A választási rendszer brutálisan igazságtalan

2017. június 6. 14:11

Gulyás Márton
Magyar Nemzet
A Fidesznek nem a támogatottsága ilyen nagy, hanem a rendszer által nekik kínált előny aránytalan. Interjú.

Hogy sikerült ilyen különböző helyről érkező embereket meggyőznie arról, hogy érdemes ezért az ügyért közösen kiállni?

Igazából ezért a Fidesznek jár az elismerés: ők voltak azok, akik meggyőzték ezeket az embereket arról, hogy olyan brutális az igazságtalanság Magyarországon a választási rendszert illetően, hogy az egy pillanatra még a súlyos világnézeti különbségeket is képes felfüggeszteni. Nem arról van szó, hogy ezek az emberek bármi másban is közösséget tudnának vállalni, sőt: egyértelmű, hogy az egyenlőség, az emberi jogok, a szociális jogok kapcsán, vagy a legalapvetőbb demokratikus kérdéseket tekintve radikálisan különböző véleményen vannak. De abban egyet tudtak érteni, hogy igazságtalan a választási rendszer, és ez veszélyezteti azt, hogy 2018-ban szabad és demokratikus választásokat tudunk tartani.  

A videóban radikális jobboldali politikusok is feltűnnek, mint Zagyva György Gyula vagy Pörzse Sándor. Nem tartott attól, hogy ez már önmagában vörös posztó lesz a baloldali ellenzék pártjainak hívei számára? 

Erre lehetett számítani, meg is mondtam a videóban szereplőknek, hogy komoly kritikák, támadások fogják őket érni ezért. Van, akit ez – egyébként joggal – felháborít, de azt látni kell, hogy ez a videó nem arról szólt, hogy bármilyen politikai oldal, vagy bármiféle kirekesztés politikai emancipációt nyert volna. Pont azt akartuk bemutatni, hogy a választási rendszer alapvető, kardinális kérdés: ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk róla, hogy milyen szociális és emberi jogok sérülnek az országban, először beszélnünk kell erről a témáról. Van-e olyan igazságos a választási rendszerünk, hogy ezekről a kérdésekről pártok tudjanak érdemben a parlamentben beszélni? Nem véletlenül alakult ki ez a helyzet: a népképviseleti rendszer legfontosabb intézménye, a parlament pusztán csak üres váz. Az elmúlt években szisztematikusan leépítette a képviseleti demokráciát a Fidesz. Ezt vissza kell szereznünk azért, hogy ezeket az értékvitákat a törvényhozásban lehessen érdemben lefolytatni, ahol ezeknek törvényi következményei vannak. (...)

Tehát ön szerint a választási rendszer a legfontosabb ügy? 

Igen, mivel a Fidesznek nem a támogatottsága ilyen nagy, hanem a rendszer által nekik kínált előny aránytalan. Nem arról van szó, hogy a magyar társadalom kétharmada meggyőződéssel áll az Orbán-kormány mellett. Az elmúlt hét évben kialakították az autokratikus kormányzás kereteit, amelyek látszólag demokráciát kínálnak az embereknek, de világos, hogy senki sem tud érdemben odakerülni a kormányrúdhoz rajtuk kívül. Lehet és kell is beszélni az ellenzéki pártok szerencsétlenségeiről, szervezetlenségéről; de alapvetően az a probléma, hogy egy szisztematikusan, jól építkező új pártnak sem áll rendelkezésére sem médiafelület, sem megfelelő közforrás. A választójogi törvény aránytalansága pedig lehetetlenné teszi, hogy a társadalmi támogatottságának megfelelő képviseletet szerezzen a parlamentben. Ilyen összeállítás mellett nem lehet beszélni az ellenzéki pártok alkalmatlanságáról, hiszen a rendszer azt sem teszi lehetővé, hogy kiderüljön az alkalmatlanságuk. Ez a rendszer brutálisan igazságtalan.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gulyás már készíti elő az ideológiát - "igazságtalan a választási rendszer" - , hogy az őszi anarchisztikus megmozdulásokat legitimizálhassa . A törvényesen-demokratikusan létrehozott választási rendszert csak parlamentáris-jogi eszközökkel lehet változtatni . Ha Gulyás és társai egyéni ízlésükre-hivatkozásokra próbálnak alapozni , akkor ők léptek ki a demokratikus keretek közül , s az anarchisták sorsára , börtönbe fognak jutni...

Úgy tesz, mintha értene a számokhoz.

Mennyivel igazsagosabb lenne ha az kormanyozna aki a legkevesebb szavazatot kapta. Okor.

Talan az eszak-koreaiban, felteve ha csak o indulhat. De talan meg azt is sikerulne elszerencsetlenkednie.

Soros féle logika szajkózása: a stabil kormányzás
intézményrendszereinek támadása, hogy az instabil államot
könnyebb lehessen felforgatni.

Köszönjük, nem kérünk belőle! Kéretik tanulmányozni
az úgynevezett nagyon demokratikus államok választási
rendszerét, lesz ott a magyarénál sokkal aránytalanabb.

Na, ugye.

Sunyi, aljas dolog matematika, sutba vele, ugye?

A mandátumot nem eredményező szavazatok közül márpedig minden körülmények között csak a ballibre adottak számítsanak, azok is csak és kizárólag oda, ahová a mértékadó dologkerülők, megélhetési véleményvezérek és díszbuzik chartája kijelöli - mert így igazságos.

Választási mantra 2.0.
Lehet szavazni levélben Ausztriából is. Csak nem a magyarországi állandó lakhellyel bíróknak.

Az a kisköcsög nem ez a kisköcsög....

Lenni sokat messzi idegenben, felejteni magyarok nyelvét, ugye kicsi mákocská, virágocská?
De pofázni bele mindenbe, lenni okoska, mikor nem is élni magyarokkal. Keverni felmosóvíz, mert jönni tulaj és levonni ájrót tőled!

Persze lehetne olyan választási rendszer, amelyben a tized%-okat elérő pártok is bejuthatnak az Országgyűlésbe, ha másként nem, a képviselők számát ezerre emelve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés