A csapvízben több az ásvány, mint az ásványvízben
Az ásványi anyagok terén szintén nincs kirívó különbség a csapvizek és az ásványvizek között. A megvizsgált ásványvizek keménysége 70 és 451 mgCaO/dm³ között mozgott, átlaga 201 mgCaO/dm³ volt, szemben a budapesti vizek 150 mgCaO/dm³-es átlagos értékével. Érdekes, hogy vizsgált ásványvizek kétharmadának kisebb vagy akkora volt az ásványianyag-tartalma, mint a csapvizekének.
A szakértők szerint az emberi szervezetnek akkor a legjobb a víz, ha annak keménysége 50 és 350 mgCaO/dm³ között mozog, és a csapvíz ennek az intervallumnak mintegy a közepénél helyezkedik el. Vagyis a csapvíz ideálisabb lehet ebből a szempontból, mint a palackozott ásványvíz.
Kevés mikroba, nulla mennyiségű gyógyszer
A harmadik, mikrobiológiai vizsgálat megint nem mutatott szélsőséges értékeket. A 14 ásványvízből kettőben (A Spar Budgetben és a Fonyódiban), a csapvizek közül csak az Etyekiben sikerült mikrobákat kimutatni.