„Az ellopott rendszerváltás”

2017. augusztus 21. 11:13
Gottmayer Lea
Reflektor
Ha el lett rontva valami, mondjuk ki kik rontották el. Akkor tudjuk majd befejezni a rendszerváltoztatást. Itt az ideje.

„Amikor valaki a NER hetedik évében a mai közállapotokat kárhoztatja, elő-elő sejlik mindig egy toposz, egy eredendő bűn, a mindent befolyásoló hiba: az ellopott rendszerváltás.

Ez könnyű, sok szempontból használható magyarázat, hiszen a rendszerváltoztatás (a szóhasználatra mindjárt ki kell térni) senkinek sem váltotta be a hozzá fűződő reményeket. A kommunisták 1994-ben formálisan is visszakerültek a hatalomba, a revízió nem valósult meg, megyék kerültek strukturális munkanélküliség fogságába, a piac csak egy kiválasztott csoportnak lett szabad és a közélet huszadik századon alapuló hideg polgárháború fogságába esett.  Mára a szélsőjobbtól a liberálisokig egy valamiben ért egyet: a rendszerváltás befejezetlen, amit be kell fejezni.

(...)

Ahhoz, hogy befejezzük a rendszerváltoztatást el kell mondani, kik azok aki elrontották. Nem szabad tovább a kádári erkölcsi relativizmusban kikevert szürkével lefesteni az egész kilencvenes éveket, ahol kollektív minden bűn. Volt, aki az igazságtételi törvény ellen szavazott, volt, aki mellette. Volt, aki a reprivatizációt javasolta, volt, aki ellenezte. Voltak, akik elárulták a rendszerváltást, voltak, akik végig képviselték. Ha a Csurka dolgozatnak huszonöt év múlva van tanulsága, akkor az az, hogy összeesküvések helyett mondjunk értékítéletet a döntéshozókról. Ha el lett rontva valami, mondjuk ki kik rontották el. Akkor tudjuk majd befejezni a rendszerváltoztatást. Itt az ideje.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nevek hol maradtak?
Ez megint csak a sz.r szétkenése,lebegtetés.

Az a baj, hogy Csurkának igaza volt.
Bár tévedett volna!
Lett is mindjárt besúgó náci antiszemita.

Ítéletet mondani utólag 25 évvel könnyű annak, aki nem élte meg.
Mi nem ítéljük el magunkat, hogy szavaztunk az SZDSZ-re, MDF-re, MSZP-re, mert hittünk nekik.
Előre kell nézni, ha haladni szeretnénk, mert neki megyünk a villanyoszlopnak.
Tanultunk belőle, tudjuk, a hernyókat, legyenek bármely pártban, nem szabad támogatni.
Nekem is csípi a szemem, hogy aki visszadobta a Zétényi-Takács törvényt, az ma Elnök Úrnak hívatja magát, de talán még megalázóbb lenne ha kenyéren és vízen száradna egy cellában: nem vagyunk farkasok, nem tépünk szét senkit, mert másként gondolkodik. De soha többé nem kerülhetnek ilyenek döntési helyzetbe, a jövőre kell nagyon vigyázni. Ez a cikk is megosztó, ezért nem jó.

„A rendszer, az államszocializmus ugyanis nem magától változott meg, megváltoztatták. Azok változtatták meg akik elérték, hogy kivonuljon Magyarországról a Vörös hadsereg, akik elérték, hogy a Brezsnyev-doktrína érvényét veszítse. Az államszocializmus illegitim volt Magyarországon; kívülről oktrojálták az országra és kívülről is távolították el.”

Valótlan állítás.

A rendszer fogalom és nem személy, így önmaga nem tud változni, csak személyek által.

„Nem azok változtatták meg …..”, hanem azok, akik a politikai hatalmukat gazdasági hatalommá akarták átalakítani, ami sikerrel is járt. Ez a folyamat 1976-tól indult, 1986-tól felgyorsult és még az Antal-kormány idején is tartott. Ebbe a folyamatban, hogy minden másképpen történjen, beleszólhatott volna az MDF és az SZDSZ, majd az Antal kormány az SZDSZ támogatásával. Azonban nem így történ. Az MDF ugyan megnyerte a választást, de nem tudott stabil kormányt alakítani, így minden intézkedése amolyan nyögvenyelősre sikeredett.

Az SZDSZ igazi arcát pedig 1994 megmutatta, amikor az MSZP-vel összebútorozott, holott az MSZP-nek nem volt szüksége koalíciós partnerre.

Ebből kiindulva kell a felelősöket keresni. Ezért a rendszerváltoztatás helyett a megfelelő szó a rendszervedlés. Ezért volt igaza Csurka Istvánnak.

Az 1990 választás eredményeképpen

Az MDF 164 mandátummal (42,49%)
Az SZDSZ 93 mandátummal (24,09 %)
A Fidesz 21 mandátummal (5,44 %)
Az MSZP 33 mandátummal (8,55 %)
rendelkezett.

Egy MDF/SZDSZ nagykoalíció kétharmaddal rendelkezett volna és bármilyen változást végig tudott volna vinni. Kérdés mi volt az oka amiért nem jött össze?
Erre a választ netán az 1994 választás utáni történet adja?

Ez is a rendszervedlés eredménye?

"A kezük könyékig véres volt - Köztünk élő ’56-os vérbírók, ügyészek

A történész hozzátette, így jutottak el azon öt személyhez – név szerint Grátz Endréhez, Jacsó Jánoshoz, Lázár Ernőhöz, Mátsik Györgyhöz és Sajti Imréhez – akik aktív részt vállaltak a forradalom utáni megtorlássorozatban, és még ma is élnek. Megjegyezte, azt, hogy az 1956-os forradalom leverésében szerepük volt, a szakma eddig is tudta, később a Kádár-rendszer megbecsült tagjai lettek, az 1980-as évek „puha diktatúrájában” is jelentős pozíciót töltöttek be, miközben „1956 után a kezük könyékig véres volt”. Békés Márton kifejtette, öten összesen 25 ember haláláért felelősek, van olyan, aki hadbíróként, van, aki katonai ügyészként vagy éppen vezető politikai ügyészként érintett, és amennyiben rajtuk múlt volna, 32 embert végeztettek volna ki."
http://pestisracok.hu/kezuk-ko..

Mi van? Ki vagy zökkenve?

Ma már senki.
Viszont Horn és Békesi beetette a népet, aztán lett belőle bokroscsomag.
Nem vonható felelősségre a sok szavazó, aki 1994-ben elhitte a hazug választási ígéreteiket.
Mit is mondtak? Ez már nem az MSZMP, ez MSZP, meg reformok, meg minden jó lesz... aztán lenyomták az SZDSZ politikáját - előtte 4 év alatt meg -1990-1994 - széthullott az MDF.

A hernyók pártfüggetlenek.

Köszi, nekem megvan.

A magyar rencerváltás K-Európa leggyalázatosabb, leghazugabb rendszerváltása volt. A szovjet blokk irigyelt országából sikerült leküzdeni magunkat az átlag szintjére.
Ezt az országot szétlopták, kiárusították. Máig nyögjük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés