Orbán Viktor a probléma része

2017. november 6. 10:53

Kis János
Magyar Nemzet
Nyolc éve viszont gyors ütemben rombolják a demokratikus alapokat. Ez nem hiba, ez rendszerváltás. Interjú.

A menekültválsággal kapcsolatban írta 2015-ben, hogy ha pillanatnyilag sikeresnek is tűnhet bárki számára az orbáni problémakezelés, a kudarc mégis bele van kódolva. Két év elteltével ez nem így tűnik, sőt arról beszélnek, hogy inkább a nyugati vezetők is az orbáni irányba indulnak el.

Orbán Viktor nem a probléma megoldása, hanem a probléma része. A menekültek elleni gyűlöletkampány; a menekültügyi konvenciók felrúgása; a közös európai menekültpolitika blokkolása; az etnikai homogenitás erőszakolása – ez mind-mind csak elmélyíti a válságot. Félelmeket vált ki a közvélemény egy részéből a tömeges migráció, a félelem pedig fogékonnyá tesz a demagógia iránt. A demokratikus középpártok nyomás alá kerülnek, hogy vegyék át Orbán, a francia Le Pen, a holland Wilders, az osztrák Strache retorikáját. Ez az idomulás rövid távon sikeres lehet, de hosszabb távon veszélyes megcsúszáshoz vezet. Egyrészt a centrum eltolódása a szélsőjobb felé öngerjesztő tendenciává válhat, amit nem biztos, hogy sikerül megállítani. Másrészt a tömeges migráció nem fog eltűnni az életünkből. Hatalmas demográfiai egyensúlytalanság van a fejlett és a fejletlen országok között, amit környezeti katasztrófák, éhínség, vízhiány, helyi háborúk fognak súlyosbítani, emberek száz- és százezreit a lakóhelyük elhagyására kényszerítve. A menekültellenes hangulatkeltés lehetetlenné teszi, hogy Európa racionális megoldásokat keressen az ebből adódó válsághelyzetekre.

Pozitívan álltak hozzá a németek is: azt mondták, hogy »megcsináljuk«, vallották, hogy a problémát a lehető legbefogadóbban kezelni lehet. Aztán mégis úgy ítélték meg, hogy így nem működik, és szigorúbb irányt vettek.

A probléma kezelésének része természetesen, hogy Európa lassítsa, szabályozott mederben tartsa a menekültáradatot. Két éve is ezt írtam. Csakhogy a szélsőjobb előretörése miatti pánikhangulatban Európa ma olyan módszerekbe is belemegy, amelyek elfogadhatatlanok és veszélyesek. Az unió hatalmas pénzeket fordít arra, hogy a menekültek tömegeit Líbiában tartóztassák fel. Líbiában nincs központi államhatalom; az európai pénzek jórészt haduraknál, kalózoknál, emberkereskedőknél landolnak, akik névleg a kormány fennhatósága alá helyezik magukat, valójában azt csinálnak, amit akarnak. Ez tartósítja a hatalmi űrt, és mérhetetlen szenvedést zúdít a menekülőkre.

Mikor ön 2002-ben felszólalt Medgyessy távozása mellett, kicsit hasonló helyzetbe került, mint ma a Fidesz-kritikus jobboldaliak, akiket egyazon politikai oldalon bírálnak a kiállásukért. Jeszenszky Gézát például Boross Péter támadta, míg Deutsch Tamás Bod Péter Ákos, Mellár Tamás és Jeszenszky esetében beszél politikai elbutulásról. Ennyire rosszul tűrik mindenütt a saját oldalról érkező kritikát?

2002-ben is akadt példa méltatlan támadásra, de a Medgyessy-vita nagyobbrészt valódi vita volt, független értelmiségiek között. Nem tudok róla, hogy Jeszenszkyt, Mellárt vagy Bod Péter Ákost független jobboldali értelmiségiek támadnák.

Az utóbbi években egyébként mintha erősödött volna a Fidesz-kritikus jobboldaliak hangja. A rendszer dinamikájából, az eltelt hosszú időből következik ez, vagy a kormány hibázik többet?

Ha azt mondjuk, hogy a kormány hibázik, ezzel feltételezzük, hogy a dolgok alapjában rendben vannak. Szerintem nincsenek. 1990–2010 között Magyarországon – történelmünkben először – demokrácia volt. Jól-rosszul, de működött. Nyolc éve viszont gyors ütemben rombolják a demokratikus alapokat. Ez nem hiba, ez rendszerváltás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Másrészt a tömeges migráció nem fog eltűnni az életünkből. Hatalmas demográfiai egyensúlytalanság van a fejlett és a fejletlen országok között, amit környezeti katasztrófák, éhínség, vízhiány, helyi háborúk fognak súlyosbítani, emberek száz- és százezreit a lakóhelyük elhagyására kényszerítve. A menekültellenes hangulatkeltés lehetetlenné teszi, hogy Európa racionális megoldásokat keressen az ebből adódó válsághelyzetekre."

Menekültügyi demagógiában ne kell messzire menni, elég elolvasni ezt a mocskot.

"... a menekültügyi konvenciók felrúgása; a közös európai menekültpolitika blokkolása; az etnikai homogenitás erőszakolása .."

Az első hazugság, a második nem létezik, a harmadik meg elsöpró támogatással bíró alapelvárás a választóktól a kormány felé.

Igazi vérszadeszes, tovább felesleges is olvasni.

Ilyenkor előkotorják az összes múmiát a szekrényből, jobb híján.

Ha a probléma megoldása az a liberális ideológia lenne amit Kiss János felhoz, akkor már csak az a kérdés, hogy miért lépett ki az SZDSZ-ből. A probléma nem a Fideszben, hanem a balliberálisok között keresendő, ahova Kiss János is tartozik.
A migrációt is ott kell megoldani, ahol az ok keletkezett. Az okot kell megszűntetni és nem ujabb konfliktust előidézni.

"... a félelem pedig fogékonnyá tesz a demagógia iránt."

Pontosan. És mivel Kis János és barátai rettegnek a Patástól, a "szélsőjobb előretörésétől", a "populizmustól" és a "demokratikus alapok rombolásától", nem kicsit demagóg szövegeket hintenek.

Mint ez az "interjú" is.

Az, hogy nem akarsz valakivel lakni (csaladban, orszagban), meg nem azt jelenti, hogy gyulolod!
Nem szeretnek Kis Janossal lakni, de nem azert mert gyulolom, hanem fokent azert, mert van kivel laknom, nem ismerem ot, es ugy egyebkent is. Az, hogy kik laknak egyutt, minden szereplo, mindket fel dolga, csak sajnos a sokpenzuek azt hiszik, pionkent tehetik-vehetik az embertomegeket, keverik-kavargathatjak oket kenyuk-kedvuk szerint.
Ami pedig a demokraciat illeti, Kis elvitatja embereknek azt a jogat, hogy megiteljek, mi nekik a demokracia. 2002-2010 kozott Magyarorszagon sajatsagos, puccsos kormanyzas volt, melyet mindennek, csak demokracianak nem nevezhettunk.
Kis akkor jart eppen a Holdon? Vagy ugy!

Megjött az aktivizáló kód.

"Kis János a MN-ben orbánozik... :)"

Kis János az MN-ban orbánozik olyan nézetet képviselve, ami messze a legnépszerűtlenebb álláspont itthon, de nyugodtan mondhatom, hogy most már lassan egész Európában.

Igen, vagy egy gigantikus átbaszás tanúi vagyunk, vagy a libsik most már csak azért is szembehelyezkednek Orbánnal, mindegy, mi van. Mindegy, mennyibe kerül, hogy bizonyítsák elvhűségüket a megmaradt szektatagoknak.

Ugyanis ha igaz az alapfeltevés, miszerint a migráció nem szűnő nyomást jelent, akkor ez nem azt jelenti, hogy befogadóbbaknak kell lennünk, éppen ellenkezőleg. Másrészt aki a migráció mellett foglal állást, pláne abban a formában, ahogy most zajlik (jöjjön mindenki, aztán majd kiválogatjuk, ki maradhat, de a többiekkel is bajlódhatunk mi helyileg), az tartósan kisebbségbe kényszeríti magát. Politikailag, ideológiailag abszolute öngyilkos pozíció.

"A menekültek elleni gyűlöletkampány"

akkor sokadszorra csak neked.

Ha nem akarjuk hogy idejojjenek tomegestol mas kulturahoz tartozo nepek, az NEM azert van mert gyuloljuk oket vagy felunk toluk, hanem egyszeruen mert semmi keresnivalojuk itt.
Ha ket haztommbel odebbrol atjon egy csalad hogy hello, mostantol nalad szeretnenk lakni, azokat se azert kuldom el, mert rettegek toluk, vagy mert gyulolnem oket, hanem mert az en lakasomban en lakok, a csaladom, vendegsegbe meg az johet akit hivtam. Eddig ertheto?
A masik: meg csak arrol sincs szo, hogy leneznenk/utalnank azt a masik kulturat. Hanem csak arrol, hogy majd ha erdekel az arab/afrikai/szingalez kultura, akkor odamegyek es megnezem. De Europaban europai kulturat szeretnek latni, es europai embereket.
A makostesztat se keverem ossze a savanyukaposztaval, pedig szeretem mind a kettot.

Kis János felhívja az egri vár védőinek a figyelmét a befogadásra, és a növekvő iszlamofóbia okozta problémákra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés