállamok erősödése csak amolyan »speedbump« (fekvőrendőr) a liberális internacionalizmushoz vezető úton egy föderális európa felé. 

(...)

A választások azt is egyértelműen kimutatták hogy a magyar baloldali elit nagyrészt a fővárosba tömörül. A globalizáció előnyeit Európa-szerte szintén a fővárosok élvezték a legjobban. Honfitársaink többsége viszont nem Budapesten él. Az ellenzékben ritkán tudatosul hogy míg Budapest Magyarország fővárosa, Budapest nem maga az ország, sőt Magyarország sokakban a határon túl is létezik. Cinikus megnyilvánulásaik a vidékiek és határon túliak ellen csak sokak realitásától való távolságukat jellemzi. Az európai politika bizony irányt váltott: az elfeledett, hátrahagyott népek hangja erősödik. Kacsintgathat Brüsszel felé a liberális elit – ám talán itt az ideje ráébredni hogy a polgári kényelem küszöbén túl is van élet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés