Nem lesz bojkott. Még nem

2018. február 14. 7:40

Bánovics Attila
HVG
Az közismert, hogy aki kormányváltást akar, nem szavazhat a Fideszre, de azt is tudni kellene, melyik ellenzéki pártra/jelöltre kell voksolni a cél érdekében.

„Az közismert, hogy aki kormányváltást akar, nem szavazhat a Fideszre, de ez csak Ausztriában lenne elegendő információ (tudják, arányos rendszer, náluk a többség dönt). Magyarországon azt is tudni kellene, melyik ellenzéki pártra/jelöltre kell voksolni a cél érdekében.

Seres László azt írja:

»Most abban bízhatunk, hogy az emberek megtalálják a legesélyesebb helyi jelöltet.«

A bennem élő hatéves gyerek felteszi a kérdést: Honnan tetszik majd tudni, hogy ki a legesélyesebb? A felnőtt pedig megadja a választ: a választás eredményéből. Abból kiderül, hogy melyik volt, melyikre kellett volna szavazni. És előtte? Honnan?

Változtassuk meg, képzeletben, a szabályokat csak kicsit. Legyen kétfordulós a választás, és a másodikba csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be. Most kire kell szavazni a kormányváltáshoz? A másikra. A döntéseinket a rendszer határozza meg.

Ismerjük a szabályokat, elvégeztünk egy kísérletet, ez volt a 2014-es választás. De egy nem elég. Ha viszont idén is azt látjuk, hogy a rendszer ugyanúgy működik, mint legutóbb, akkor bajban vagyunk.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bajban vagytok. Pont.

"... aki kormányváltást akar, nem szavazhat a Fideszre..."

Brávó, kolosszális felismerés! Ez volna az a legendás szellemi fölény, amelyre annyira büszke a körúton belüli szubkultúra?

Bánovics és elvbarátai máskor lelkes szószólói a sokféleségnek, a virágozzék minden virág toleranciájának. Most viszont, hogy sok párt indul egy választáson, máris "rezsimet, diktatúrát" kiáltanak. Azok, akik régebben az egypártrendszerben látták a megoldást...

Nagy a káosz, ha már ők maguk sem tudják, kire kéne szavazni.
Természetesen a kormány a hibás.

2010-ben nem volt ilyen gondja a kormányváltást akaróknak. Már az első fordulóban lehetett tudni kire kell szavazni.
A második fordulóban nem emlékszem a hellerek az árpádsávosokra való szavazásra buzdításra agitáltak volna, az eszdéeszük is szétesett addigra. Nem is lett egyetlen egyéni jelöltje az árpádsávosoknak ( akkor így hívták Zazriékat).

Könyörögtek a választóknak, hogy az alkotmányozó kétharmadot akadályozzák meg legalább a második fordulóban. Így lett bő kétharmad...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés