A kárörvendés sajtójáról

2017. július 16. 10:32

Szalma György
Mandiner
A diskurzus, a témák, a stílus, ami a kormánykritikus sajtót uralja, mindenre jó, csak arra nem, hogy a választókat meggyőzze a kormányváltás szükségességéről.

Bevallom őszintén, én főleg ellenzéki/baloldali sajtót olvasok. Ennek az az oka, hogy magam meggyőződéses jobboldali vagyok, az értékeinkkel tisztában vagyok, jobbról nem szorul moderálásra a világnézetem. Némely esetben pedig egyszerűen nem értek egyet azzal, amit a „mi sajtónk” közvetít. Minden meggyőződésem ellenére is igyekszem „Őfelsége leglojálisabb ellenzékeként” viselkedni, mert azt csak a vak nem veszi észre, hogy van baj elég a nemzeti oldalon is. A kritikátlan viszonyulás pedig minden érintett számára káros. (Nem Orbánt tartom a királynak. Bár tőlem Viktort meg is koronázhatjuk, ha vállalja, hogy katolikus lesz.)

Engem sokkal jobban érdekel, hogy mit gondolnak a másik oldalon, a lövészárok túlsó felén, határozzák meg magukat akárhogyan: baloldaliként, zöld baloldaliként, ellenzékiként, centristaként vagy szamuelystaként. Ezzel együtt mindig készen állok arra, hogy hagyjam magam meggyőzni az érvek által, hogy módosítsam nézeteimet egy-egy dologgal kapcsolatban. Kutatom a közös pontokat, a közös értékeket, amik segítenek abban, hogy – szigorúan békés szándékkal – átlépjük a képzeletbeli frontvonalakat. Az esetek döntő többségében persze úgy érnek véget az újságolvasó maratonok, hogy: „na, úgy látom még nyolc évig Fidesz kormányunk lesz, nem baj, ez idő alatt hátha kialakul egy tisztességes ellenzék”.  A diskurzus, a témák, a stílus, ami a kormánykritikus sajtót uralja,

mindenre jó, csak arra nem, hogy a választókat meggyőzze a kormányváltás szükségességéről.

Tehát e bizarr intellektuális kalandozásaim közepette néha eltűnődöm: vajon a Fidesznek van-e a legalávalóbb ellenzéki sajtója a világon, vagy ez máshol is így megy? Ezek a nem független kommunikátorok csak a Fideszt utálják, vagy úgy általában nem szeretik a magyarokat? 

Normális az, hogy az ellenzéki sajtó olyan látványos módon ellendrukker Magyarország sikereit illetően? Vajon azok, akik önfeledt pillanatokat élnek át akkor, amikor az ország valami nehézség elé néz, az országot külföldről kritizálják, ha kudarc éri a nemzeti válogatottat, azok más esetben jóindulattal viseltetnek az ország iránt?  Ez csak a kormány iránti ellenszenv vagy kicsit több? Ez vajon a „merjünk kicsik lenni” szellemiségének továbbélése/továbbfejlődése? 

Nem titok, hogy ezek a sajtótermékek is egy politikai közösség véleményét artikulálják. Vajon ezek a politikai közösségek magyar érdekű politikát kívánnak folytatni, ha hatalom közelébe szavazzuk őket? Ha az ország nehézségeinek örvendenek a kormány kudarcain keresztül, akkor az időnkét megjelenő aggodalmuk az ország állapota iránt őszinte? Mi van a folyamatos mucsaizás, a lesajnáló, lekicsinylő hangnem mögött? 

A kormányzati sikerpropagandának (legyen az indokolt vagy indokolatlan), az egyszerű ténymegállapításoknak, illetve a bárki által megtapasztalható valóságnak ugyanolyan elánnal rontanak neki. Néha a tényeket színezik át, a gazdasági mutatók kedvező számait magyarázzák meg vagy tornáznak le belőle néhány százalékpontot. 

A sajtó feladata, hogy kritizáljon, szóljon be, ellenőrizzen, az a világ legtermészetesebb dolga.

A probléma azzal van, hogy igazi káröröm, illetve a totális részvétlenség érződik ki a sorok közül. 

Az pedig már külön műfaj lett, hogy negatív tartalmú hírekbe valahogy bele kell erőltetni a Fideszt. Eljött az ideje annak, hogy forradalmasítsák a kormányellenes kommunikációt. Mától bármi rossz történik a világon, az arról szóló sajtóhíreket a következő kiegészítéssel kell ellátni: „független szakértők vizsgálják a Fidesz-kormány, illetve Orbán Viktor személyes felelősségét az ügyben”. Nincs kivétel. Földcsuszamlás Chilében? Fidesz!

Ezt az attitűdöt sikerült a falig elvinni a vizes vb kapcsán. Szinte hallani lehetett az összedörzsölt tenyerek hangját a felkészülés ideje alatt. Ezt úgy lehet nevezni: lelki nyomor. Az ország kudarca az ő sikerük. Ez a viszonyulás egyáltalán nem nevezhető egészségesnek. Nem telt el úgy nap már jó ideje, hogy az ember ne fusson bele egy cikkbe, ami azon kárörvend, hogy mekkora blamázs lesz a sportrendezvény. Nem is értem, hogy a vb-n résztvevő magyar és külföldi sportolókat miért nem vádolták meg azzal, hogy a demokrácia ellenségei. Hiszen a részvételükkel, közvetlenül/közvetetten is a kormány szekerét tolják. 

Már a vb kezdetén is könyvnyi terjedelemben számoltak be arról, hogy, amit az ember a helyszínen tapasztal, az nem jó, nagy a baj. Ne higgy a szemednek, az csak kormánypropaganda.  A valóság az, amit ők írnak. 

Hazugság lenne azt állítani, hogy minden tökéletesre sikeredett, hogy minden flottul ment. De a szervezők rekordidő alatt abszolválták a feladatot, a bakikkal együtt is egy siker sztori szereplői vagyunk, ez a sztori a magyaroké, nem csak a kormányé.

Hajrá, magyarok!

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tökéletesen egyetértek - még az árnyalatokban is.

"...mert azt csak a vak nem veszi észre, hogy van baj elég a nemzeti oldalon is. A kritikátlan viszonyulás pedig minden érintett számára káros."

Márpedig itt, az "igazi" fideszes hozzászóló számára a kormánypárti kritika nem létezik. Csak a szigorú egyetértés - bármikor, bármivel (és bárminek az ellenkezőjével).

Felületesen, prejudikálva olvasol kommenteket, az írás a Te szellemiségedről is szól.

Tényleg hányingert keltő, ahogyan az ellenzéki média és a pártok viszonyulnak a vizes világbajnoksághoz.

Az Index különösen élen jár a gyűlöletkeltésben. Ha csőtörés van Budapesten, azonnal politikai felütéssel tálalják. Minden történést.

Az ellenzék - politikusaik, médiájuk, táboruk jelentős része - elveszítette józan eszét, emberségét. A napi gyűlöletkampány csak ellenérzést szül, még azokban is, akik kritikusak - mint magam is - a kormánnyal szemben. Azokban is, akik nem tartoznak az ellenzékhez, de a kormány táborához sem.

A ballib politikai pártok, elit a felelős azért, hogy képtelenek a társadalom többsége elé valós, tartalmilag és morálisan is vállalható politikai, kormányzati alternatívát állítani.

Egy napi gyűlölettől fröcsögő, demagóg lózungokkal teli ,de komoly szakmai programot letenni képtelen párt, politikus csak ellenérzést, émelygést vált ki a józan többségben.

A szervezőknek a felkészülés folyamatában meg kellett volna osztaniuk a közvéleménnyel a menet közbeni nehézségeket, a többlet kiadások okait, biztosítva a teljes átláthatóságot.

Soros hazai és izraeli aljas aknamunkájával ugyan nem értek egyet , de nem biztos, hogy ezt mostanra kellett volna időzíteni, a rádióban is abba lehetne már hagyni a Soros elleni reklám dömpinget.

S néha már terhes a médiából áradó kormányzati öndicséret is. Van egy határ, amin túl már idegesítő válnak a dolgok.

S ha már bűnös módon elmaradt a nagy hangon hirdetett, a választási győzelemhez is hozzájáruló elszámoltatás - ami ugye egyik fősodornak sem állt érdekében, egyik elszámoltatási biztos sem végzett semmit sem - , akkor legalább a Fidesz lenne következetesebb a korrupció elleni harcban, sajátjai körében is. A vb szervezésébe, a pénzügyi kérdésekbe is kezdettől fogva be kellett volna vinni a pártok szakértőit is. persze ha egyáltalán lett volna erre igény. Mert ugye egy közös munka után ciki lett volna a kormányt bírálni.

A világbajnokság meg nagyszerű, büszkeséggel tölt el, a kezdő vízilabdázó unokám is, aki nézőként kezdettől ott van, boldogsággal számolt be róla. kell ennél nagyobb öröm?

Aki meg nem tud ennek, az ország sikerének örülni, az nem tud örülni magának sem, ott már túl a politikai ellenérzésen, pszichés problémák is vannak.

Magyarország beugró volt, miután Mexikó lemondta, rohamtempóban kellett dolgozni. Ezért is aljas az ellenzéki kritika jó része.

Azért vannak folyton felháborodva, mert felháborítóan esélytelenek. Nem értik, hogy hogyan lehetséges az, hogy épp egy harmadik vereség kapujában állnak, miközben ők mennyivel érdemesebbek a hatalomra. Ezért aztán egyfolytában bűnbakot keresnek, és ezt felváltva hol a politikai elitre, hol a társadalomra projektálják.

ez meg a tiedről (ha már személyeskedünk)
meg azokról, akiknek még azt sem tetszik, ha valaki elmegy itthon egy grúz, arab, török stb. étterembe, sőt zsidó cukrászdába (aztán lelkesen üdvözli Netanjahut)

kieg.
ezt a szöveget legföljebb csak te érthetted, de mivel ez nem egy üzenőfal
az előzmények: még korábban nagyon rossz néven vetted, hogy egy ízben meglátogattam (by the way) a fővárosban egy régi, híres zsidó cukrászdát
most meg látom, hogy hajrá Netanjahuzol
szóval a zsidó cukrászda nem oké? Izrael min.elnöke viszont igen!?

Köszönöm kedves sorait, az unokámnak szóló jókívánságait. Ismeretlenül is át fogom Neki adni. A testvérei is sportolnak, ép testben, ép lélek, s ami fontos, van egészséges értékrendjük. Amiben sok támaszt kaptak a sporttól.

Kemény Dénesre az egész családom nagy tisztelettel néz fel, s számos más példaképünk van az edzők és a sportolók táborában.

Őszintén mondom, hogy nem értem miről beszélsz. Mármint a cukrászda történetet. Soha sem írtam ilyen témában, s ha olvastál volna többször, akkor nem is írtál volna ilyen butaságot. Vagyis most hazudsz. Vagy csak egyszerűen provokálni akarsz? Ebben nem vagyok a partnered.

Szóval tényleg nem tudom mihez kötni amiről írsz. De elítélném azt, aki ezt szóvá tenné, én is imádom a flódnit és sok más egyebet. Ebben a kérdésben mellé nyúltál, csak ezért reagálok.

Csak a felületességedet igazolod, s így bizony nem lehet korrekt párbeszédet folytatni.

S azt sem értem, hogy mi a bajod azzal, ha tisztelettel, elismeréssel szólok Netanjahu személyéről, kormányzásáról, Izraelről? Talán antiszemita vagy? Remélem, hogy nem. Talán baloldali, aki nem kedveli a jobboldali Netanjahut. Ha így van, ezt természetesen tiszteletben tartom.

Azon meg Neked kellene elgondolkodnod, hogy még nem fogalmaztál meg soha sem pozitív gondolatot, nagyon távol állsz a tárgyilagossághoz, az objektív látásmódhoz.

Képzeld el Dániel Pétert. Na pont olyan, sőt, valószínűleg tényleg ő az. Aztán X-eld ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés