Politikai visszapillantó

2018. május 1. 9:59

Herényi Károly
Népszava
Az LMP szerepe és küldetése az, hogy az Orbán által kitalált centrális erőteret egyben tartsa.

„Furcsa dolgok történtek 2009 őszén, a tavaszi választások előestéjén. Az MDF kampányvezetőjeként szokás szerint adományokat gyűjtöttem. Olyanokat, amit a törvény lehetővé tett. Akadtak is jelentkezők szép számmal. Azután egyszer csak megszólalt a telefonom: az adományozó jelöltek sorra hívtak, és kínos magyarázkodás végeztével bejelentették, még sem áll módjukban az MDF választási kampányának támogatása. Fenyegető telefonokat kaptak ugyanis, hogy ha eszükbe jut az MDF-et támogatni, akkor vállalkozásuk nem várt és elháríthatatlan akadályokkal fogja hirtelen szembe találni magát.

Források híján, kényszermegoldásként adódott az SZDSZ-szel történő választási összefogás. Ez a kényszerlépés azonban két okból is sántikált: egyrészt az előkészítetlenség miatt, másrészt sem elegendő idő, sem elegendő médiaeszköz nem állt rendelkezésünkre a megfelelő bevezetésre. De két erős érv támogatta az összefogást. Az egyik az volt, hogy Mesterházy Ernő, az SZDSZ meghatározó, igen jómódú háttérembere támogatásáról biztosította az elképzelést. A másik pedig, hogy az SZDSZ-szel korábban szimpatizáló Hit Gyülekezete is hajlandóságot mutatott az összefogás megsegítésére, országos hálózata aktivizálásával.

Végül egyikből sem lett semmi. Az MDF-SZDSZ együttműködés bejelentésének másnapján Mesterházy Ernőt letartóztatták. A választásokig előzetesben tartották, majd azt követően szabadlábra helyezték. A Hit Gyülekezete reményeink szerint a kopogtatócédulák összegyűjtésében segített volna. Utólag, talán két év múlva – egy Népszabadság-beli interjúból kiderült, a Fidesz vezetői meglengették annak a lehetőségét, hogy kormányra kerülésük esetén a gyülekezet megkaphatja a bevett, történelmi egyházi státust, ami számos előnnyel és még több pénzzel jár. Egy feltételt szabtak: minden kapcsolatot szakítsanak meg az MDF-fel és az SZDSZ-szel.

A döntések hátterében meggyőződésem szerint az MSZP és a Fidesz állt. Az MSZP akkor még abban a hitben élt, hogy Magyarországon kétosztatú politikai rendszer lesz, aminek az egyik főszerepére ő az esélyes. Ez a naivnak bizonyult elképzelés a Sláger és a Danubius rádió MSZP és Fidesz általi eltakarítása során volt tetten érhető, és a NEO FM sorsával vált bizonyossá. (A döntés ellen egyedül az MDF szavazott és tiltakozott. Ezért és ekkor mondott le Majtényi László az ORTT elnöki pozíciójáról.) Az MSZP nyilván attól is tartott, hogy Bokros Lajos az MDF listavezetőjeként számos baloldali szavazót csábíthat az MDF oldalára.

A Fidesz viszont azt nem tűrte, hogy a jobboldalon rajta kívül más párt is létezzen. A Jobbik megjelenése belezavart ebbe, ekkor állt elő Orbán a centrális erőtér ideájával. Az MDF-et minden átcsábítás ellenére – ami Balsaitól Lezsákig ugyan eredményes volt - testületileg nem sikerült a zászlaja alá terelnie.

Akkoriban kezdett éledezni az LMP, amely a 2010-es választásra készülve hihetetlen gyorsasággal szedte össze a szükséges kopogtatócédulákat. A Fidesznek pedig szüksége volt egy őfelsége ellenzéke szerepet játszó külső támogatóra. Egy szereplőre, aki közreműködik például az alkotmánybírák megválasztásában vagy az ügyészség jogkörének bővítésében. De a fő mutatvány más volt: a teljes elzárkózás a 2010 előtti pártoktól. Az LMP szerepe és küldetése az, hogy az Orbán által kitalált centrális erőteret egyben tartsa. Orbán ideája szerint ő áll a centrumban, tőle balra az MSZP és szakadványai, jobbra pedig a Jobbik. Szerinte a két oldal ideológiai és egyéb okok miatt sohasem érhet össze, ez a megosztottság pedig hatalmának legerősebb pillére. Így került a Jobbik farvizére az LMP, és így jutottak odáig, hogy a visszalépések megtagadásával beteljesítették Orbán akaratát.

Nem feltételezem, hogy az LMP általam nagyra becsült megálmodóit rossz szándék vezérelte volna. Az sem jut eszembe, hogy a tagságuk és a támogatóik tudatában volnának a történések hátterének. De az már felettébb gyanús, hogy Hadházy Ákos ellen pert akart indítani Schiffer András, mert nyilvánosságra hozta, hogy Schiffer pénzbüntetéssel fenyegette meg az esetleges visszalépőket. Ezzel a fenyegetéssel Schiffer Hadházy szavahihetőségét és egész eddigi, az LMP érdekében végzett, a korrupció ellen fellépő politikai aktivitását teszi kockára. Olyan nincs, hogy valaki a korrupciós ügyekben igazat mond, máskor meg igaztalanul vádol. Schiffer ráérő idejében a politikai élet egyik leghitelesebb szereplője ellen készült karaktergyilkosságra, és ami a Fidesznek eddig nem, neki sikerülhet. Én, sokakkal egyetemben, Hadházynak hiszek, és a pártján állok.

Az LMP vezetőinek felelőssége megkérdőjelezhetetlen. Ha nem észlelték a mögöttes politikai szándékokat, azért. Ez intellektuális deficitre vall. Ha észlelték, de nem tettek ellene, az a súlyosabb eset, mert már morális hiányosságról árulkodik. Amíg ilyen deficittel terhelt szereplők irányítják a közéletet, a modern polgári világ álom marad. A valóság pedig a XXI. századi orbáni feudalizmus, benne a XIX. századi Rokonok világa.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

persze, az mdf meg az ő támogatói. Nem kellett hozzá politológusnak lenni, még 2009-ben sem, hogy támogatni csak a fideszt éri meg, mert rajta kivül nem lesz más politikai erő.

Ha 2006-ban az emeszpének lett volna esze, ahogyan nem volt, az öszödi beszéd után feloszlatják a parlamentet.

ehelyett hagyták, hogy Orbán vezessen. Zseniális volt a vekkeres tüntetés, ami bevezérelte a verembe az emeszpét. 3,5 évig hagyták errodálni önmagukat egyik hülyeségből a másikba. 2009-re már minden épelméjű gazdasági szereplő a fidesz mellett sertepertélt. Nem kellett őket megfélemlíteni, annál okosabbak voltak... Most sincs gazdasági érdek a ballibák mellett, ezért nem jutnak egyről a kettőre. A gazdaságnak tetszik Orbán, nekünk is tetszik, hogy a bolsevikoknak nem tetszik, az a kutyát se érdekli.

Ti mégis milyen morállal hozzátok összefüggésbe a sajtószabadság és demokrácia utáni ajvékolást?
Hogy az a demokrácia, hogy ha ti nyertek? Milyen morált emlegettek ti?

Egyáltalán érted a szót?

"Bokros Lajos az MDF listavezetőjeként számos baloldali szavazót csábíthat az MDF oldalára"
Bokros Lajos Antall József örökében...
...ez a Károly, nem bölcsebb lesz, fordítva...

Jó dolog új hsz-előket olvasni.
Főként, ha értelmesek.

Számomra sokkal egyértelműbb a Jobbik MSZP-vezéreltsége, mint az LMP Herényi által vizionált Fideszorientáltsága. Miért? Egyrészt az LMP sok szempontból saját önérdekeit követi ezért lépései eleve organikusabbak és logikusabbak, mint a Jobbikéi. Azzal, hogy az ellenzéki pártok sokkal radikálisabb változásokkal kampányolnak, mint amit szerintem még a változást akarók többsége is gondol, eleve maguk alatt ássák a fát (szándékos képzavar, bocs). Egy kevésbé mindenért-őrjöngő, a fejét falba verő ellenzéknek sokkal több esélye lenne a sikerre - vagy ha úgy tetszik, a centrális erőtérbe való betörésre. Ez egyszerű józan politikai logika.

Vajon árulja meg a viagrát? :-)))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés