Én, az agresszor

2018. április 15. 15:31

Sallai Róbert Benedek
Facebook
A tavasz csak úgy ráesett az alföldre, mint ahogy nagy dunna borítja be a kisgyereket. A későn induló tavasz szinte egyszerre borította virágba a fákat, a szilva, cseresznye, alma egymás mellett virágzik, nyílik a repce.

„Politikai pályám elején kampánynyitón való bocskaiban történő megjelenésem miatt voltam náci, az FM-es szakszerű közleményeknek köszönhetően lettem 3 millió hektáros nagybirtokos, eljött az idő: tegnap agresszor lettem. 

Egy újabb cím ide, vagy oda, nem sokat számít.

A tett helyszínéről való »elrohanásom« után bementünk középső lányom iskolájába, mert ezen a hétvégén mi voltunk sorosak (ezt eredeti nyelv használatban azt jelentette: mi következtünk) az iskolai takarítással. Három osztályterem, irodák, folyosó - nem lennék iskolai takarító, de meg kellet csinálni. Padok mögötti zoknik, kesztyűk, váltócipő-pároztatás. Ekkor még mit sem tudtam arról, hogy agresszor lettem (tetszik ez a szó, tegnap egy kommentelőtől tanultam, eddig csak passzív szókincsem része volt). Ennek köszönhetően teljes nyugalommal indultam haza a családdal a szokásos heti útra, ami sajnos ismét csak egy otthoni éjszakai alvást tett lehetővé.

A tavasz, csak úgy ráesett az alföldre, mint ahogy nagy dunna borítja be a kisgyereket. A későn induló tavasz szinte egyszerre borította virágba a fákat, a szilva, cseresznye, alma egymás mellett virágzik, nyílik a repce és az egyébiránt rendesen anyák napjára nyíló orgona első virágai is megjelentek.

Telefonon hív az egyik cimbora: »nagy a gáz, agyrázkódás, elájulás stb…«. A »fenét…« hitetlenkedem, ismervén az igazságot, hogy attól, ami történt biztos nem lelték ilyenek ezt a jóravaló korrupcióüldözőt. A feleségem a kocsiban híreket kezd olvasni, majd hív kissé jó kedéllyel a nagy lányom, hogy „elvégre apa mondta, hogy ha leszerel többet fog sportolni, ezek szerint a boksszal kezdi…« 

Miután természetem ismerik a családban, mindenki elkönyveli a cikkeket valami áprilisi tréfának, ahogy a nagybirtokosozást és nácizást, csak én aggódom, hogy na, szép kis távozás a porondról…

Anyukám már a »jaj kisfiam, téged biztos lecsuknak, mit csináltál?« riadalommal fogad, olyan aggodalommal a tekintetében, ami csak az édesanyák sajátja. Édesapám egy legyintéssel intézi el: »minek köt bele egy Sallaiba…«

Látom, hogy nagy csalódást okoznék neki, ha elmondanám, hogy valójában nem is bántottam, így csak anyukámat nyugtatgatom.

Kevés jó fasírt elfogyasztása után hazaérek, írok egy gyors »így sajnálom, úgy sajnálom« közleményt, majd megindulunk a »határba« a gyerekekkel, miközben a feleségemet elhívják egy szüléshez.

Minden napsütés ellenére igazi vízvivilág fogad az akasztógáton, és a rétek mindenhol vízborítottak. Itt vannak a búbos bankák, tömegekben a sárga billegetők, és a barna rétihéják úgy vitorláznak a mező felett, mintha pár hete még nem messze földön lettek volna. Gyermekeim örülnek a bíbiceknek, kisfiam a kocsi tetőablakán kibújva nézi a nyulakat és a már letisztított őzbakokat – bírálunk. 

Igazából, a természet nagy mutatványa itt a kevi határban ebben az időben a túzokdürgés. Csejt pusztára megyünk ki, ahol »érdekeltségi körünkbe tartozó« nyáj legel, ahol kecskéim is vannak, de most Gyoma felé tovább haladva (csak érdekesség: arra, amerre Latorczai házelnök gyerekeskedett, akivel e tájról mindenkor beszélgetünk, ha találkozunk). Itt látjuk meg az első hat dürgő kakast. Sajnos túl közel mentem, így az első pár tyúk felugrik a közelből, amire visszatolatok pár száz métert, és innen kezdjük el nézni a gyerekekkel a kakasokat spektívvel. Mind kérdez, és még legnagyobb lányom is abbahagyja kicsit a telefon bizgerálását, és kézi látcsővel nézi a természet eme pompáját. 

A kakasok felcsapják farkukat, kifordítják szárnyaikat, nyakukban lévő légtartályaikat megtöltik levegővel, hátracsapják fejüket, és így egy dominánsan fehér, természetszerűen csodás barnás vörös részekkel tetszelgő hólabdává alakulnak a pusztán. A gyerekek ámulnak, én meg csendben csodálom az elmúlt harminc évemen átívelő varázslatot, a túzokdürgést. 

Középiskolás diákként láttam elsőként dürgő kakasokat, addig csak hallottam a magyar puszták eme csodás madaráról. Egy barátommal éveken át próbáltuk filmezni, fotózni, és ő végül meg is csinálta túzok-filmjét. Egy másik cimborám meg szebb fotókat készített, mint én - abból csatolok egyet.

Folyton meg vagyok lepve, amikor azt kérdezik tőlem, mit fogok csinálni itthon. Mi a fenét csinálnék? Élek. Gyerekekkel, nyájakkal, szüleim közelében, nagyszüleim sírja közelében, tisztított bakokkal, dürgő túzokkal, legelésző nyájakkal, upupázó bankákkal: élek. Van aki azt állítja: vége a politikai karrieremnek. Tényleg azt hiszi bárki, hogy ez érdekel? Karrier? Mi a fenét jelent ez a szó? Nekem semmit, az bizonyos. Egy éve jelentettem be a visszavonulást, mert tudtam, hogy ezzel a képmutató, álszent, manipulátor világgal nincs dolgom. Semmi. Hadházy játssza a felrúgott focistát, majd délután már tüntetésen tetszeleg, mert mit számít neki bármi, ha szerepelhet? A politikai közéletet uralják az érték nélküli primadonnák, valós ügyeket nem képviselő exhibicionisták és jól tudom: nem tartozom közéjük, nincs köztük helyem. 

De az LMP nem így indult. A istenemre mondom, az LMP-ben egy halom rendes ember van még mindig, akik jót akarnak az országnak és ha a felszínre utat is törnek maguknak a széldettik és hadházyk, ettől még továbbra is egy halom jó ember van ebben a közösségben, mi tagadás: András távozása óta kissé háttérbe szorítva. Mondjak le? Lépjek ki? Dehogy teszem! Fel sem merül, zárjanak ki, vagy csináljanak amit akarnak, de Hadházy Ákost nem ütöttem meg, és felháborodásom pedig jogos volt, mert hónapok óta fillérekért árulják az LMP-t és annak minden alapelvét.

Tegnap mindenhol lejött: Kassai Dániel fegyelmi tárgyalásán történt az incidens. Mellesleg Ságodi Zoli balatoni visszalépő és Hadházy fegyelmi eljárása is volt. Vajon egyetlen újságíró is megkérdezi Szél Bernadettet, hogy hogy is folyhat fegyelmi eljárás azok ellen, akiket ő úgy kommunikált, hogy »szervezetten« léptek vissza vele egyeztetve? Érdekel valakit, hogy egy politikus, aki a »lehet más a politika« feliratot aggasztja magára, hogyan hazudik a szemébe a társadalomnak, amikor a politikai érdeke úgy kívánja? 

Egy fertő ez a politika, ahol táplálás híjján nem marad meg a tisztesség, és aki a Fidesz mellett szocializálódik politikára, az olyanná is válik, mint a Fidesz, ahogy a Fidesz olyanná vált, mint az MSZMP, vagy MSZP, vagy talán kicsit rosszabbá. Hadházy sem más: hozta magával a fideszes szocalizációt, azt hiszi, itt is megtehet bármit egy elnök. Most meg, kizárás előtt jön a színdarab, hogy legalább a mandátumát megtarthassa valahogy, mert kínos, hogy bejelentette: visza fogja adni, ha Orbán győz.

Feleségem egyik kertjében tömegesen szokott virágozni a nárcisz, kb. egy hét cúszással, mint a városban, de mára mind elvirágzott. Mire hazaérünk vacsoraidő, kapkodva kezdek a gyerekek igényeinek kielégítéséhez, van aki csigalevest (húsleves csigatésztával), van aki melegszendvicset rendel. Közben a délutáni verbális lincshez képest jönnek az első bátorító üzenetek: »veled vagyunk, tudjuk, hogy csak megjátssza...«. Túrkeveiek egy része büszke rám, »így kell ezt, az a csoda, hogy eddig bírtad…«. »Fideszeseknek is kellett volna pár maflás, kár, hogy azt kihagytad...« LMP-ből jönnek az üzenetek: »sokunk nevében tetted«. Egy szegedi támogatónk (szintén nem nagyon Gyurcsány-szimpatizáns): »a francért végzel félmunkát?…«

Egy ideig küldözgetem a »nem is bántottam« válaszüzeneteket, majd abbahagyom, mert tök mindegy mi történt, mindenki feje kialakít egy valóságot, amitől eltéríteni nem lehet. Le is teszek róla. Van akinek a fejében agresszor leszek, van akinek a fejében szélmalom döntő, van akinek a fejében nagybirtokos, van akinek a fejében karakán ku srác, aki csk úgy osztogatja pofonokat.... Ez az ő fejükben történik, nincs hozzá közöm. Az igazság: mellékes mindenkinek.

Hadházy a fegyelmi eljárása elöl egy megjátszott színdarabba menekült, én meg ostoba módon segítettem neki. Dettin, akitől „»lehet más a politika« elvén pár alkalommal számon kértem a közpénzből létrehozott ruhatárát, a százezres fodrászszámlákat, a 20 milliós őt ünneplő nagygyűlést – és sorolhatnám, most már profi politikusként reagál: él a lehetőséggel, hogy távozzak azonnal a közéletből, mert kezdtek kínosak lenni számára is a kérdések, amiket most véletlenül nem Hadházy kérdez, mert őt is megválogatja, hol lásson visszaéléseket. Mikor barátja, Ungár Peti szexuális zaklatási ügye kirobbant tavaly, akkor az »össze kell zárnunk, ne engedjük a támadást« politikája volt napirenden, most persze más a menüett.

Mókás hely ez a politikai közélet, négy év aktív képviselőség után békével a szívemben térek haza, belátva: nem az énfajtámnak való ez. A túzokok nem hazudnak, a puszta nem képmutató, a rétek nem álszentek. A Berettyó lassú folyással folyik, a barna rétihéják lebegnek a mező felett, a réti fülesbaglyok lidércként imbolyognak, és innen, ahonnan most e sorokat írom, messze van Hadházy, Orbán, Gyurcsány a főváros, és csak a remény van, négy gyermek apjaként: hogy lehet más a politika.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sosem kedveltem, de erős a gyanúm, hogy Lóbelt nem hazudik sem az eseményekről, sem a t. vezetőségről.

Termeszetleiras, tortenetmeseles:10/10
Es a politika sem lehet mas!
Es a bonusz: csak a Hadhazy szep! Ja, nem. Csak a Hadhazy okos. Ja, az sem. Akkor csak a Hadhazy becsuletes, ja, nem, az sem.
Akkor biztosan elnok-helyettes. Es Ungar korul osszezar.

Válaszok:
hátakkor | 2018. április 15. 16:48

"....Dettin, akitől „lehet más a politika“ elvén pár alkalommal számon kértem a közpénzből létrehozott ruhatárát, a százezres fodrászszámlákat, a 20 milliós őt ünneplő nagygyűlést - és sorolhatnám,...."

Nocsak, nocsak!

Kezdődik a számolás:

10, 9, 8, 7, 6, 5, ........ LMP KO! Önkiütés!?!

Ilyen a boksz!

https://youtu.be/k64aH8Rbs5s

Igen, ez a legfájóbb, ez a vizet prédikál és bort iszik esete...

Az àrulók sorsa mindig ugyanaz.

A bunyó közben Detti is bukott 296 szavazattal. Körzővel sem lehet szebbet rajzolni.

A CIA elengedte az LMP szervezetet. Dekonspirálódtak.

Detti - aki nem matematikus - ha megnyeri ezt a nem demokratikus vàlasztàst kiírt vona egy újabb immàron demoratikus vàlasztást. Nem nyert.

Detti hasznos idióta. Hadhàzy bázisdemokratikusan is idióta.

Puha voltál Benedek, minden szarkupacot el kell távolítani az LMP-ből, kezdve Bernivel. Akkor lesz esélyetek megmaradni, s hosszú távon kormányképes erővé válni, ha megőrzitek önállóságotokat, s nem hagyjátok magatokat beolvasztani egy olyan Soros hátterű halmazba, ami az új forgatókönyvek szerint egyedül lenne képes Orbánt legyőzni.

Dolgozzatok a programon, lépjetek kettőt hátra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés