Hatmillió embert hallgathattak le a román szolgálatok

2018. május 31. 19:17
A Román Hírszerző Szolgálat 2005 és 2016 között mintegy hatmillió embert hallgathatott le a román kormánypárt egy politikusa szerint.

Hatmillióra tehető a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által 2005 és 2016 között lehallgatott emberek száma – jelentette be csütörtökön Claudiu Manda, a SRI működését felügyelő parlamenti bizottság szociáldemokrata elnöke.

Manda abból vonta le ezt a következtetést, hogy ebben az időszakban a SRI több mint 311 ezer megfigyeléséhez szerzett felhatalmazást, márpedig egy-egy lehallgatási ügy a politikus szerint átlagosan húsz személy megfigyelését, illetve telefonjának lehallgatását jelenti.

A bizottsági elnök a titkosszolgálat tevékenységéről készült jelentés egyik általános következtetéseként megállapította, hogy a SRI visszaélt a nemzetbiztonsági, illetve az ügyészségi megfigyelések és lehallgatások törvény adta lehetőségével.

Manda beszámolt arról, hogy a nemzetbiztonsági lehallgatások száma már 2005-ben is megközelítette az 1400-at, 2013-ig pedig csaknem megháromszorozódott, meghaladva a 3700-at.

Az ügyészségi (korrupciós és egyéb bűnvádi vizsgálatokban elrendelt) lehallgatások száma a 2005-ben feljegyzett 5000-hez képest egy évtized alatt megtízszereződött: 2015-ben már 51 ezer fölé emelkedett. A SRI által a vádhatóságok számára végzett lehallgatások száma 2016-ban esett vissza (12 ezerre), mivel abban az évben állapította meg az alkotmánybíróság, hogy az ügyészségek nem bízhatják más állami szervekre az általuk elrendelt megfigyeléseket.

A szervezett bűnözés és korrupció leleplezésére indított bűnvádi eljárásoknál sem szűntek meg 2016-ban a titkos megfigyelések és lehallgatások, de az alkotmánybírósági döntés óta azokat nem végezheti a SRI. A hírszerzésnek továbbra is kötelessége átadni a terhelő bizonyítékokat az ügyészeknek, ha a nemzetbiztonsági megfigyelések során bűncselekményt fedez fel.

A román szociálliberális kormánytöbbség vezetői azt állítják, hogy Romániát valójában a titkosszolgálatok és ügyészségek embereiből álló, mindenkit megfigyelő, „párhuzamos államként” emlegetett sötét háttérhatalom irányítja, amely a korrupcióellenes harc ürügyén koholt vádak alapján indít eljárásokat az útjában álló közéleti szereplők ellen.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez bagatell az NSA-hoz képest.

A magyar lehallgatási adatokat nem ismerem, de messziről lerí, hogy Románia mintademokrácia. Talán csak egy mintább demokrácia akad náluk, Ukrajna.

" 311 ezer szorozva hússzal mintegy hatmillió ember"

B. Analytica!

Ha egy nagyonkicsi görög városállamban a városállami szekuriti megfigyelés alá von egy 21 (huszonegy) fős csoportot, akkor ugyebár egy-egy csoporttagnak eleve van 20-20 kontaktja akit mind-mind lehallgatnak immár: Tehát a lehallgatottak száma huszonegy szorozva hússzal, azaz máris 420 fő. :-) Namármost figyelembe véve hogy a terjedelmes banda mindegyikének van individuálisan is legalább 20 kontaktja, így a lehallgatottak száma 420X20 azaz 8400. Ipso facto ugye gyakorlatilag a kisvárosállam harmad populációja, és még az állomásozó Római (értsd latinul Roman) katonákkal nem is számoltunk (le).

Claudiu Manda, a SRI működését felügyelő parlamenti bizottság szociáldemokrata elnöke

Na, itt a kivetendő überdemokratikus antikorropciós példa,
látod-e Viktor?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés