Első nap az árulásban

2018. április 28. 14:54
Gomperz Tamás
HVG
Az ellenzék kiegyezett a hatalommal. Magunkra maradtunk.

„Az ellenzék kiegyezett a hatalommal. Magunkra maradtunk.

Látványos bemutatott tartott a hivatalos ellenzék a napokban arról, hogy mi vár ránk a következő négy évben. Ha valaki nem követné, csütörtökön elkezdték a parlamenti munkát, ami – az ígéretük szerint – most már tényleg el fog vezetni a rendszer megdöntéséhez, vagy legalább a kormány meggyengítéséhez, de ha ahhoz nem is, akkor a negyedik kétharmad megakadályozásához mindenképpen, és ha még ahhoz sem, akkor már csak pár évet kell kibírni 2026-ig, amikor az addigi kitartó parlamenti munkának köszönhetően a rendszer biztosan meg fog bukni. Vagy legalább a kormány meggyengül. Vagy elveszti a kétharmadot. Vagy 2030.

Mintha eltévedtünk volna az erdő közepén. Két ösvény közül választhattunk, elindultunk az egyiken. Ami nem bizonyult jó döntésnek, már amennyiben az a cél, hogy hazataláljunk, mert hosszú tekergés után visszajutottunk a kiindulópontra. Ezután nekivágtunk megint ugyanannak az ösvénynek. A túravezetők meggyőztek minket arról, hogy legközelebb jó irányba kanyarodik ugyanaz az út. Érdekes, sokan követnék őket harmadszorra is. Mert talán majd most. Nem lenne érdemes kipróbálni a másik ösvényt? Nem, mert lehet, hogy az nem vezet sehova. Szemben az ismerttel, amiről ezt tudjuk is.

A következő események történtek azzal párhuzamosan, hogy a parlamenti munkában két cikluson keresztül már bizonyító túravezetők a rendszerből való kivonulás helyett újra elindultak befelé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valaki mindig ugyanazt a folyamatot csinálja végig, miért vár más eredményt?
Na ugye.

Válaszok:
Agnieszka | 2018. április 29. 7:22

Az ember azt hinné, arra szavazott, hogy benn legyenek a parlamentben...

Van ám egy 3. út is hideglókám!

Ez a bal..sz elhitte, hogy a médiának vannak pártjai, nem fordítva.

Mondd, te teljesen idióta vagy?

Nem demokráciát akartok ti, csak hatalmat.

Azért nem kerültök kormányra, mert annyi, hogy "most mi jövünk", meg "változást most" az ehhez nem elég.

Nincs elképzelésetek a kormányzásról, nincs jövőképetek . Először valami érvényeset kell mondani , amit elhisznek az emberek, mert a "Pfuj Orbán" az nem elég. És egyre inkább nem lesz az.

Inkább az al-t érti. Egyre lejjebb.....

Trumpot a vidéki farmerek és a rozsdaövezet szavazta be a hatalomba, Ausztriában a jelenlegi koalíció a vidéki szavazóknak köszönhető, nem a nagyvárosiaknak.

Ott is a megfélemlítés működik, vagy talán arról van szó, hogy a vidék és a város más szemszögből nézi a világot?

Újgazdag vidéki tahók, legelőről hazatérő tehenek...

Nagyon frusztrált vagy pajtás. Te magadnál hülyébbnek látsz mindenkit, csak te vagy helikopter. Erről a magas lóról estetek pofára, de azért most visszaültök rá.

Nincs annál szánalmasabb, mint amikor azok, akik a választás délutánján még magabiztosan hirdették a győzelmet, mert hogy magas a részvételi arány, és ez a demokrácia ünnepe, meg aztán ez a magas részvétel mekkora legitimitást ad a győztesnek! Megvan a győztes, de nem az akiket képzeltek, ezért ma már szánalmasan picsognak, hogy rosszak a játékszabályok!

Nőjetek már fel az isten szerelmére, ne külföldi barátaitoknak kelljen állandóan cserélni rajtatok a pisis pelenkát, amikor sápítoztok, hogy Európa segííííccccs! Próbáljatok végre önerőből produkálni valamit!

Nem az a baj, h. mindig hasonló a stratégia és taktika, hanem h. nagy részük a létező szocializmusból maradt itt és 12 kemény évig kormányon lehettek, mikor is az államadósság folyamatos növekedése mellett sikerült a nemzeti vagyon túlnyomó részét eltüntetni, iparágakat fölszámolni, a korona minderre a deviza hitelezés fölfuttatása volt.

Miféle értelmi színvonal kellett ahhoz, h. az ország és bank és pénzügy rendszer felső vezetése bambán eltűrje a deviza hitelezés minden határon túli térhódítását? Föl sem merült bennük, h. az árfolyam változhat?

Sokminden volt itt a "kárpótlástól" kezdve az aranykészlet dollárosításáig, ami példátlan a volt szocialista táborban.

Ezeket a figurákat kormányon soha többé!

Válaszok:
pollip | 2018. április 29. 11:48

Nem volt tiszta a választás?

Reklamálj azoknál, akik annak idején 1989-ben teljhatalmat adtak azoknak, akik 2/3-ot szereznek, de nem tudták azt elképzelni, hogy ez egyetlen pártnak sikerüljön. A Fidesz élt ezzel a teljhatalommal, ennyi történt. Kreáltak egy olyan választási törvényt, ahol az kell a kiegyenlített versenyhez, hogy két egyforma tömb álljon szemben egymással. Nincs ebben olyan nagy igazságtalanság, fel kell építeni ezt a nagy támogatottságot maga mögött tudó nagy politikai erőt. Egy ilyen okos, mindent tudó, külföldről agyontámogatott többségnek ez nem jelenthet akkora gondot. Hacsak az nem probléma számukra, hogy a szavazatok megszerzéséhez figyelembe kell venni az általuk most annyira lenézett vidék igényeit is.

Mellesleg az egyfordulós választás többségben van Európában, tehát ez sem ördögtől való. Nálunk ezt annak idején az MSZP-SZDSZ kormány vezette be, az önkormányzati választásokra alkalmazva. Így tudott Demszky 20 évig főpolgármester maradni. Akkor mindig akadt valaki, aki megosztotta a jobboldalt, és Demszky nyert. Aztán jött 2006, amikor ebben rendszerben éppen, hogy nyerni tudott, mindössze 1,5%-kal. Felépült az a tömb, amit akkora már éppen, hogy sikerült megosztani. 2010-re pedig már a jobboldal nyert. Na, hát ezt az utat kell követni az ellenzéknek is.

Ez a választási rendszer tehát megelőzi azt, hogy egy stabil kormányt veszekedő kis pártok instabil szövetsége váltson fel, megelőzi, hogy az ország kormányválságról kormányválságra vándoroljon. Megelőzi a Gyurcsány által is felvázolt káoszt. Mellesleg ezt a káoszt, ha már a választáson nem sikerült elérni, most csalásokra hivatkozó beadványokkal, új választás kierőszakolásával, parlamenti bojkottal akarják elérni. Igen, ez a pillanatnyi zavarkeltésre alapozott stratégia könnyebb, mint a társadalommal folytatott párbeszéden alapuló építkezés.

Ezeket nem pont én mondom, ez volt ott is a vesztes oldal nagy fájdalma. Amerika közepe, a lenézett "Trump ország". A rozsdaövezetben, a lepusztult üzemek mellett pedig nem a vidéki farmerek vannak, hanem azok a munkájukat vesztett ipari munkások, akiknek Trump munkahelyük visszaadását ígérte.

De még nem említetted Ausztriát, Európa egyik leggazdagabb országát, ott mivel magyarázod az eredményt? Mivel magyarázod azt, hogy 2000-ben az ilyen eredmény miatt a jajdenagyon demokraták még bojkottot hirdettek Ausztria, egy szuverén ország ellen a választási eredmény miatt, de mostanra ezt már nem merték megtenni?

Látom, nem emlékszel arra, mit írtál:

"Mindenki tudja, hogy nem volt tiszta a választás.
Ezt bizonyítja az EBESZ jelentése.
A jelentés a választási törvényt bírálja és az ellenzék hátrányos helyzetéről szól."

Mindenki tudja... jó szöveg és szerinted mindent überel. Aztán megemlíted a választási törvény bírálatát, az ellenzék hátrányos helyzetét, én pedig emlékeztettelek az önkormányzati választásokra régebben bevezetett, az akkori ellenzéket megosztottsága miatt hátrányba hozó választási törvényre. Ami, ha akkor jó volt, legyen most jó az országos választásra is.

Nem volt rendszer szintű csalás, voltak zavarok, mint máskor is. Az ellenzéki sajtósok sem állítják, a vesztes pártvezetők sem állnak ki ezzel a tömeg elé, csak a háttérben sunnyognak, és amatőr szónokokat tolnak előtérbe. akik állítólag őket kritizálják. Nagyon hamisan szól ez a dolog.

Gyurcsány az egyetlen, aki személyesen kiáll, de ő is csak logikailag kötözködik a listás szavazatok miatt. Azzal, hogy ő mit tud elképzelni és mit nem. Hát, ezek nem érvek. Ezt a logikátlannak tűnő eredményt pont az idézhette elő, hogy az ellenzék a megosztott szavazásra biztatott, most pedig hiányolják az összhangot az egyéni és a listás számok között.

Egyetértünk. Sokat ártottak.

Nincs ezen mit idegeskedni. Az Alaptörvény idején is távol tartották magukat a törvényalkotástól, de ettől az még legitim maradt és életbe lépett. Ha voltak is kifogások, mondjuk a Velencei Bizottság részéről, az nem ezt hozta fel. A távolmaradás nem jelent semmit, csak azt, hogy küzdelem nélkül adják fel a meccset, megfutamodnak.

Mindezt a vérmes győzelmi remények hangoztatása után. Közröhej lenne.

Voltak olyan szavazókörök, ahová nem minden párt tudott delegáltat küldeni. De olyan szavazókör nem volt, ahol egyáltalán nem voltak ellenzéki delegáltak, és csak fideszesek vettek részt a szavazatok megszámlálásában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés