Már csak a karácsony maradt az ősi vigasságok közül

2017. december 23. 14:49

G.K. Chesterton
Chesterton.org
Nincs veszélyesebb és visszataszítóbb szokás, mint ünnepelni a karácsonyt karácsony előtt, mint én teszem most ebben a cikkben.

„Racionális és siralmas éveink körforgásában csak egyetlen ünnep maradt meg ama ősi vigasságok közül, melyek hajdanán elárasztották a világot. Egyedül a karácsony maradt meg, hogy emlékeztessen minket azokra az időkre, lett légyenek pogány vagy keresztény korok, midőn a többség megcselekedte a költészetet a kevesek helyett, akik csak megírták azt. Téli erdeinkben egyetlen fa ragyog: a krisztustövis.”

„Az emberek nagy többsége meg fogja tartani továbbra is azokat a formákat, amelyeket nem lehet elmagyarázni; továbbra is ajándékoznak karácsonykor és áldásokat mondanak; csak megtartják a szokásokat; míg egy nap fel nem ébrednek, és rádöbbennek, miért.”

„Nincs veszélyesebb és visszataszítóbb szokás, mint ünnepelni a karácsonyt karácsony előtt, mint én teszem most ebben a cikkben.”

„Karácsony egy szép és szándékos paradoxonra épül; hogy egy hajléktalan születését minden otthonban ünnepelni kell.”

„Bárki, aki úgy gondolja, hogy a Szent Gyermek decemberben született, azt kell értse ezalatt, amit ezalatt értünk; hogy Krisztus nem pusztán a sikeresek nyári napja, hanem a szerencsétlenek téli melege is.”

„Ha valaki úgy gondolná, hogy karácsony csak egy képmutató alkalom az ivászatra és falánkságra, tévedne, ugyanakkor azért lenne némi rejtett igazság mindebben. De amikor Bernard Shaw azt mondja, hogy karácsony csak egy összeesküvés, amit a baromfi- és borkereskedők puszta kereskedelmi érdekei éltetnek, akkor olyasmit mond, ami nem annyira téves, mint amilyen ijesztő és amilyen lefegyverzően hülyén hangzik. Talán azt is mondhatná, hogy a két nemet az ékszerészek találták fel, hogy el tudják adni a jegygyűrűket.”

„Minél inkább büszkék vagyunk rá, hogy a betlehemi történet elég egyszerű ahhoz, hogy még a pásztorok is megértsék, sőt akár még a bárányok is, annál jobban hagyjuk magunkat sötét és lenyűgözően ötlettes freskókba vagy látványosságokba merülni a három királyok fenségességéről és misztériumáról.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés