Tilos francia közintézményben betlehemet állítani

2017. november 13. 19:36
Kivéve, ha az installáció „kulturális, művészi vagy ünnepi jelleggel bír”.

A francia Államtanács döntött: nem lehet közintézményekben betlehemet állítani, kivéve, ha „különleges körülmények arra mutatnak, hogy az installáció kulturális, művészi vagy ünnepi jelleggel bír” – írja a Figaro.

Az Államtanács ezzel egy hároméves vitát zárt le. Béziers polgármestere, a Nemzeti Fronthoz közeli Robert Ménard 2014-ben helyezett el egy betlehemet a városházán, egy emberi jogi liga azonban bírósághoz fordult az ügyben. A montpellier-i bíróság úgy ítélt, hogy a betlehem elhelyezése nem ütközik törvénybe, idén áprilisban viszont a marseille-i fellebbviteli bíróság megsemmisítette ezt az ítéletet, emiatt fordult Ménard az Államtanácshoz. 2016-ban az Államtanács a fenti megszorítással a betlehemek tiltása mellett döntött, most pedig megerősítette ezt az állásfoglalást.

Ménard az elmúlt két évben is betlehemet állított a béziers-i városházán, ugyanakkor a polgármester elmondása szerint törekedtek arra, hogy a betlehem „erőteljesebb kulturális és ünnepi dimenzióval” rendelkezzen, így egy karácsonyfát is felállítottak mellette, illetve egy ládát, melybe a Télapónak szánt leveleket lehetett bedobni. Ménard a Huffington Post francia kiadásának elmondta: a most hozott ítélet a 2014-es betlehemre vonatkozik, ezért idén is felállítják az Államtanács állásfoglalásának értelmében „kibővített” installációt a polgármesteri hivatalban, melynek felavatásán a katolikus egyház képviselői mellett muzulmán egyházi személyek is részt vesznek majd.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiába, a Nyugat végérvényesen halódik, ráadásul saját magát gyilkolja.
Hihetetlen.

Jól látom, hogy egyes templomokon kereszt van? Azért mindennek van határa!

Az a furcsa, hogy az otthoni Betlehem polgári családoknál erősen hozzátartozik a Karácsonyhoz. Egy rakás készlet kapható, veszik is... (Én is onnan hoztam egyet, nagyon hangulatos a fa melletti asztalkán)

Az iszlám rapid franciaországi terjeszkedése az ok. Csakis.

ha elolvastad a cikket, akkor láthatod, hogy az ünnepségen muzulmán egyházi személyek is jelen lesznek. általában az ő érzékenységükre hivatkozva tiltanak mindent, ami keresztény. de még sosem láttam konkrétan muzulmán egyházi személyt tiltakozni a keresztény jelképek ellen.
szemmel láthatóan a nyugati politikai mainstreamet zavarják a keresztény jelképek, csak erről nem lenne illendő beszélni az ő nagy toleranciájukkal. ezért inkább kerestek és találtak maguknak egy népcsoportot, akikre hivatkozva elérhetik azt, ami direktbe nem lenne védhető...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés