A szégyen

2017. december 27. 12:58

Tamás Gáspár Miklós
HVG
Pillanatig se kételkedem benne, hogy a Jobbikkal való együttműködés indítványozói nem akarnak kiegyezni a rasszizmussal, bár az egyenlőtlenség szenvedélye átragadt rájuk.

„És meg kell értenünk, amint Setét Jenő és Bogdán János megértette velem, hogy a szélsőjobboldalnak a szokásos fajüldöző rutint fenyegetésekkel, bántalmazásokkal, ijesztgetéssel, szimbolikus és fizikai erőszakkal tetéző gyalázatos közelmúltja nem elfelejthető, nem megbocsátható, nem törölhető, ameddig jelen van a megbántott cigányság traumatizált, fölhorzsolt lelkében. Azt csak a romák mondhatják majd egyszer: a viszonyok annyira megjavultak, hogy elérkezett a kiengesztelődés pillanata. De nem mi, akik nem voltunk és nem vagyunk ezeknek a borzalmaknak az elszenvedői, és nem most –  nem korábban, mint a romák. Nekünk ehhöz nincs jogunk. Nekünk, fehéreknek. Ezt majd a romák mondhatják: ha lesz egyenlőség, befogadás, szeretet, jólét és béke.

De mi nem.

Pillanatig se kételkedem benne, hogy a Jobbikkal való együttműködés indítványozói nem akarnak kiegyezni a rasszizmussal, és szándákaik általánosságban a lehető legjobbak. Kitűnő emberekről van szó, akik ebben tévednek – bár látható, hogy napjaink legerősebb indulata, az egyenlőtlenség szenvedélye átragadt rájuk. Ez lett a sztálinista és posztsztálinista diktatúra iránti jogos utálatból: nem a szabadság és egyenlőség szeretete, hanem a félelem attól, hogy a nemes szabadságszeretet eltorzulhat és parancsuralommá fajulhat (elvégre ez a »liberális antikommunizmus« tartalma, egyszerűen összefoglalva). S ezért nem az elfajulás, hanem az egyenlőség válik –  észrevétlenül – legyőzendő ellenséggé. Így nehéz védeni a szenvedőket. Mint látjuk, nem is nagyon lehet.

Ahogyan a #MeToo ügyben mondta egy angol értelmiségi nő: eljött a pillanat, hogy a férfiak egy kicsit hallgassanak és figyeljenek. A cigánykérdésben is eljött a pillanat, hogy mi, akik nem vagyunk romák, hallgassunk el és figyeljünk. Figyeljünk azokra a roma testvéreinkre, akik még szóhoz jutnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ahogyan a #MeToo ügyben mondta egy angol értelmiségi nő: eljött a pillanat, hogy a férfiak egy kicsit hallgassanak és figyeljenek."

Jaja, a férfiosztály csak kussoljon, rohadt kulák mind. A férfiak 1%-a zaklat nőket, és az aljas, rohadt bolsevik fajtátok meg egyből osztályharcot hirdetnek. Ez a bűnük, hogy férfiak. Nincs joguk beleszólni a témába. Hogy rohadnál meg, te szemét, hullaszagú, marxista tróger.

Hihetetlen. Felszólítja a fehéreket, hogy most inkább kussoljanak. Ez mi, ha nem színtiszta rasszizmus?

Semmi. próbálja összemosnia többségi társadalmat a jobbik híveivel, meg a baloldal azon takonygerincű egyedeivel, akik a Jobbikkal is összefognának.

De legalább megint igazolódott, hogy aki felvállalja, hogy marxista, egy gyilkos ideológia propagandistája, az közveszélyes gazember.

Jaja, roppant furcsa az is, hogyha másokat hallgatásra szólít fel, akkor ő milyen jogon pofázik a témában?

A ballibsik és a Jobbik összefogósdija valóban groteszk fejlemény, de nem azok miatt az indokok miatt, amelyek a csörgősipkás "filozófusunk" beteges fantáziájának szüleményei. Szerintem nincs olyan szélsőséges párt bejegyezve Magyarországon, amelynek az lenne az elve, hogy "aki nem hajlandó csöndesen és fegyelmezetten éhen pusztulni negyvenöt éves korára a faluvégi cigánygettókban, azt ki kell irtani, de legalább félig agyonverni, bebörtönözni, deportálni." Az pedig, hogy TGM képzelete mindenkit a legszörnyűségesebb tulajdonságokkal öltöztet fel, akik nem hajlandó píszí módon elhallgatni a valóság bizonyos irritáló jelenségeit, és a problémák elhallgatása és szőnyeg alá söprése helyett valódi megoldásért kiált, inkább a szerző megrendült mentális állapotáról árulkodik.
"A valamennyiünk által [...] fönntartott magyar állam furfangos módszerekkel nyomja a romák arcát a sárba, kényszeríti őket éhezésre-fázásra, zárja el őket a testi élvezetektől és a szellemi tudástól." Ez az állítás olyan távol áll a valóságtól, hogy az egymagában bizonyítja, a szerző a legkevésbé sem vehető komolyan - ebben a témában sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés