A Geréb-per és a hálapénz-központú ellátás

2018. január 14. 10:51

Ámon Kata
Mérce
Itt arról is szó van, hogy a nőgyógyászat körüli hálapénz-rendszer elképesztő mértékű bevételt jelent az orvosoknak.

„Márpedig itt nem csak olyan értelemben van hatalmi különbség, hogy van egy természetes szülést pártoló orvosnő, aki kiállt a nőtársai mellett, és ezzel szemben áll az a medikalizált rendszer, amit biztonságosabbnak tartunk.

Itt arról is szó van, hogy a nőgyógyászat körüli hálapénz-rendszer elképesztő mértékű bevételt jelent az orvosoknak, akik egy-egy szülésért 100-200 ezer forintot is zsebre tehetnek (szó szerint), miközben az egész hálapénz-rendszer illegalitása miatt a szülő nők semmilyen elvárást nem támaszthatnak ezért a pénzért cserébe.

Egy nőközpontú ellátás, amelynek során a szülést természetes folyamatnak tekintik, amire a nő képes fölösleges beavatkozások nélkül, és amelyet nem az orvos, hanem a nő igényei köré alakítanak, szembe megy a jelenlegi hálapénz-központú ellátással. Márpedig Geréb pere során csak olyan szakembereket hallgattak meg, akik a jelenlegi rendszerben dolgoznak, így nem érdekük annak átalakítása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itt most leginkább arról van szó, hogy a bíróság szerint Geréb miatt meghalt két kisgyerek, akikkel érdekes módon Ámon Kata sem foglalkozik.
Pedig a bírósági ítélet semmi másról nem szól...

Hát ez az. A mocskos pénzleső orvosokról beszélnek, miközben kedves Ágnes sem egy "köszönöm"-ért vezette le szülést.
Szóval kedves Ágnes is érdekelt volt anyagilag.

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 2. Cím 8. –a a következőket tartalmazza:
(1) A betegnek joga van az állapota által szakmailag indokolt szintű egészségügyi szolgáltató és - ha jogszabály kivételt nem tesz - a választott orvos egyetértésével az ellátását végző orvos megválasztásához, amennyiben azt az egészségi állapota által indokolt ellátás szakmai tartalma, az ellátás sürgőssége vagy az ellátás igénybevételének alapjául szolgáló jogviszony nem zárja ki.
(2) Az (1) bekezdés szerinti orvosválasztás joga az egészségügyi szolgáltató működési rendjének megfelelően gyakorolható. Az orvosválasztás jogának gyakorlása során a betegnek joga van az ellátását végző olyan orvos megválasztásához, akivel az állapotának, illetve az egészségügyi szolgáltatás jellegének megfelelő, magyar nyelven történő kapcsolattartásra képes.
(3) A beteg bármely, a kezelőorvos által megállapított diagnózissal, illetőleg javasolt terápiával, valamint fekvőbeteg-gyógyintézetből történő tervezett elbocsátásával vagy más egészségügyi szolgáltatóhoz történő beutalásával kapcsolatban kezdeményezheti más orvos által történő vizsgálatát.

A hivatkozott jogszabály nem zárja ki, hogy orvosválasztás esetén milyen díjazás van, a hálapénzt sem zárja ki. Ugyanakkor bizonyos körülmények folytán – az orvos szabadnapján, szabadidejében szükséges műtét - természetes, hogy a beteg valamilyen formában rendezni akarja, így fordul elő a hálapénz. Hiányolom, hogy a szabály a szabad orvosválasztás esetén, ha a szolgáltatás az orvos munkaidején kívül történik, nem tartalmaz díjazásra vonatkozó előírást.

Geréb Ágnes esetében azonban nem erről van szó, hanem arról, amit többen megfogalmaztak. Az egyik az eltiltás, a másik a gondatlanság. Szerintem ennek semmi köze a hálapénzhez.

"a szülő nők semmilyen elvárást nem támaszthatnak ezért a pénzért cserébe." - írja a szerző.

Mivel mindkét gyermekünket a feleségem így szülte, így cáfolom a szerző állítását.
Az egyik esetben a kórház főorvosa volt a fogadott szülészorvos, a másiknál pedig a kórház igazgatójának írásbeli engedélyével az egyik szülőorvos. Mindkét esetben a szülés az orvos munkaidején kívül esett. Az első az általánostól eltérően komplikált volt. Mindegyik esetben megbeszéltük a szolgáltatást, de egyik esetben sem volt szó külön díjazásról, hálapénzről. Mindkét esetben a saját értékelésünk alapján utólag adtuk a hálapénzt.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. január 14. 13:01

Még annyit fűznék hozzá, hogy amennyiben az első terhességnél a megyei nőgyógyász főorvos álláspontját elfogadjuk, a gyermek meg sem született volna, mert meg akarta szakítani a terhességet.

"Egy szóval sem mentem bele a kivándorlás mértékébe, meg földrajzi vonatkozásába sem. OV nevét sem említettem."

Szó szerint nem, de a háttérben benne van. Az ellenzék szerint az orvos kivándorlás az Orbán kormány hibája. Így igaz, hogy nem írtad le Orbán nevét. Vagyis sumákoltál.

Máskülönben nincs értelme a hozzászólásodnak, mert az orvos kivándorlásnak - bármilyen a mértéke - nincs köze a posztban érintett témához.

Honnan tudod, hogy ki miért megy el, vagy miért mar?
Mindenkit megkérdezel? Nyilvántartást vezet? Vagy hasra ütésre állítod?

Röhejes te vagy, mert olyant állítasz amit nem lehet ellenőrizni.
Feltételezésen alapszik, tehát szubjektív. Máskülönben nincs köze a posztban írtakhoz.

A posztot is elolvastam, meg a hozzászólást is.
Ennek figyelembevételével állítom, hogy Geréb Ágnes ügyéhez nincs köze. A poszt szerzője és te is csak hozzácsaptátok szubjektív érvként.

Aki az egészségügyben a kivándorlásról szónokol, az ezt is véleményezze!

2001 évben az egészségügyben dolgozók létszáma 141,3 ezer fő volt.
2009 évben az egészségügyben dolgozók létszáma 118,8 ezer fő volt.
Csökkenés 22,5 ezer fő.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. január 14. 14:12

Itt a link is hozzá. A táblázatban foglaltak megegyeznek a KSH adataival.
https://www.hrportal.hu/c/eges..(2000-2014)-20150701.html

Válaszok:
Berecskereki | 2018. január 14. 14:14

Szerintem ezzel a témával kapcsolatban érdemes a szakemberekre hallgatni.
Lásd: https://www.babaszoba.hu/artic..

A Geréb rajongókat ez pedig nyilván nem érdekli, hiszen nem veszik észre, hogy ez is a Geréb-cirkusz része.
Ez számomra éppenúgy érthetetlen, mint ahogy az is az volt, amikor a Mekiben szoptató anya esetében kitört a botrány, hogy micsoda gonosz dolog, hogy az anyuka ott nem szoptathat, pedig ott is csak az volt, hogy a személyzet megkérte az anyukát, hogy szoptatni vonuljon el a sarokba. Erre kitört a lázadás.
Nekem mindkét gyerekemet szoptatta a feleségem, de az soha fel nem merült nála, hogy ezt nyilvánosan tegye.
Persze lehet, hogy én vagyok túl konzervatív.

"es volt par, akik meghaltak"

Ezt mond el a szülőknek, biztos igazat fognak neked adni.

Aztán még Hóborc az idióta...

Sajnos kórházban is meghalhat egy gyerek sőt még az édesanya is. De a kórházban sokkal kisebb ennek az esélye, mint egy "születés házában" ahol nincsenek meg azok a feltételek amik egy kórházban megvannak.

Amiatt pedig ne idiótázz le senkit, ha eltér a véleménye a tiédtől, mert ezzel saját magadról mondasz ítéletet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés