Elsikkadó érvek a migránsvitában

2017. december 14. 15:58
Kiss Károly
Magyar Idők
Képzeljük el, hogy Magyarország (vagy Belgium) teljes népességét kicseréljük mondjuk Benin, egy hasonló népességszámú, nagyon szegény nyugat-afrikai ország lakosságával.

„Annak érzékeltetésére, hogy miről is van szó, képzeljük el, hogy Magyarország (vagy Belgium) teljes népességét kicseréljük mondjuk Benin, egy hasonló népességszámú, nagyon szegény nyugat-afrikai ország lakosságával, ahol az egy főre jutó nemzeti termék ezer dollár alatt van. Néhány év múlva megfordulna a sorrend, Magyarország vagy Belgium Benin szintjére süllyedne, Beninből pedig egy fejlett ország lenne.

Az EU és a migránsbarát országok részéről most már naponta hangzik el a fenyegetés, hogy megvonják tőlünk a kohéziós támogatásokat. Ezzel kapcsolatos a nem kellő hangsúlyt kapó érvek második csoportja.

Nem elég csak arra hivatkoznunk, hogy e támogatásokat annak ellenértékeként kapjuk, hogy a belépéskor megnyitottuk piacainkat a fejlett tagországok vállalatai előtt (azaz a versenyben védtelenekké tettük a sajátjainkat), és hogy e támogatások jelentős része visszacsorog a fejlettebb országok vállalataihoz megrendelések formájában.

Több egyéb tényező is van, amely ezt az egyébként a hazai kormánykritikus oldal által is olyannyira preferált érvelést hiteltelenné teszi. Az itt működő külföldi vállalatok profitkivonása az elmúlt években a GDP négy-hat százalékával ért fel, amelynek körülbelül háromnegyed része a fejlett európai tagállamokhoz köthető.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés