Az igazságot ki kell mondani

2017. november 2. 7:46

Németh Zsolt
Magyar Hírlap
Az európai válságtünetek csupán következményei egy mélyben húzódó jelenségnek, amely ismételten szellemi természetű.

„A reformáció az anyanyelv fejlődésén és az áldásos tudományos hatások mellett hozott egy alapvető változást Európa tekintélyelvű világába is, amit nagyon egyszerűen úgy lehet megfogalmazni, hogy az igazságot nem kilóra mérik. Luther egyedül állt szemben egy egész európai, bürokratikus hatalmi rendszerrel.

Tehát Luther esetében nemcsak arra látunk példát, hogy valakinek igaza van a többséggel szemben, hanem arra is, hogy ez az igazság győzedelmeskedhet is a többséggel szemben. Igaza volt és sikerre vitte. Európa megújulása megkezdődött.

A reformáció az akkori Európa válságára azért adott adekvát válaszokat, mert a gyökerénél ragadta meg a problémát: az istenhitnél, a lelki-szellemi megújulásnál. Az összes többi ennek a következménye volt csupán – beleértve a nemzetek önmagukra találását is. A mai válságról is az mondható el, hogy az európai válságtünetek csupán következményei egy mélyben húzódó jelenségnek, amely ismételten szellemi természetű. Ezért az elhúzódó válságból Európa ma ismét csak egy ilyen jellegű megújulás által tud kiemelkedni. A többi csak szépségflastrom egy ráncos arcon, tüneti kezelés és nem terápia. De amit semmiképpen sem lehet megspórolni: az igazságot ki kell mondani. Világosan, kódolt, »politikailag korrekt« körítéstől mentesen.

A reformáció nemcsak általában Európa kérdéseire adott jó válaszokat, de az akkori magyar problémákra is. Magyarország középső területét megszállta az akkori legmodernebb hadsereg, amelynek »Allahu akhbar!« kiáltására »Krisztussal« válaszolt a magyar végvári vitéz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szellemi megújulásra mindig szükség van . Luthernak azonban nem volt igaza , mert úgy jól újítani , hogy Jézus egyetlen egyházától elszakadt , nem lehet . Nem Jézust követte : Jézus nem szakadt el az egyházától , a bűneinek ellenére sem ! Ahogy ő járt el , úgy kell minden embernek eljárnia , ha helyesen akar újítani : az adott közösségbe maradva kell változtatni . Például : a családba megmaradni , még akkor is , ha az nem hibátlan . A barátságban megmaradni , még ha a barát nem is hibátlan . Az ellenségszeretet is Jézus parancsa / Mt 5.44 / : s itt látszik , hogy a szeretet megújulása erőt és okosságot is magába foglal , mert nem a rossznak való alávetettséget jelenti , hanem a másik mellett maradva - ha kell - hősies erőfeszítést is tesz érte . Okos megújulásról írtam : tehát az ellenségnek is van komoly változnivalója ! Ettől a szép harctól is szép a megújulásra kész élet !

Kivételesen nincs igazad. Elsősorban szellemi megújulásra van szükség, ez az alap.

Jézus : valóságos Isten és valóságos ember . Ezért konkrét-időbeli-véges-történelmi-lehatárolt emberként is egyetemes-időfeletti-örök léte van , ahogy a feltámadásakor egynek mutatkozott az Atyával a Szentlélekben . Az Úr Jézus a konkrét-univerzális : hús vér ember , mint mi , egy közülünk . De egyben "benne ember mivolta szerint is ott van az Isten teljessége" / Kol 2.9 / . Ezért nem idea vagy eszme , hanem a történelemben tovább él az idők végig . Vagyis : őt nem lehet puszta szokványos , csak-emberi vallásalapítóként megérteni , hiszen valóságos Istenként átfogóan-abszolúte VAN , volt-van-eljövendő / Jel 1.8 / !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés