Beer: El kell gondolkozni azon, hogy az emberség felülírja a nemzetbiztonságot

2018. január 20. 13:12

A váci püspök szerint elképzelhetetlen, hogy a népvándorlást meg lehet állítani.

A Nem Adom Fel Kávézóban beszélgetésen vett részt péntek este Beer Miklós váci püspök, az eseményről a HVG közölt tudósítást. Beer beszélt többek között gyerekkoráról, családjáról, a kitelepítésről, a sátáni erőkről és az isteni gondviselésről, de szóba került a püspök közéleti tevékenysége is.

Beer elmondta: egyetért Ferenc pápával a 2015-ben kezdődött menekültválsággal kapcsolatban. A püspök úgy látja, a déli határon felhúzott kerítéssel a kormány kegyelmi időt kapott arra, hogy felkészüljön a menekültválságra, ám „eltelt két év és a felkészülésből semmi sem lett”. Beer szerint el kell gondolkozni azon, hogy „az emberség felülírja a nemzetbiztonságot”. A menekültválság az egész emberiség közös felelőssége – véli a püspök, azt viszont nem tudja megmondani, mi lesz a vége, szerinte „józan ésszel elképzelhetetlen, hogy a népvándorlást meg lehessen állítani”. A kvótarendszer Beer szerint nem valós megoldási javaslat a keresztény ember számára, Jézus példájára utalva a püspök rámutatott: „nekünk mernünk kell szembenézni azokkal, akikkel szemben állunk”.

Beer arról az esetről is beszélt, amikor egy hódmezővásárhelyi plébános a Fidesz jelöltjére való szavazásra szólította fel a híveket. A püspök elítélte az esetet, hangsúlyozva: nagyon veszélyes az egyházra nézve, ha beállnak kampányolni valamelyik párt mellé. Beer szerint ugyanakkor kötelességük a papoknak, hogy szavazásra buzdítsanak: „aki magát keresztény, hívő embernek vallja, annak legyen belső indíttatása arra, hogy kimondja a véleményét és nem bújik el a tömegben”.

 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123922