Kvótaper után: winter is coming

2017. szeptember 6. 10:27

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Brüsszel és Budapest kvótaügyi harcában mindvégig benne volt a lehetőség, hogy az európai jogi fórumon elbukik a magyar álláspont. De ettől még a migránskvóta nem válik értelmes, működőképes megoldássá. Készüljünk fel az állandósult átmeneti állapotokra.

Döntött az Európai Unió Bírósága: elutasították Magyarország és Szlovákia keresetét az uniós migránskvóta ügyében.

A döntés nem igazán meglepő: születhet olyan európai jogi szabályozásból és persze politikai és ideológiai nyomásból vagy elkötelezettségből olyan döntés, amely rákényszeríti az uniós országokat a kvóta elfogadására.

Ez azonban nem jelenti az, hogy a migránskvóta innentől egy értelmes, fenntartható, működőképes, eredeti célját megvalósítani képes rendszerré válna.

Épp ellenkezőleg: minden józan ember számára a legelső pillanattól látható volt, hogy a kvóta nem megoldás.

A migránsok kizárólag Európa néhány országában, elsősorban Németországban és Svédországban kívánnak élni. Ha nem oda, akkor esetleg rokonokhoz, hazai gyökerű közösségekhez húznak Franciaországtól Hollandiáig, Belgiumtól Spanyolországig.

De hogy bárki józan elméjű ember azt gondolná,

hogy egy random csádi vagy bangladesi migráns elfogadja majd azt, hogy mondjuk a kies bulgáriai Plovdivba, az egzotikus lettországi Daugavpilsbe vagy mondjuk Ózd-külsőre utalják be őt, azt nehezen tudom elképzelni.

Mivel a 2. világháborútól eltérően most az illetékes birodalmi bürokraták nem gondolkodnak azon, hogy adott embertömegeket zárt táborokban kellene elhelyezni szerte az európai kontinensen, így marad a nyílt táborok, szabadságot biztosító elhelyezések lehetősége.

Ha viszont így van, ki fogja megakadályozni, hogy a szabadon közlekedő migránsok oda utazzanak Európán belül, ahová akarnak – mondjuk ahová eredetileg akarnak? Hogyan fogja Brüsszel megakadályozni, hogy ne legyenek keresztül-kasul Európán legális, vagy szigorodó ellenőrzések esetén illegális migrációs útvonalak? Mert az élet és az emberi akarat úgyis mindig utat tör magának.

Akkor pedig helyi, nemzeti és uniós hatóságok, rendészeti szervek, civil mozgalmak és szétkvótázott migránstömegek végtelenített pingpongjátékára készülhetünk majd fel a következő években, évtizedekben.

Erről fog szólni az európai politika az eljövendő éveinkben. Teljességgel értelmetlen, megvalósíthatatlan alapokra épített ideológiai légvárak megvalósítására. Melyek falai minden éjjel le fognak omlani, hogy aztán másnap megint újraépítsék őket.

Az európai közösség eszméjének jegyében napról napra rombolni fogják pontosan ugyanezt a közösségi eszményt a politikai csatározásokkal, egymás kényszerítgetésével, határellenőrzések visszaállításával, egymára mutogatással, kezek széttárásával. Bele fog az egészbe bénulni az Európai Unió.

Erre fogunk mind rámenni. Brace  yourself, winter is coming.

Összesen 245 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem meg rövid távon ez alapján a fidesz kétharmaddal nyer jövőre.

Hosszabb távon pedig erjedés indul az ájrópai únióban. Épp ideje lesz.

Ugyanez volt az Egyesült Államokban is, amikor a Legfelsőbb Bíróság hirtelen jogalkotóvá lépett elő, amikor minden tagállamban kötelezővé tette a melegházasság lehetőségét - átnyúlva a Képviselőház és a Szenátus feje felett.
"ha a szavazástól bármi megváltozna, betiltanák" - ugye.

1, tehát Kanada jelentkezett, és nem kiosztották rá a kvótát?
2, tehát zárt táborokban vártak a menekültek?

Nem csupán a liberális körökben oly sokat emlegetett jogbiztonság sérült azzal, hogy a döntés értelmében szuverén államokra kényszeríthetővé vált egy nem jogalkotó szerv (Európai Tanács) politikai döntése, de sérült a "humanizmus" és a "szolidaritás" nemes eszméje is.

Mennyire humanista vagy szolidáris az magukkal a migránsokkal/menekültekkel szemben, hogy áruk vagy haszonállatok módjára szállítjuk őket általuk nem választott helyekre? Kényszeríthetők-e arra, hogy ott éljenek, ahová mi kiszortírozzuk őket? El lehet-e tőlük venni a szabad mozgás jogát? Meg lehet-e őket fosztani a családjuktól, akik adott esetben egy másik országban élnek?

Engem ez a döntés a rabszolgapiacra emlékeztet. Arról már nem is beszélve, hogy olyan közösségekbe kényszerítik a migránsokat/menekülteket, ahol nem szívesen látottak.

Kettő éve? Pontosan tudott? Hogy nem szakad az ég a zseniális fejedre! Húzás a trollok közé.

"Ön ne tudná, hogy a per nem menekültek kötelező befogadásáról, hanem 1294 menekült kérelmének elbírálásának kötelezettségéről szólt?"

Állítólag te jogi végzettségű vagy, akkor viszont tudnod kellene, hogy a mostani döntés nem az "1294 menekült kérelmének elbírálásának kötelezettségéről szólt", hanem arról, hogy a Belügyminiszterek Tanácsának a többségi döntése összhangban van az EU szabályokkal.
A kötelező befogadás majd egy másik perben lesz a tárgya a keresetnek. Ezt az EU indítja el kötelezett-szegési eljárás keretében. Asmenyiben kötelezi a tagállamokat a végrehajtásra, akkor végre kell hajtani. Amennyiben mégsem hajtják végre, akkor következik a következő kötelezett-szegési eljárás, melynek keretében a bíróság pénzbüntetést szabhat ki. Tisztázandó azonban, hogy a határozatnál az ideiglenesség és a szeptember 26.-án lejáró határidő milyen következménnyel jár.

Így ezzel nem ért véget a pereskedés.

"Az a kérdés, a kis Magyarország engedjen-e a németek alamuszi stratégiájának. Jelenleg úgy látom, muszáj engednünk nekik,"

Ezzel a perrel még semmi sincs befejezve. Vissza van még a kötelezettségszegési eljárás. Még az is lehet, hogy ennek mire vége lesz, már nem ez lesz az unió vezetése és a képviselők is kicserélődnek.

Te elmebeteg!

NEM 1294 migránsról (érted: MIGRÁNS, nem pedig a velejéig hazug "menekült"!) van szó, hanem az ELVRŐL, amelynek a legelső eleme az 1294 migráns.
Felhívnám a figyelmedet arra az aprócska tényre, hogy a most szétosztott kvóta messze nem fedezi már az előző két évben beözönlött migráns-tömeget sem! Lényegében a kvótázás bázisa sem volt igaz, már a kvótázás elfogadásának az időpontjában sem. Baromi egyszerűen fogalmazva: ez lesz a precedens, és a kvóták arányában bármikor, bármennyi migráns "rásóznak" majd a tagállamokra.

Az 1956-os elmebeteg agymenésedre most nem is térnék ki... tényleg elmebeteg vagy, és/vagy megátalkodott gazember.

Te vagy az, Lengyel László?
Nagy az öröm? :))))))

"A németeknek 5 millió (!) bevándorló munkaerőre van szüksége 5 éves távlatban."

A németek ötéves távlatban nem sokra mennek az Afrikából meg Ázsiából innen onnan összeszedett muszlimokkal. Ezeknek nemhogy semmi hasznosítható szaktudása nincs, de még angolul is alig gagyognak valamit.

Az egyetlen, valamennyire működőképes modell az az, ami mondjuk megfigyelhető a volt gyarmattartó országokban, franciáknál,angoloknál, belgáknál, hogy a leszármazottaik esetleg már képesek lesznek a munkavégzésre.

Ezt kell szem ellőt tartani, meg a várható egyre erősebb iszlámellenességet, amit nem tudom, hogy a ballerek meddig tudnak még fokozni. Nyilván van köztük jópár, aki akkor érezné jól magát, ha polgárháború lenne Európában...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés