Megkezdődhet a rohingja menekültek hazatérése

2018. január 16. 12:42
Heti 1500 rohingját telepítenének vissza Bangladesből Mianmarba két év alatt.

Körvonalazódni látszik az egyezség Mianmar és Banglades között a rohingják hazatelepítési programjáról. Hetente 1500 ember térhet haza két év alatt – írja az Euronews. A többségében buddhista Mianmarból tömegesen menekültek Bangladesbe a muzulmán rohnigják, az üldöztetés és a mianmari hadsereg erőszakos cselekedetei miatt.  

Az ENSZ szerint a világ leggyorsabban fokozódó menekültválsága alakult ki, megközelítőleg 560 ezren, más források szerint egymillióan hagyták el otthonukat. 

Az UNICEF kedden figyelmeztetést adott ki, hogy több mint félmillió gyermeket veszélyeztet a monszun évszak közeledte a táborokban.

A rohingják számára biztonságosabb Bangladesben tarthatatlanná vált a menekültek helyzete a túlzsúfolt táborokban, ezért öt tranzitközpontot létesítenek, onnan szállítják mianmari táborokba a visszatelepülőket, akiknek állampolgárságért kell folyamodni, bizonyítva, hogy korábban ott éltek.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt nem tudom tudjátok-e, hogy a muszlim Banglades törvényt hozott arról, hogy tilos és érvénytelen a házasság amit állampolgárai a rohingya menekültekkel kötnének. Mert akkor legálisan maradhattak volna- akkor gondolom leesik lassan, mekkora kincse az emberiségnek a szilaj rohingya nemzettség...

Nem kellett volna fegyverrel terrorizálni a buddhista őslakosokat, akkor azok se pöccentek volna be és nem zavarták volna át Bangladesbe a rohingyákat. Azért rágtak be rájuk a Mianmari buddhisták mert ki akarták szakítani azt a részt Mianmarból ahová még a 19. században az angolok (ki más?) telepítették a rohingyákat. Jó muszlim szokás szerint mindenki másnak kellett volna hozzájuk asszimilálódni. Tökösek voltak a buddhisták, nem hagyták magukat. Igazuk van, aki nem áll a sarkára ezekkel a szutykokkal szemben annak előbb utúbb vége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés