Geréb-ügy: a büntetőeljárás nem alkalmas eszköz

2018. január 12. 10:57

Bodrogi Bea
Mérce
Geréb Ágnes és a többi bába ügyei mindig és kizárólag kriminalizált környezetben kerültek kivizsgálásra.

„A büntetőeljárás rendszere korlátozott és nem is alkalmas (vagy csak nagyon szűk körben) az ilyen ügyek kivizsgálására. Ebben a rendszerben nem vette bizonyítékként figyelembe a bíróság öt neves nemzetközi szakértő – a hazai szakemberektől eltérő, Geréb felelősségét cáfoló – szakvéleményét, mivel nem szerepeltek a hivatalos igazságügyi szakértői listán. Statisztikai adatokat és a témához szorosan kapcsolódó szakirodalmat sem vett figyelembe a bíróság, mondván, nem kapcsolódik szűken a konkrét esethez. És itt azért fontos megjegyezni, a statisztikai adatok, mint bizonyítékok egészen komoly szerepet tudnak játszani számos fontos társadalmi ügyet feszegető perek kapcsán, itt erre sem tudott sor kerülni.

Geréb Ágnes és a többi bába ügyei mindig és kizárólag kriminalizált környezetben kerültek kivizsgálásra, aminek az eredménye sajnos kódolva volt (figyelembe véve azt a sok egyéb szempontot – hatalom, pénz, nők – amelynek részleteire itt nem térek ki).

És itt csúszik félre a vita, hiszen nem véletlenül merül fel az a kérdés, hogy az ismert magas halálozási kórházi statisztikával párhuzamosan miért nincsen magas statisztikája a kórházi orvosok ellen indult büntetőeljárásoknak? (Csak zárójelbe teszem, polgári eljárás keretében magas a szülészeti műhiba perek száma, de ebbe az irányba most nem megyek, ott ugyanis nem az orvos, hanem a kórház áll perben, ellentétben a büntetőeljárási pozíciókkal).

Bár értem és megértem a kérdés mögött rejlő igazságtalanságot és felháborodást, mégis azt gondolom, hogy borzalmas lenne ez az irány. Amiről beszélgetnünk és vitatkoznunk kell inkább, az a transzparens és az adott szakmát – széleskörűen – bevonó felelősségi rendszer az egészségügyben, ami jelenleg nem létezik, vagy létezik, csak rossz alapokon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most éppen a "felelősségi rendszerről" van szó. Geréb Ágnes foglalkozás körében elkövetett, halált és maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetés miatt lett elítélve. Azért, mert felelős a foglalkozása közben fellépő esetleges komplikációkért, amelyek kórházban könnyebben kezelhetők lettek volna.

Érdekes, hogy a tisztelt Mérce hirtelen orvosellenessé vált. Pedig ha arról van szó, hogy a "rezsim" mi módon alázza meg az orvosokat és teszi lehetetlenné hivatásuk gyakorlását a "tudatos rombolásával", akkor felhatalmazva érzik magukat arra, hogy "kiálljanak az egészségügyben dolgozókért".

Ráadásul az egyik haláleset ideján már el volt tiltva a "hivatása" gyakorlásától.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés