Beer: El kell gondolkozni azon, hogy az emberség felülírja a nemzetbiztonságot

2018. január 20. 13:12
A váci püspök szerint elképzelhetetlen, hogy a népvándorlást meg lehet állítani.

A Nem Adom Fel Kávézóban beszélgetésen vett részt péntek este Beer Miklós váci püspök, az eseményről a HVG közölt tudósítást. Beer beszélt többek között gyerekkoráról, családjáról, a kitelepítésről, a sátáni erőkről és az isteni gondviselésről, de szóba került a püspök közéleti tevékenysége is.

Beer elmondta: egyetért Ferenc pápával a 2015-ben kezdődött menekültválsággal kapcsolatban. A püspök úgy látja, a déli határon felhúzott kerítéssel a kormány kegyelmi időt kapott arra, hogy felkészüljön a menekültválságra, ám „eltelt két év és a felkészülésből semmi sem lett”. Beer szerint el kell gondolkozni azon, hogy „az emberség felülírja a nemzetbiztonságot”. A menekültválság az egész emberiség közös felelőssége – véli a püspök, azt viszont nem tudja megmondani, mi lesz a vége, szerinte „józan ésszel elképzelhetetlen, hogy a népvándorlást meg lehessen állítani”. A kvótarendszer Beer szerint nem valós megoldási javaslat a keresztény ember számára, Jézus példájára utalva a püspök rámutatott: „nekünk mernünk kell szembenézni azokkal, akikkel szemben állunk”.

Beer arról az esetről is beszélt, amikor egy hódmezővásárhelyi plébános a Fidesz jelöltjére való szavazásra szólította fel a híveket. A püspök elítélte az esetet, hangsúlyozva: nagyon veszélyes az egyházra nézve, ha beállnak kampányolni valamelyik párt mellé. Beer szerint ugyanakkor kötelességük a papoknak, hogy szavazásra buzdítsanak: „aki magát keresztény, hívő embernek vallja, annak legyen belső indíttatása arra, hogy kimondja a véleményét és nem bújik el a tömegben”.

 

 

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnálom , hogy a derék és egyébként jó ítéletű Beer atya ilyen kétségbeejtő vakságról tesz tanúságot . Ami mond a nemzetbiztonság felülírásáról , az halálos veszélybe sodorja magyarok sokaságát . És miért nem hisz a szemének ? Magyarország gyakorlatilag megállította a népvándorlást .

Válaszok:
hhonor | 2018. január 20. 17:31

2009-ben a plébánosunk meghívta búcsúra a püspököt, hogy celebrálja az ünnepi Szentmisét! Beer Miklóst, aki meg is ígérte, hogy eljön. Aztán az akkori emeszpés polgármester felhívta őt telefonon és azt mondta neki, hogy ez egy politikai rendezvény lesz! Erre Beer Miklós, a PÜSPÖKÜNK, lemondta az ünnepi meghívást. (Mi van? Kérdeztük mi! ) Ez mindent elmond Beerről. Nem tudja ki, és nem tudja, hogy mi a dolga. Ezért lökdösi őt a szél ide-oda. Szánalmas és bár a süvege tiszteletet érdemel, a személye az nem. Ez igaz Ferenc pápára is. De mi már ennél erkölcstelenebb, bűnösebb vezetőket is túléltünk. Nem voltunk sem többen, sem jobban. Mi a zarándok utunkon járó egyház.

Hát , az Önét biztos...

Az emberség talán; de az eszetlenség inkább ne.
Az első számú feladata a kettő megkülönböztetése.

Beer Miklós ennek megítélésére nyilván nem kapott kimagasló karizmát. A Jó Isten áldja meg a munkájában - és tartsa távol attól, amihez a püspök atya NEM ÉRT.

Beer püspöknek ajánlanám a migránsszopó indexes Joób Sándor írását, ami a megvilágosodás első jele a libban sajtómunkásnál, és jelzi, ha püspök úr hagymázas álmait követjük, kb hová jutunk...

"Kedden Düsseldorfból akarnak repülővel hazaküldeni 80 embert Afganisztánba, 19-et közülük egyenesen a kitoloncolási őrizetből. A német rendőrség azonban azt jelentette, hogy a feladat végrehajtására nem jelentkezett elég önkéntes. Eleve érdekes, hogy a 80 ember kitoloncolásához nem elég az a 35 rendőr, aki önként vállalkozna erre a küldetésre.

Ez a munka fokozott fizikai és pszichikai igénybevétellel jár. A kitoloncolásra ítélt menekültek gyakran ellenállnak, a rendőröknek egyre többször kell bilincset alkalmazni. A hosszú repülőút után nekik kell őrizni a gépet a kabuli repülőtéren, de fegyvert nem viselhetnek és rádiót sem használhatnak. A szövetségi rendőrség kötelékében 800 embert képeztek ki a kitoloncolási feladatok ellátására.

2016 decembere óta mostanáig mindössze 155 elutasított menedékkérőt vittek vissza közvetlen repülőjáratokkal a hazájukba. 665 esetben a kitoloncolást nem tudták végrehajtani. Ezek közül 263 esetben az eljárás az érintettek ellenállása miatt hiusult meg. "

Szent Márton egy koldusnak odaadta köpenye felét. De azt a köpenyt nem oszthatta el jobban.

Ugyan semmi közöm hozzá, de nem értem, hogy a hívek miért ülnek még be egy ilyen pap miséjére? Csak egy javaslat, amint hírlik kevés a munkás a szőlőben, a katolikusok térjenek vissza a kezdetekhez, ahhoz a közösségi léthez, amikor még a munkájuk, családi életük, erkölcsi értékeik alapján választották ki a vezetőket. A legjobbakat.

S akkor eltűnnek a kontraszelektáltak, akiknek nincs kit megvédeniük, nincs családjuk.

"Emberség" vagy "ember" - világi sajtókra vagy egyházi forrásokra hagyatkozások? Avagy honnan tájékozódjon a katolikus, hogy ne kerüljön tévútra?

A probléma valójában az, hogy folyamatosan megvezetődünk a világ által, mert elsődlegesen világi médiákból tájékozódunk egyházi dolgokban is, így viszont gyakran helytelen következtetésekre és helytelen utakra kerülhetünk, adott esetben Krisztust követésre törekvők ellen is hangolhatnak adott emberi szándékok.

A mandiner sem a hivatalos egyházi forrásokat mutatja be sajnos, sokan pedig ellenőrzés nélkül mennek amerre vezetik őket a világi médiák.

Beer Miklóssal az említett péntek esti beszélgetés [Magyar Kurír katolikus hírportál]:
„Van-e merszünk szembenézni azzal az emberrel, aki előttünk áll?”
www.magyarkurir.hu/hazai/beer-miklos-van-e-merszunk-szembenezni-azzal-az-emberrel-aki-elottunk-all

S ezen katolikus forrásban a mandiner által a tartalomból kiemelt cím és szövegkörnyezete:

"Egyértelmű volt ezután a következő kérdés: a migránsválság, amelyet a püspök inkább 21. századi népvándorlásnak szeret nevezni. Ezt a népvándorlást csak a felszínen terelgetjük, anélkül, hogy kezelnénk. Ferenc pápa újévi körlevelében felhívta a figyelmet arra, hogy ma 250 millió ember van úton, ebből 20 millió háború elől menekül. Ma háromszor annyian élnek a Földön, mint hetven éve, amikor Beer Miklós született: a már idézett Worldometers mutatja, hogy pörög az utolsó szám, mint a gázóra. Az ökológiai válsággal sem merünk szembenézni: évente egy magyarországnyi területtel nő a sivatag. És ezt a helyzetet nem kezeljük, mindenütt csak kapkodás van, és érzelmi túlfűtöttség.

2015-ben azt mondta a váci főpásztor, a kerítés megépítésével kegyelmi időt kaptunk, hogy felkészüljünk a népvándorlás kezelésére. Ma úgy látja, nem használjuk ki ezt az időt. A lengyel püspöki konferencia elnöke kimondta: „A nemzetbiztonság kérdését felülírja az ember.” Hívőként el kell gondolkodnunk ezen a mondaton – figyelmeztetett Beer Miklós.

Stanisław Gądecki érsek említette a humanitárius folyosókat is – tette hozzá Michels Antal. Beszélgetőtársa pedig felidézte, hogy az ENSZ idei programjában két fontos célt határoztak meg: nemzetközi népvándorlási stratégia kidolgozását és a humanitárius folyosók biztosítását. Ferenc pápa is azt mondja, hogy ha van rá esély, szeretnénk, hogy az emberek otthon maradjanak. De ha nincs rá esély? Hogyan lehetne véget vetni a háborúknak? Hogyan lehetne mezőgazdasági technológiákat vinni ezekbe az országokba? – ezeket a kérdéseket kell feltenni..."

Nos így vezetódönk meg sokan, így vezethet meg a világ sokakat, saját akaratunk ellenére is.

A hivatkozott lengyel püspöki konferencia elnökének, Gądecki érsekkel gondolatai is megtalálhatók a katolikus portálon:
"Gądecki érsek a menedékkérőkről: Az embernek, nem az államérdeknek kell a fő szempontnak lennie"
www.magyarkurir.hu/hirek/gadecki-ersek-menedekkerokrol-az-embernek-nem-az-allamerdeknek-kell-fo-szempontnak-lennie

"A menekültek és a menedékkérők esetében nem az államérdeknek, nem a nemzetbiztonságnak, hanem az embernek kell a fő szempontnak lennie – hangsúlyozta a hétfői sajtótájékoztatón Gądecki érsek, emlékeztetve Ferenc pápa szavaira. Az ember biztonságát mindig a nemzetbiztonság fölé kell rendelni – idézte a Szentatyát a lengyel püspöki konferencia elnöke, és emlékeztetett az egyházfő azon szavaira, amelyek értelmében „az államoknak joguk van fellépni az illegális bevándorlással szemben, tiszteletben tartva ezáltal az összes állampolgár emberi jogait”.

Azokra a felmérésekre vonatkozóan, amelyek szerint a lengyelek hatvanhárom százaléka ellenzi a közel-keleti migránsok befogadását, Stanisław Gądecki érsek megjegyezte: ha kilencvenkilenc százalék nem fogadná be a menekülteket, ezt az Egyház figyelembe venné, ám nem ez lenne számára az irányadó, hanem az evangélium.

A lengyel főpásztor elmondta: helyesli, hogy a lengyel kormány a közel-keleti konfliktusokhoz közeli helyszíneken nyújt segítséget; erre nem sok ország kormánya szánta el magát. A közel-keleti keresztény püspökök maguk is előnyben részesítik a helyszíni segítségnyújtást, mert a kereszténység így nem szorul ki e térségből; az ügyeket kevesebb ráfordítással lehet elintézni, például ugyanazon összegért sokkal több embert lehet ott meggyógyítani. Ugyanakkor a helyszíni segítségnyújtás nem oldja meg a problémák egészét, hiszen az emberek egy része nem térhet vissza hazájába. Azok, akik elszöktek a hadseregből, és hazatérnének, börtönökbe, illetve a halálosztagokhoz kerülnek. „Ezekkel az emberekkel foglalkozni kell, akár akarjuk, akár nem” – hangoztatta az érsek. Kifejezte reményét, hogy a lengyel püspökök tárgyalhatnak majd a kormánnyal a humanitárius folyosók létrehozásáról.

A lengyel katolikus karitász már 2016-ban javasolta, hogy egy olaszországi egyházi közösség mintájára létesítsenek humanitárius folyosókat. A tervek szerint ennek keretében Lengyelországba vinnének kezelésre kisebb számú rászorulót a közel-keleti menekülttáborokból. A lengyel kormány egyelőre nem döntött e segítségnyújtási forma megvalósításáról."

Válaszok:
hhonor | 2018. január 20. 16:34
hhonor | 2018. január 20. 17:00
hhonor | 2018. január 21. 9:51

(jav.: vezetődünk)

A katolikus egyházfő gondolatai a témakörben:
"Szélesebb lehetőségeket kell kínálni a migránsoknak és menekülteknek, hogy biztonságosan és törvényesen léphessenek be célországukba."

Tehát törvényes, biztonságos beléptetést szorgalmaz az egyházfő is.

De ugyanakkor mi a helyes keresztényi viszonyulás azok irányába, akik papírok nélkül kénytelenek menekülni és papírok nélkül érkeznek? A nemzetbiztonságra hivatkozva mindenkit általánosan fordítsunk vissza, egyéb mérlegelés nélkül, közöttük a valóban rászorulókat is?

Vajon egy menekültet, egy ismeretlent beengedni nem a nemzet biztonságának kockázatát növelő lépés minden esetben (amelyek helyzetek ugyanakkor egyénenként különböző mértékű kockázatokat képezhetnek) - ahhoz mérten mindenképpen, ha falakkal vesszük körbe magunkat, ajtók nélkül és mindenkit kívül tartunk.

"Békét kívánok a földön minden embernek és minden nemzetnek! Az a béke, amit az angyalok hirdetnek a pásztoroknak karácsony éjjelén (Lk 2,14), megindít mélyen minden embert és minden népet, főként azokat, akik éppen hiányát szenvedik a békének. Közöttük, akiket gondolataimban és imáimban hordozok, ismét a világ több, mint 250 millió vándorló lakosáról szeretnék megemlékezni, akik közül 22 és fél milliónyi a menekült. Ez utóbbiak, mint arra szeretett elődöm, XVI. Benedek pápa rámutatott, „olyan férfiak és nők, gyermekek, fiatalok és idősek, akik helyet keresnek, ahol békében élhetnek” (Angelus, 2012. január 15.). Hogy ilyet találjanak, sokan közülük az életüket is hajlandóak kockára tenni egy olyan utazással, amely az esetek nagy részében hosszú és veszélyes, vállalják a fáradalmakat és a szenvedést, hogy azután kerítéseket és falakat találjanak, amelyeket azért emeltek, hogy távol tartsák őket úticéljuktól.

Irgalmas lélekkel fogadjuk be mindazokat, akik a háborúk vagy az éhség elől menekülnek, vagy azért kényszerülnek elhagyni otthonaikat, mert ott megkülönböztetés, üldöztetés, szegénység és környezeti pusztítás az osztályrészük.

Tudatában vagyunk annak, hogy nem elegendő, ha a szívünket nyitjuk meg a mások szenvedése iránt. Sokat kell tennünk addig, amíg testvéreink visszatérhetnek, hogy békében élhessenek biztonságos otthonaikban. A másik ember befogadása kézzelfogható elkötelezettséget jelent, sok segítség és jóakarat kell hozzá, éber és értő figyelem, az új helyzetek felelős kezelése amelyek a már meglévő problémák mellett lépnek fel, valamint a mindig szűkös anyagiakkal is felelősen kell bánni. A bölcsesség erényével az országokat irányító személyek képesek irányítani e befogadást, a segélyezést, a védelmet, az integrációt „az igazságosan értelmezett közjó keretei között, hogy lehetővé tegyék e beilleszkedést” (vö. XXIII. János, Pacem in terris, 57.). E személyeknek pontos felelőssége van a saját közösségeik felé, amelyek számára az igazságos jogokat és a harmonikus fejlődést biztosítani kell, hogy ne legyenek olyanok, mint a balga építő, aki rosszul számolt és nem sikerült befejeznie a tornyot, amelyet építeni kezdett (vö. Lk 14,28–30)." [Ferenc pápa üzenete a béke 51. világnapjára]

Krisztus is saját magából, biztonságából adott, amikor felvállalta a másik embert, a bűnös embert, sőt életét is adta érte. Európa és Magyarország is ad saját magából és nemzetének, nemzeteinek biztonságából is, amikor a másikban az embert meglátva odafordul felé segítőleg és adott esetben oltalmazza és be is fogadja a rászorulókat. Isten fogja ezt meghálálni visszairányba, minden jóakarónak, Krisztus ígéret szerint - mindenkinek egyben annyit mérve amennyit maga is mért mások irányába -, amikor eljön annak napja.

Valóban, érdekeltnek kell lennie, hogy mind többen üdvözüljenek s hogy ehhez, Krisztus felé haladjanak, mert Krisztus az Úr és egyben az út. S a jó pásztor Istent és szándékait helyezi életének középpontjába és nem saját magát, amely viszonyítási rendszerből tekintve mindenki másban is megláthatja már Isten teremtményét. Nem véletlenül küldte el Krisztus követőit a világ minden irányába.

"Beer: El kell gondolkozni azon, hogy az emberség felülírja a nemzetbiztonságot
A váci püspök szerint elképzelhetetlen, hogy a népvándorlást meg lehet állítani. "
Helyes?
Dekódoljunk:
Hagyd, hogy a vándorló leöljön, ezzel szolgálod magadat.
Fokozva, ha Krisztushívő vagy, engedd leölésed, ezzel szolgálod Krisztust.
Ez így nem megy.
Még, ha a Császár küldte volna a migránsokat, akkor az Add meg a császárnak, ami a császáré!" útmutatást elfogadva, megfontolható lenne Beer püspök mondandója.
De miféle császárküldöttek is ezek, hogy hívják a császárt, aki a nyakunkra ömleszti őket, Irak, Líbia, Szudán, Afganisztán, Líbia porig rombolásával?
Legalább ennyit elárulhatna nekünk, balfasz Dobó- és Zrínyi-ivadékoknak, Beer püspök és Ferenc pápa.

Azt gondolom, hogy ha helyesen ítélünk, nem Ő szorul sajnálatra, aki Krisztus követésére törekszik, hanem azon megnyilvánulásaink, amelyek a világi, politika érdekek szolgálatában letévednek az igazság útjáról.

Nem a valóságot megjelenítő, világi tartalomból, mint forrásból kiemelt, hangsúlyozó cím és helyzetet teremthetünk arra, hogy másokat megvezessünk, amely mások elleni hangolásra, indulatok keltésére is alkalmas, Krisztus szándékaitól távolíthatunk el mind jobban másokat, miközben többen így is már helytelen utakon járnak, részben mások megvezetései miatt is. Nem a helytelen utakon való további haladásukat kellene erősíteni, s ehhez a médiák is hozzájárulhatnának, ha egyházi, hivatalos forrásokból tájékoztatnák egyházi ügyekben az olvasókat (ha az megtehető), amihez szándék is szükségeltetik, viszont hivatalos egyházi források tartalmai sajnos ritkán kerülnek bemutatásra a felületeken, azok bemutatását kerüljük.

A keresztények irányába Krisztus szándékai és lelkülete a mérvadó.

A keresztények, a hitüket fontosnak tartók és mindazok, akiknek értéket képeznek az emberi manipulációktól mind mentesebb, a pontos valósághoz, igazsághoz mind közelebbi tartalmak katolikus egyházi ügyekben, Ők a hivatalos egyházi források irányába tájékozódhatnak. Jézus az igazságot, egyenességet, tiszta szándékokat tartja értéknek, a világ szándékai és Krisztus szándékai viszont nem minden esetben esnek egybe.

Hivatalos irányba mutató katolikus tartalmak, lásd akár: uj.katolikus.hu
(bal oldali hasábon pedig az ajánló: Vatikáni Rádió, Magyar Kurír, Új ember, ...)

Krisztust és szándékait kell a kereszténynek központba helyeznie.

Válaszok:
hhonor | 2018. január 21. 9:58

Ezen úton juthatunk el az igazsághoz is, amíg a mandiner az emberséget emeli ki tartalmának címében, addig Beer Miklós az emberről beszélt (lásd egyházi hírforrást):

"2015-ben azt mondta a váci főpásztor, a kerítés megépítésével kegyelmi időt kaptunk, hogy felkészüljünk a népvándorlás kezelésére. Ma úgy látja, nem használjuk ki ezt az időt. A lengyel püspöki konferencia elnöke kimondta: „A nemzetbiztonság kérdését felülírja az ember.” Hívőként el kell gondolkodnunk ezen a mondaton – figyelmeztetett Beer Miklós." [Magyar Kurír katolikus hírportál - www.magyarkurir.hu/hirek/beer-miklos-van-e-merszunk-szembenezni-azzal-az-emberrel-aki-elottunk-all]

Válaszok:
hhonor | 2018. január 21. 10:38

A keresztényeknek minden körülmények között Krisztust és szándékait kell követniük. Az ember csak homályosan, Krisztus viszont tisztán lát.

"Az ember biztonságát mindig a nemzetbiztonság fölé kell rendelni – idézte a Szentatyát a lengyel püspöki konferencia elnöke, és emlékeztetett az egyházfő azon szavaira, amelyek értelmében „az államoknak joguk van fellépni az illegális bevándorlással szemben, tiszteletben tartva ezáltal az összes állampolgár emberi jogait”.

Azokra a felmérésekre vonatkozóan, amelyek szerint a lengyelek hatvanhárom százaléka ellenzi a közel-keleti migránsok befogadását, Stanisław Gądecki érsek megjegyezte: ha kilencvenkilenc százalék nem fogadná be a menekülteket, ezt az Egyház figyelembe venné, ám nem ez lenne számára az irányadó, hanem az evangélium."

Jézus pedig küldetést adott a keresztények számára, azoknak a föld sójának kell lenniük és a világ világosságának:
Az államoknak joguk van fellépni az illegális bevándorlással szemben, az itt élők érdekében, törekedve a törvényesség fenntartására, de szimplán nem tekinthetnek csak a saját érdekeikre, az érkezőkben is meg kell látniuk az embert. Ha rászorulók, menekültek érkeznek s van a lehetőség a segítségre, a keresztény tanítások szerint a helyes viszonyulás nem hatát fordítani, akkor sem ha magából kell adnia valamennyit az országnak - erre adott legnagyobb példát maga Jézus az emberiség számára. A menekültön, rászorulón való segítés (legyenek akár azok idegenek), egyben azt jelenti, adni magunkból. Adni magunkból, saját kényelmünkből, biztonságunkból is adott mértéket, emberi és anyagi erőforrásaink egy részét is megosztva, azért, hogy a valóban rászorulók is biztonságban, élhető viszonyok között élhessék meg mindennapjaikat. A civilizált világ is ezt tette a múltban, ezt teszi a jelenben is, és ez is feladatot fog róni irányába a jövőben is.

"hagyják az agressziót, felfordulást, bűnözést, erőszakot, és istentelenséget betörni az életükbe."

Nem ezt mondja. Arról, hogy mit mond, ahhoz meg kell ismerni azt, hogy mit mond valójában. Ha szimplán csak egy világi híranyagból, adott szemlézésekből, adott média gondolatokból kívánunk tájékozódni (kerülve akár a pontosabb egyházi, legtöbbszőr részletesebb egyházi hírforrásokat), akkor a világi médiák, akár adott emberi szándékok fogják az embert irányítani és vezetni, formálni s nem a valóság illetve igazság.

A Katolikus egyház Krisztus egyháza, akinek Krisztust kell képviselnie, amely egyház számára az elsődleges iránymutatásokat a Szentírás adja, azon keresztül Isten. S Isten védi minden tagját, minden gyermekét, abban érdekelt, hogy mind többen ezen földi élet után is legyen élete, más örök élete. Krisztus pedig küldetést adott követői irányába.

Válaszok:
hhonor | 2018. január 21. 10:52

(jav.: mind többeknek ezen földi élet után is legyen élete, már örök élete)

Ugyanakkor a Katolikus egyház nem azt képviseli, hogy az ember ne képviselje adott saját érdekeit, értékeit. Az egyház azt képviseli (szentírási alapokon), hogy úgy képviselje azokat, hogy közben a másikban is lássa meg Isten teremtményét, az embert, s ha van arra lehetősége, segítse a segítségre szorulót.

A súlyos pszichés zavarok gyakran járnak álmatlansággal, mint a te esetedben is. Ilyenkor, a zavart személyiség írásbeli kivetítése helyett, célszerűbb altatót bevenni. Így az éjjel kettő kori írás helyett, esélyt adsz a szervezetednek, idegrendszerednek a másnapi normálishoz közeli létnek.

De ami fontos, ne hagyd abba a kezeléseket....

Ha azt akartad közölni: a Fidesz sem tökéletes, azzal egyet is érthetnénk.
Már csak azért, mert tökéletes párt még nem létezett, eddig legalábbis.
Bár, esetleg, ha Közel-Kelet képbe kerül, minden elképzelhető...
Vissza a Fideszre, igazságtartalom az, hogy emberi gyarlóság, mint ahogy az is, és ez fontosabb:
maga a teljesítmény, az országfejlesztés működik.
Ami nem azonos a bal-lib vezetés országsüllyesztéseivel.
Ez a lényeg.

Azt írod, úgy lopnak, mint elődjeik.
Jó, de akkor a kérdés: "hogy amit felmutat az ország, mint változást/ haladást, annak akkora az ára, hogy nincs idő családos embernek lenni… embernek lenni."
Itt keveredések vannak.
Ha "elődök szerint lopnak", hogyan fejlődhetünk, ebben az esetben további süllyedésnek kellene lennie...
"Nincs idő családos embernek lenni." Szerintem erről nem a kormány tehet. Hallottam több családtól: nincsen tévéjük, ellenben nevelnek3-4 gyermeket.
Az nem tudható, a gyerekek a közösségben ezt hogyan élik meg, de elmondásuk szerint: működik.
...Az egyértelműen bizonyítható: a konszolidáció, ami mindig a legnehezebb, megtörtént, a csőd elhárult.
A minőségi lépés, intenzív innováció-gazdaságfejlesztés a következő 8-12 évé lenne, ha marad a nemzeti kormány...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés