LMP: Harcoljon a kormány a szabadkereskedelmi egyezmények ellen!

2018. június 2. 15:37
Nem szolgálja a nemzeti érdekeket a kormány külgazdasági politikája az LMP-s Ungár Péter szerint.

Az LMP szerint nem szolgálja a nemzeti érdekeket a kormány külgazdasági politikája, amely minél több szabadkereskedelmi megállapodás megkötését tartja kívánatosnak. 

Ungár Péter országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kormánynak inkább harcolnia kellene az ilyen egyezmények ellen. Az ellenzéki politikus – a parlament európai ügyek bizottságának tagja – felidézte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban arról beszélt, a kormány nem fogja megakadályozni, hogy az Európai Unió minél több szabadkereskedelmi egyezményt kössön más
országokkal.

Az LMP álláspontja az, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás a szegény országokat szegényebbé, a gazdag országokat gazdagabbá teszi, ezért ez a külgazdasági politika nem szolgálja a nemzeti érdekeket – jelentette ki. Felidézte: az LMP az Egyesült Államok-EU szabadkereskedelmi megállapodás megkötése ellen is tiltakozott.

Ungár Péter kiemelte: az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában – amelyekkel most szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az EU – sokkal rosszabb természetvédelmi, élelmiszer-biztonsági szabályok vannak hatályban. Az egyezmény megkötése azt jelentené, hogy rossz minőségű – például klónozott csirke és génmódosított szója - kerülne dömpingáron az európai piacra, és ezek a rossz minőségű, de olcsóbban gyártott termékek kiszorítanák az Európai Unió piacáról a most vásárolt termékeket – figyelmeztetett.

Hozzátette: a szabadkereskedelmi megállapodás jogszabály-harmonizációval is együtt jár, ez pedig azt jelentené, hogy el kell ismerni Európában a vietnami, dél-amerikai szabályokat, az LMP szerint azonban ez felháborító, mert ezen szabályok meghozatalába nem volt beleszólásunk. Itt az ideje, hogy Szijjártó Péter és kormánya szabadságharcot vívjon ezen megállapodások ellen – jelentette ki Ungár Péter.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem az Uniónak saját belső előírásai is vannak, ami annak nem felel meg nem engedi be. Ki látott az utóbbi években például frissen behozott nikkel-kadmium akkukat? ( Ki vannak tiltva, már vagy öt éve....)

Mert nála van a kassza. No meg a kassza kulcsa.

Nincs.
Igazságokat mond, de hibás összefüggésekkel és hibáa végkövetkeztetéssel.
A hangsúlynak a szabályozások harmonizációján kellene lennie, és abból kell jók kijönni, nem az egyezményektől zárkózni el.

Azt tudod, h épp az a cikk alatt írtad ezt, ami arról szól, b a kormány támogatja a szabadkereskedelmet, tehát a globalizációt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés