Bizalom kellene, nem ökölrázás

2017. június 10. 15:34

Fodor Csaba
Magyar Idők
Jól vizsgázott 2014-ben az új választási rendszer, teljesítette a hozzá fűzött legfontosabb elvárást, és stabil kormánytöbbség jött létre.

„Jól vizsgázott 2014-ben az új választási rendszer, teljesítette a hozzá fűzött legfontosabb elvárást, és stabil kormánytöbbség jött létre. Egy demokratikus választási rendszerben a kormányzati stabilitás elősegítése éppúgy érték, mint más országokban az arányos mandátumképzés. A kormányzati stabilitás Euró­pa-szerte felértékelődött az elmúlt években: míg Magyarország stabil ponttá vált a változó világban, számos európai államban politikai instabilitás alakult ki. Mindez nem önmagában a választási rendszereken múlik, de a stabil kormánytöbbség megszerzése szempontjából fontos a választási rendszer kialakításának módja.

Az új választási rendszer az egyik legfontosabb, több politikai erő által elfogadott eleme lehetne a magyar politikai rendszernek. Amennyiben valamely ellenzéki erő megerősödne, stabil és kellő számú szavazóbázist tudna kialakítani, élvezhetné az új szabályozás előnyeit. Egyértelműen kijelenthetjük ugyanakkor, hogy nem a választási rendszer hibája az, hogy az ellenzék teljesen szétaprózta magát és képtelen arra, hogy megfelelő támogatottságot kovácsoljon a győzelemhez. A választási rendszer rendre felmerülő ellenzéki kritikájának hátterében az húzódik meg, hogy előre kifogásokat keressenek a várható vereségük miatt.

A baloldal 2014-es gyenge szereplése sem a rendszer hibája volt. A baloldal a szövetségkötés ellenére mindössze háromszázezer listás szavazattal kapott többet akkor, mint 2010-ben, és csaknem egymillióval szerzett kevesebbet, mint a Fidesz–KDNP. Arról nem beszélve, hogy a korábbi választási rendszer is inkább a győzteseket jutalmazta az első és a második helyezett közti jelentős szavazatkülönbség esetén.

1994-ben az első fordulóban a közel 1,7 milliós táborral (31 százalék) rendelkező MSZP az akkori második fordulót ­követően 54 százalékos abszolút többséget szerzett a második helyezett, az első fordulóban egymil­liós táborral (19 százalék) bíró SZDSZ nélkül is. Ezek szerint tehát ha a többségi logika inkább a baloldalnak kedvez, az rendben van, de ha bárki más győz, máris tombol a diktatúra?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én azt gondoltam, hogy az a legfontosabb elvárás, hogy a választások az emberek tényleges akaratát és véleményét mutassák meg.
Tévedtem volna??

Teljesen rendben van a választási rendszer.
Meg kell nézni, melyik párt mennyi szavazatot kapott, mert már senki nem emlékszik rá pontosan.
Megnéztem:

Fidesz: 2 165 342 töredékszavazat: 940881
Összes ballib: 1 317 897 töredékszavazat: 1 141 686
Jobbik: 1 000637 töredékszavazat: 1 000 637

Jól látszik, hogy szinte minden egyéni körzetet megnyert a Fidesz.
Az angolszász rendszer szerint csak a választókerület nyertesei kerülnek be a Parlamentbe, a győztes mindent visz, a többinek coki. Ha az a rendszer demokratikus, akkor a mienk ezerszer demokratikusabb!

Az ellenzéknek mindegy kéne, hogy legyen, milyen a választási rendszer, ha van szavazója. Ha meg nincs elegendő szavazó, akkor milyen választási rendszerrel nyerhetnének? Az ellenzékre leadott szavazat számítson duplán? Ezzel elégedettek lennének?

Na pont ezt akartam írni.

"A baloldal 2014-es gyenge szereplése sem a rendszer hibája volt."

Most a May-n vigyorognak, az a választási rendszer tetszene nekik? Volt olyan kerület, ahol kettő szavazattal nyert a munkáspárt, tehát a szavazatok 49,9 százaléka kuka lett. Lista nélkül sehol nem lenne a mi kis ellenzékünk.

Ez így szavazatarányos lenne?

A választási eredményeket néztem.

Alapvetően egyetértünk, de szerintem az angolszász rendszer nem demokratikus a győztes mindent visz elve miatt. Nagyon sokan maradnak képviselet nélkül, akik a vesztesre szavaztak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés