„…Az agy a Teremtő műve…”

2018. május 7. 13:16
W.-Nemessuri Zoltán
Magyar Idők
Az agy evolúciós csúcstermék.

„Az agy evolúciós csúcstermék. Anyagi erőt nem produkál, ugyanakkor valami jóval kifinomultabbat: több ezer éves kulturális örökséget s a törekvést ismereteink meghaladására, anélkül, hogy a kezdeteket és a belénk plántált erkölcsi alapelveket megtagadná. Több száz milliárd idegsejtjével intuitív és közvető szerv. Ez a tény az egyik stanfordi egyetemistát olyannyira lenyűgözte, hogy a hátára tetováltatta a bonyolult hálózatot. Nem a belső világot, vagyis a lelket magát, mert az ábrázolhatatlan, hanem a rendszert. Az agynak lényegé­ben két főbb funkciója van: a gátlás és a serkentő hullámtevékenység, közkeletű kifejezéssel élve az agyhullámok. Ezeket kutatja a tudomány, de nem próbál az olyan ostoba kérdésekre válaszolni, mint hogy testünkben hol lakozik a lélek. (...)

Egyéni és közösségi célok nagyon is összeférnek, miként több mint hatvanezer magyarországi civil szervezet, hivatásos művészeti társulás és amatőr alkotóközösség mutatja. Csak épp a sorrend nem közömbös. Ugyanakkor pár tucat külföldről pénzelt csoportocska megmutatja az ellenkezőjét is. Valós társadalmi támogatottságuk nincs, merthogy az emberi józanság a destrukciót felülírja, és oda helyezi, ahová való: légüres térbe.

Freund Tamás végezetül pár palack nemes magyar bor mellett hallgatóinak azt is elmondta, mit vár az új Nemzeti alaptantervtől, az erkölcsneveléstől, a felelős médiától és a hit megerősödésétől. Az viszont egy új fejezet, s legyen egy másik írás tárgya.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Freund Tamás komoly tudós , és nagy példakép , de egy kínálkozó félreértést azért érdemes eloszlatni : nem az agy gondolkodik , hanem az ember gondolkodik az agya segítségével . Az agy a pszichomotorikus apparátusunk része , a véges szellem pedig nem jöhet ki enélkül .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés