Geréb Ágnes mennybe megy

2018. január 18. 11:34

Élő Anita
Heti Válasz

Egy gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, egy másik pedig meghalt, mert Geréb Ágnes nem a szakmailag megfelelő megoldást választotta a születésüknél.

„Nem tud mit kezdeni a közvélemény azzal a jogerős ítélettel, hogy Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, az otthonszülési mozgalom ikonikus alakja rossz orvos, több súlyos szakmai hibát követett el, ezért jogerős ítélet szól arról, hogy két évre börtönbe kell mennie, és tíz évre eltiltották foglalkozása gyakorlásától is. Az ok: egy gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, egy másik pedig meghalt, mert Geréb Ágnes nem a szakmailag megfelelő megoldást választotta a születésüknél.

A Magyar Narancs címlapján hozza Geréb Ágnes fotóját, azt sugallva a címmel, hogy az ítélet Geréb »eretneksége« miatt következett be. Gaal Ilona cikkében egy összességében 15 év után lezáródó eljárásról azt írja, »laikusként nem szabad belemenni olyan kérdésekbe, hogy szükséges lett volna-e az alsó légutak leszívása, vagy hogy a 2007-es történetben hogyan dönthető el, hogy Geréb vagy a kiérkező mentős által alkalmazott műfogás okozta-e a baba halálát.«

Csakhogy a minden idők egyik legalaposabb (és hosszabb) jogi eljárása során pontosan ezt állapították meg: az első baba maradandó agykárosodása összefüggött azzal, hogy Geréb nem tisztította meg a légutakat, ezért került a gyermek oxigénhiányos állapotba.

A másodiknál pedig hosszas bizonyítási eljárás során – modellbabán is be kellett mutatni a műfogásokat – így derült ki, kinek az egészségügyi beavatkozása során tört el a baba gerince.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123803