Hitet tett a liberális világrend mellett Macron

2018. április 25. 20:05
A francia köztársasági elnök az amerikai kongresszus előtt bírálta a nacionalizmust, és rávilágított: a liberális világrendet meg kell őrizni. Beszéde után a képviselők percekig állva tapsoltak.

Párizs nem mondja fel az iráni atomszerződést – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő az amerikai kongresszus két háza előtt elmondott beszédében szerdán. Macron hitet tett a liberális világrend megőrzése mellett, és támogatásáról biztosította a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót. 

Nem kell az iráni atom

A francia köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Párizs nem mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást, mert – mint fogalmazott – addig nem szabad ezt felmondani, amíg nincs helyette egy lényegesen jobb alku. Egyúttal a jelenleginél ambiciózusabb új megállapodás kidolgozását javasolta. „Célunk világos: Irán soha nem juthat atomfegyverhez. Sem most, sem öt év múlva, sem tíz év múlva, soha” – szögezte le Emmanuel Macron. Arra figyelmeztetett: „nem szabad megengedni, hogy az iráni politika bármikor is háborúba sodorjon bennünket a Közel-Keleten”

A francia politikus hangsúlyozta, hogy a multilateralizmus az Egyesült Államok erőteljes részvételét követeli meg. „Különösen manapság, amikor a félelem légkörében élünk” – fogalmazott. 

Előre a liberális világrendért

Macron – miután leszögezte, hogy az Egyesült Államok és Franciaország közötti kapcsolat „különleges” – hitet tett a multilateralizmus és a liberális világrend megőrzése mellett, bírálta a nacionalizmust, s úgy vélte, hogy a multilateralizmus nem teszi tönkre a nemzeti kultúrákat, az egyes országok megőrizhetik nemzeti identitásukat. Mint mondta: lehet ugyan izolacionista, azaz elszigetelődő politikát folytatni, ám a világ ettől függetlenül nem áll meg a fejlődésben, a globális kihívásokkal együttes erővel kell szembenézni. „A globális kihívások közös válaszokat igényelnek, és a multilaterális együttműködés további erősítését” – állapította meg. Sürgette Washingtont, hogy segítsen „újra kitalálni” a multilateralizmust. Európa és az Egyesült Államok tud együtt dolgozni a 21. század új világrendjének felépítésében – mondta. 

Emmanuel Macron a „szabad és tisztességes” kereskedelem mellett érvelt, és a kereskedelmi vitáknak a Kereskedelmi Világszervezet keretein belül történő megoldását szorgalmazta. 

Viszonylag részletesen szólt környezetvédelmi kérdésekről. „Nincs B-bolygónk” – érvelt a globális környezetvédelem fontossága mellett a francia politikus, utalva egyik korábbi televíziós interjújára, amelyben az iráni atomalku megtartása mellett érvelt azzal, hogy „nincs B-terv”. Kifejezte reményét, hogy Washington visszatér a párizsi klíma-megállapodáshoz.

Legutóbb 144 éve volt ilyen

A kongresszus két háza magas rangú külföldi vendég tiszteletére először 1874-ben tartott együttes ülést. A vendég az akkor még önálló Hawaii királya, Kalakua volt. A szigetcsoport 85 évvel később vált amerikai tagállammá.

Emmanuel Macron a nyolcadik francia elnök volt, aki a kongresszus két házának együttes ülésén mondott beszédet. Macron előtt a legutóbbi francia elnöki vendég az amerikai kongresszusban 2007 novemberében Nicolas Sarkozy volt. 

Macron szerdai beszédét többször taps és ováció szakította meg, az amerikai politikusok felállva, percekig tapsolták őt. A kongresszusban elmondott beszédével lezárult Emmanuel Macron háromnapos washingtoni vizitje.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondani lehet szepeket, tenni mar nehezebb. Eljen a liberalizmus! - ez az uj mantrajuk.

Macron fut a gloire után , de az a szekér már régen elszaladt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés