Az európai társadalmak felbomlása

2017. november 25. 9:14

Csejtei Dezső
Magyar Idők
Amikor Európa külső határait Merkel kancellár kinyitotta, ezen országok mindegyike fellázadt.

„Vizsgálódásai középpontjában a bevándorlás kérdése áll. Könyvének kétségtelen erénye, hogy nem pusztán pillanatfelvételt készít a migráció jelenségéről, hanem történeti összefüggésében szemléli, s a második világháború óta folyó európai bevándorláspolitika főbb állomásait is áttekinti röviden. Állásfoglalása egyértelmű: e folyamat során hibát hibára halmoztak (elsősorban a nyugat-európai politika), az egyik téves döntést a másikkal próbálták helyesbíteni. Így azt a súlyos helyzetet, amelyben Európa nyugati felének nagy része most van, nem pusztán a jelenlegi politikai vezetők felelőtlensége idézte elő, hanem alapvetően az az irányvonal, amelyet Nyugat-Európa a világháború vége óta követ.

Murray elemzésén ott a jellegzetesen nyugat-európai szemléletmód lenyomata: példatára, szereplői, fejtegetései szinte kizárólag a kontinens nyugati felére vonatkoznak. Található viszont a könyvében egy rövid eszmefuttatás arról is, mi lehet az oka annak, hogy a kelet-európai országok (Murray ezt a kifejezést a visegrádi csoportra is vonatkoztatja) manapság élesen szemben állnak azzal a bevándorláspolitikával, amelyet Európa nyugati felében követnek. S ez az, ami számunkra most kiváltképp érdekes. Tehát nem arról van szó, hogy a nyugati sajtó egyik képviselőjének szimplán csak véleménye van rólunk, s arról sem, hogy az általuk megszokott gondolati sablonokat erőszakolja ránk – a média munkásai és a politikusok legtöbbször ezt teszik –, hanem arról, hogy próbál megérteni minket.

Ezt írja: »Elképzelhetetlen, hogy egy jobboldali nyugat-európai vezető akárcsak a felét is kimondhatta volna annak, amit egy jobboldali kelet-európai vezető mond.« S kiemeli, hogy ama roppant nyomás ellenére, melynek ezen országok ki vannak téve Németország és Brüsszel részéről, a V4-ek megingathatatlanul kitartanak saját álláspontjuk mellett. Megfogalmazása szerint: »Amikor Európa külső határait Merkel kancellár kinyitotta, ezen országok mindegyike fellázadt – és nem csupán ezt tette, hanem ki is állt a maga igaza mellett.« Mi lehet ennek hátterében?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg azért is, mert Közép-Kelet- Európában a negyven éves elnyomás ébren tartotta az életösztönt, ami a nyugati jólétben és demokráciában élőkből már kiveszni látszik.

Igen, így van, az átkos csak a végső időszaka volt a sokszázados elnyomásnak.

Inkább egyiket sem választanám, ha lehet.
:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés