Index: Ugyanazt tudja a csapvíz és az ásványvíz

2017. szeptember 21. 15:01
Érdekes tesztet készített az Index, mely szerint gyakorlatilag nincs minőségbeli eltérés a hazai csapvizek és ásványvizek között.

Tizenöt fajta palackos ásványvizet és néhány hazai csapvizet hasonlított össze egymással az Index. Csapvizet a budapesti III. kerületből, a IX. kerületből, a XIII. kerület két pontjáról és a XIV. kerületből, valamint Etyekről vettek. Újlipótvárosban új építésű, műanyag vezetékes házon végigfutó és régi, ólomcsövön érkező csapvizet hasonlítottak össze.

A portál szerint a fővárosi csatornahálózatban folyó víz mindenhol megfelel az előírásoknak, a csapvíz végső minősége attól függ, hogy az utolsó métereken, az adott házban, társasházban milyen állapotban van az egyedi csatornaszakasz – például megugorhat az ólomtartalma a csapvíznek.

Nincs gond a kémiai összetételekkel

Az Index a Wessling Hungary Kft.-vel megvizsgáltatta a vizek kémiai összetételét. Az ásványvizek minden előírásnak megfeleltek, nem volt bennük a kelleténél több arzén, kadmium, króm, réz, higany, nikkel, ólom vagy cink.

A csapvizek egy kivételével szintén megfeleltek: a régi, ólomcsöves házból származó csapvíz ólomtartalma haladta meg húsz százalékkal az egészségügyi határértéket.

A csapvízben több az ásvány, mint az ásványvízben

Az ásványi anyagok terén szintén nincs kirívó különbség a csapvizek és az ásványvizek között. A megvizsgált ásványvizek keménysége 70 és 451 mgCaO/dm³ között mozgott, átlaga 201 mgCaO/dm³ volt, szemben a budapesti vizek 150 mgCaO/dm³-es átlagos értékével. Érdekes, hogy vizsgált ásványvizek kétharmadának kisebb vagy akkora volt az ásványianyag-tartalma, mint a csapvizekének. 

A szakértők szerint az emberi szervezetnek akkor a legjobb a víz, ha annak keménysége 50 és 350 mgCaO/dm³ között mozog, és a csapvíz ennek az intervallumnak mintegy a közepénél helyezkedik el. Vagyis a csapvíz ideálisabb lehet ebből a szempontból, mint a palackozott ásványvíz.

Kevés mikroba, nulla mennyiségű gyógyszer

A harmadik, mikrobiológiai vizsgálat megint nem mutatott szélsőséges értékeket. A 14 ásványvízből kettőben (A Spar Budgetben és a Fonyódiban), a csapvizek közül csak az Etyekiben sikerült mikrobákat kimutatni. 

Az Index kitér arra is: Budapesten egy nagyszabású vizsgálat keretében ellenőrizték a víz gyógyszertartalmát. Ennek során a Fővárosi Vízművek a Műegyetemmel együttműködve ellenőrizte a hálózatot. Eszerint a Dunában valóban megtalálhatók a legismertebb szteroid- és nem szteroid alapú gyószerszármazékok, a vízvezeték-hálózatban ennek azonban már semmilyen nyomát nem lelték. Pedig keresték a leggyakrabban használt gyógyszereket, fogamzásgátlókat, fájdalomcsillapítókat, ezek azonban nem voltak mérhető mennyiségben megtalálhatók a hálózatban.

A csapvíz egyébként literenként kevesebb mint 1 forintba kerül - szemben az átlagosan száz-kétszáz forintos palackozott ásványvizekkel.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A csapvízben kicsit több a klór meg a vas, de egyébként tény. Az ásványvízzel a legnagyobb probléma az ipari mennyiségű műanyagszemét palack.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés