Rögös út a diplomáig

2017. július 27. 7:51

Pintér Bence
Magyar Nemzet
Aki bejut, annak is keményen kell dolgoznia, hogy végül megszerezze a diplomát.

„Ma reggelre minden érettségiző középiskolás tudja már, mire volt elég az elmúlt pár hónap, áttételesen az elmúlt tizenkét év teljesítménye. A felvételi ponthatárok meghúzása lezár egy korszakot az életükben, és megnyit egy egészen másikat: azt, amelyikben ki kell lépni abból a biztonságos és ismert világból, ahol eddig töltötték az életüket. Ez a lépés nem kevés vesződséggel, bizonytalansággal és erőfeszítéssel jár – és ezeket a gondokat a legtöbb esetben nem a tanulás nehézségei okozzák.

(...)

Lapunknak Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke július elején elmondta, általános a felháborodás az alacsony egyetemi ösztöndíjak miatt, amit tíz éve nem emelt a mindenkori kormányzat, tehát még az infláció által okozott értékcsökkenést sem korrigálták. Az is kiderült, hogy egy 4,5-es átlagot teljesítő diáknak hozzávetőleg átlagosan 13 ezer forintnyi tanulmányi ösztöndíj jut egy hónapra. Ehhez hozzájöhet még persze a szociális alapon járó támogatás, illetve az otthoni apanázs – ha telik ilyenre –, na és az, amit a tanulás mellett munkából tud összeszedni a hallgató. Gulyás Tibor egészen egyértelműen fogalmaz: szerintük »Magyarország kormánya számára nem fontosak a felsőoktatási hallgatók, és nem érdekes, hogy milyen körülmények között töltik mindennapjaikat«.

Mintha tényleg nem lenne fontos: a felsőoktatásban tanuló hallgatók száma a 2000/2001-es évhez képest több mint 50 ezerrel csökkent, 2010/2011-hez képest pedig 74 ezer fő a mínusz. A gimnáziumok számának csökkentésére irányuló törekvésekkel, a szakképzés erőltetésével még alacsonyabb lehet ez a szám a jövőben, miközben a fentiekből is látszik: aki bejut, annak is keményen kell dolgoznia, hogy végül megszerezze a diplomát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mintha tényleg nem lenne fontos: a felsőoktatásban tanuló hallgatók száma a 2000/2001-es évhez képest több mint 50 ezerrel csökkent, 2010/2011-hez képest pedig 74 ezer fő a mínusz. A gimnáziumok számának csökkentésére irányuló törekvésekkel, a szakképzés erőltetésével még alacsonyabb lehet ez a szám a jövőben,"

Nem akarom a szakállas viccet idézni, de ez klasszikusan a "van sapka, nincs sapka" esete.

Válaszok:
br-o | 2017. július 27. 10:19

"miközben a fentiekből is látszik: aki bejut, annak is keményen kell dolgoznia, hogy végül megszerezze a diplomát"

Nagyon helyes, hogy keményen kell dolgozniuk. Felnőtt
emberek, bírják a terhelést, készülnek az életre.

Nem a mennyiseg, hanem a minoseg lenne a fontos, foleg ugy, hogy tudjuk, kevesebb gyerek is vegez. S aki vegez is, 280 pont, mi az?
Nem tudtam, hogyan kerekit kormanyellenes dumat a ponthatarokbol, de sikerult.
Eleinte volt egy kis kommer szoveg, de aztan ratert a tandijra, a latastol-vakulasig tanulasra, az orakon valo szigoru reszvetelre..
Ja, nem. Gulyas Tiborra (HOOK) tert ra.

Legalább egy egyetemistának keményen meg kell dolgoznia, hogy valamit elérjen. A cikkből ítélve a médiamunkásoknak nem.

Amikor én voltam egyetemista, a legtöbbünket kivert a hideg verejték a HÖK-től, meg a képviselőitől. Arrogáns, élősködő, saját érdekeiket előtérbe toló figurák voltak, tipikus "hálózati" emberek, igazi utánpótlása a politikának.

Ami pedig a számokat illeti: a jelzett időszakhoz képest a gyerek is kevesebb, tehát kis csúsztatás abszolút számokkal kifejezni a csökkenést.

Ráadásul szerintem a csökkenés sem baj önmagában. A diploma nem alanyi jogon jár. Nem feltétlen van szükség további andragógusokra, szabad bölcsészekre és egyéb, a piacon konvertálhatatlan büfészakokon végzettekre.

Ha valahol szükség van a komoly minőségbiztosításra, akkor az a felsőoktatás.

Válaszok:
Berecskereki | 2017. július 27. 10:11

Hú, az egyetemen keményen kell tanulni!
Ez már a fasizmus?

"Ha valahol szükség van a komoly minőségbiztosításra, akkor az a felsőoktatás.", Ezen belül is a tanárképzésben.

Válaszok:
vendelin | 2017. július 27. 11:18

Azért elgondolkodtató, hogy az oktatási tevékenység, mint szektor, zsugorodik, illetve átalakul a születésszám csökkenésével.
Negatív spirálban vagyunk.
Csökkenő gyerekszám, kevesebb iskolai férőhely, kevesebb tanár, azok is motiválatlanok és képzetlenek.
Mellette pedig ott az élethosszig tanulás igénye, kényszere.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés