Szlogenek szárnyán

Toptizes – A 10 legemlékezetesebb kampányplakát

2018. január 28. 7:49
Gacsályi Sára – Constantinovits Milán
Emlékeznek még az MDF hátat fordító szovjet elvtársára? Vagy az SZDSZ méltán elfeledett Kovács Pistikéjére? Fel tudja idézni az autópályára tekintő gigantikus Gyurcsány-tablót? Összegyűjtöttük a hazai választási kampányok legemlékezetesebb plakátjait a rendszerváltástól kezdve napjainkig. Időutazás a plakátmagányban ázó múltba!

Minden kampányidőszaknak megvannak a maga emblematikus plakátjai, szórólapjai és szlogenjei. Vizuális merényletek, amik örökre a memóriánkba égnek, szlogenek, amik akár ma is aktuálisak. Jöjjenek az utóbbi 30 év felejthetetlen utcai mementói!

1.  1989, a négyigenes stencli
Jelenkori demokráciánk nyitányát jelentette a 1989 novemberében megtartott négyigenes népszavazás. A legpotensebb ellenzéki alakulatként az SZDSZ határozottan kiállt a pártállamot lebontása felé mutató igenek mellett, ahogy ezt a ma már megmosolyogtatóan igénytelen szóróanyag is mutatja. Tegyük hozzá, még a szabaddemokraták antikommunista retorikája hitelesnek tűnt. A népszavazáson az igenek győztek, bár a köztársasági elnök megválasztásáról szóló kérdés épp csak hajszállal ment át.

2. – 1990, товарищи конец!
A rendszerváltás ikonikus plakátja mindenképp az MDF "Tovaris konyec!"-e. Benne volt minden, amit az egyszeri választópolgár gondolt és érzett 90 tavaszán (oké, leszámítva a munkásőröket). Az elvtársak aztán kimentek, de maradtak elegen, és valljuk be, Antall sem váltotta be a hozzá fűzőtt reményeket (aminek persze számtalan oka volt), az MDF pedig hosszú lejtmenetbe csúszott.

3. – 1990, fiatal demokraták dolga a szerelemmel
A Fiatal Demokraták a korai időkben bedobták magukat: rímelő szlogenek, erős vizuális anyag és jól megragadott ellentétek láthatóak a plakátokon. Huszonnyolc év távlatából sem felejtjük a belénk égetett Brezsnyev-csók képet, ahogyan fülünkben csenghet a még korábbi „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!” kampányszöveg is. Végül aztán éppen hogy bennmaradtak a Parlamentben.

4. –1998, indul a polgári Magyarország
Nyolc évvel később sem spórolt a Fidesz az ígéretekkel, ekkor dobta be először kampányban a polgári Magyarország szlogenjét. Ne feledjük közben, hogy a párt még vastagon a Liberális Internacionálé tagja volt. A szórólapról Áder és Orbán mosolyog ránk, hívószavak között pedig a munka becsülete, a tisztesség és a szeretet állt. Viktor jött, látott és győzött, a kisgazdákkal gúzsba kötött kormányzás azóta is az egyik legnyugodtabb fejlődési szakasza volt az ország jelenkori történetének.

5. – 2003, horogkereszt és EU-zászló
2003 tavasza újra urnák elé szólította Magyarország népét: az EU-csatlakozásról kellett döntenünk. Sokakban merült fel a KGST-párhuzam, sokan riogattak nemzeti önállóságunk elvesztésével, az ellendrukkerek között volt a MIÉP és a Szabad Magyarországért Mozgalom, amelynek prominenseit az alábbi plakát miatt eljárás alá is vonták tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt. Végül az igenek győztek, 2004 május 1-től velünk bővülhettek az Unió csillagai.

6. – 2004, az MSZP és a morális mélypont
Összeállításunk vitathatatlanul legaljasabb darabja az MSZP-hez köthető: a 2004-es határon túli szavazati jogról szóló népszavazás plakátja és  a 23 millió román munkavállalóval való riogatás. A szégyenletes, magyart a magyar ellen szembefordító, máig ható sebeket ejtő kampányt a Fidesz 2010-ben orvosolni tudta. Feledtetni nem.

7. – 2006, Gyurcsány Ferenc háromemeletes füle
Muszáj megemlíteni Gyurcsány Ferencet 2006-ból is. A bukott miniszterelnököt vélhetően az ország minden szegletében felismerik ma is – pedig hol vannak már az MSZP-ben töltött évek. Meg kell vallani: Ferenc sokat tett ezért. Keveseknek volt annyira nagy arca, hogy azt 18 emeletre is ráhúzzák. Márpedig Gyurcsány Ferenc ezt sem átallta megtenni 2006-ban, mikor az M3-as bevezetőjén ezrek csodálhatták meg vonásait.

8. – 2006, ki emlékszik Kovács Pistire? 
Szintén a 2006-os kampányidőszak felejthetetlen arca marad Kovács Pisti. Ő volt az az óvodás, aki képét adta a liberálisok kampányához, s akinek jövőjével reklámozta magát az SZDSZ. Szerény számításaink szerint Pistike mára minimum a nagykorúság küszöbén kopogtathat – reméljük, sokan törődnek vele!

9. – 2016-2017 – tudta, hogy mit gondolunk a migrációról?  
Etikai és esztétikai kérdéseket felvető kampányanyagokat azonban nem csak a baloldal produkált az elmúlt évtizedekben – kihagyhatatlan a tobzódó kék plakátok tömege is. Nagy felháborodást keltett a sokszor gyűlöletkampánynak titulált „tudta…” kérdéshalom, ahogyan a későbbi nemzeti konzultációs reklámsereg is. Soros György nevető arcáról már nem is beszélve... Bizonyos olvasatban nézve a Fidesz igazából visszatért 24 évvel ezelőtti módszereihez, és ismét öregedő úriemberek arcával riogatja a lakosságot. Kétségtelen azonban, hogy ezúttal máshol vannak a hangsúlyok.

10. – 2016, a Kétfarkú Kutya Párt, avagy a reakciók nagymestere
Az MKKP mindig is egyedi színfolt volt, hiszen a párt közel minden mozzanata egy fricska, amit egyébként rendszerint sokan komolyan vesznek. Így volt ez a tudta időszakban („Tudta? Nem.”), a kék plakátok idején („A gyűlöletkampány szeret téged”) vagy a Nolimpia kampány kibontakozásakor („Az olimpia előtt rendezhetnénk egy demokráciát is”). Lehet őket szeretni és nem szeretni – emlékezni azonban emlékezünk rájuk.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor még nem esett le a jónépnek, hogy a 3-as plakáttal a Fidesz az avitt homofób eszmeiség oldalára állt. :))

A ferkó évértékelőjét tuti, hogy a fideszben írták meg, és ők nyomták a kezébe. A szöveg világosan árulkodik ferkó funciójáról; az ő feladata az, hogy
1. fenntartson egy olyan pártot, amely az elutasítottsága révén soha nem kerülhet a hatalom közelébe;
2. olyan szöveget fújjon, amely a pártja elutasítottságát stabilan szinten tartja, de egyben légypapírként szolgáljon a legelvakultabb orbánfóbiások számára (akik már akasztásokról, fideszesek lincseléséről álmodoznak), azokat egy - a hatalomtól biztosan távolmaradó - táborba gyűjtse, és ilymódon hatástalanítsa;
3. ha az ellenzéki oldalon a vetélytársak valamelyike feltűnően kapálózik, azt jól a víz alá nyomja.

Irritáló hazugságok - egyre tömegesebben.
A nép-hülyítés főpróbája az 1989-es négy-igenes népszavazás volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés