Így néz ki a Balaton az űrből

2017. június 20. 11:29
Egyenesen az űrből, 24 kilométer magasból csináltak felvételeket a Balatonról a budapesti Piarista Gimnázium 11-es tanulói.

A Piarista Gimnázium tizenegyedikes tanulói egy héliummal töltött ballont küldtek a sztratoszférába a tihanyi Belső-tó partjáról. A kísérlet helyszínét nem találomra választották ki, hanem a videókon megjelenő látvány kedvéért – írja a 777.

A piarista diákok szeptemberben vágtak neki a kutatási programnak. A ballont a Piarista Diákszövetség segítségével vették meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól. A tudományos kísérletet rendesen előkészítették. A különleges, kifejezetten magaslégköri felszállásokhoz tervezett ballon kamerája látványos felvételeket készített a tó környékéről, miközben a rajta lévő műszerek folyamatosan rögzítették a hőmérséklet, légnyomás, a metán és szén-monoxid koncentrációjának értékét, egészen 24 km magasságig.

A földre visszahulló műszert végül a felbocsátás helyétől 102 km-re, közvetlenül egy út mellett találták meg Szekszárd közelében.

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem 11.-es tanulók voltak, bár a helyesírásom sokat romlott...

A súly tényleg kulcskérdés. Ha 24 km. magasba fölment, nem lehetett valami hatalmas, gondolom, max. egy kavics. Meg gondolom, mindenféle engedélyt be kellett szerezni, valaki csak gondolt rá, hogy veszélyes-e a cucc. Remélem...

A 777 tudósításában nem szerepelt az "űr" kifejezés, de ők maguk valóban a "Piaristák az űrben"-dumával reklámozták magukat. Szóval nem voltak korrektek. Kár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés