Csináljunk gyereket

2018. május 13. 11:29

Horváth Zsófia
Origo
A tinder-generáció lázad a hagyományos értékékek ellen, miközben már annyira általánossá vált ez az attitűd, hogy a gyerekcsinálás jelenti a valódi lázadást.

„Amikor egy pár gyermeket vállal, elsődleges motivációik között általában nem szerepel a népesedéspolitika, és ez jól is van így. A politika viszont nem teheti meg, hogy ne közügyként tekintsen a családalapításra, hiszen a népesedés-és a családpolitika mind hangsúlyos programpontok. A kormány kész megállapodni, de a tinder-generációról ez kevésbé mondható el.

Hogy ki miért szül későn vagy nem vállal egyáltalán gyermeket, annak egészségügyi, egzisztenciális okai is lehetnek. Tagadhatatlan viszont, hogy van egy felnövekvő – húszas éveit lassan elhagyó – generációs csoport, akik szerint az elköteleződés, a megállapodás és a gyermekvállalás egyre kevésbé divat, a lecserélhetőség viszont annál inkább. Ez a tinder-generáció már megtanulta, hogy nem baj, ha valaki nem tökéletes, hiszen percek alatt száz új párt találhat magának, mindig van másik, aki szebb, okosabb, jobban illik hozzá. Legalábbis a kialakult illúzióik szerint. Egy stabil család viszont igazi szövetségként működhet, ami biztonságot és melegséget nyújt, ezek a protektív erők pedig pszichés jóllétünk, mindennapi megküzdéseink szempontjából kiemelten fontosak. A gyermek érkezése pedig a sok új kihívás és nehézség ellenére egy kimeríthetetlen boldogságforrás lehet. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nem tartható fenn a teljes család, például, ha menekülni kell egy bántalmazó kapcsolatból vagy a konfliktusok elmélyülése miatt a válás jelenti a problémamegoldást.

A tinder-generáció esetében azonban más a helyzet, ők »előre megfontolt szándékkal« nem alapítanak családot, és választják a félig gyerek státuszt, kevesebb felelősséggel és problémával. Lázadnak a hagyományos értékékek ellen, miközben már annyira általánossá vált ez az attitűd, hogy a gyerekcsinálás jelenti a valódi lázadást. Fiatalon kilógni a tinder-generációból, áldozatokat hozni, gyermeket vállalni: ehhez felelősség és bátorság kell.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a kormány több eü intézményt hozott helyre és tartozást vállalt át, mint előtte 5.
Mindenki úgy csinál, mintha az eü csodálatosan.működött volna 10 meg 20 éve és orbánék vágták volna haza.

És még csak ez sem.igaz.
Javuló tendencia mellett egyébként is jobban álltunk a németeknél vagy angoloknál. Csak sajnos ez még nagyon kevés, de az igazság része.

Ez. Kifejezetten éspontosan ez indokolja, h a fidesz miért próbálja a klasszikus családmodellt és a család szentségét, mint a nemzet alapját erőltetni.
A házasság a xxi. századra egy szerződéssé silányult. A párok a problémák megoldása helyett cserélnek, válnak. Nem értik, nem tudják, hogy a rózsaszín köd nem marad élrtünk végéig és a múlása nem azt jelenti, h már nem szereted a másikat.

Öö, tehát akkor a fentiek alapján a megoldás, h 40 éves koráig keresgelni kell, ugyanúgy elmúlik a szerelem és az általad vázolt állapot üt be 10 év múlva, de legalább gyerekük már nem lehetett?
Gyk emellett kardoskodsz...

Ettől.még nincs automatikusan igazad, tudtad?

Esetleg 'része', de biztos,h nem a fele.

Nagyon kevés 'independent woman' fogja neked bevallani utólag, h elbaszta, mert elkéste és sajnálja.
De olyanokat a rokonságomban is tudok, akiknek már durva orvosi segítség kellett, mert késve, de még időben döntöttek.
Nem rég találkoztam egy 29 éves, nagyon 'independent', egyébként 6 éve nyílt kapcsolatban élő lánnyal, akinek ráér még a gyerek, nem gáz, h a pasija nem képes elköteleződni. 1 kép (háttérkép) az 1 éves lányomról, 20sec videó az első lépéseiről és nem egész 5 perc kellett, h könnypárától csillogjon a szeme...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés