A választási rendszer brutálisan igazságtalan

2017. június 6. 14:11

Gulyás Márton
Magyar Nemzet

A Fidesznek nem a támogatottsága ilyen nagy, hanem a rendszer által nekik kínált előny aránytalan. Interjú.

Hogy sikerült ilyen különböző helyről érkező embereket meggyőznie arról, hogy érdemes ezért az ügyért közösen kiállni?

Igazából ezért a Fidesznek jár az elismerés: ők voltak azok, akik meggyőzték ezeket az embereket arról, hogy olyan brutális az igazságtalanság Magyarországon a választási rendszert illetően, hogy az egy pillanatra még a súlyos világnézeti különbségeket is képes felfüggeszteni. Nem arról van szó, hogy ezek az emberek bármi másban is közösséget tudnának vállalni, sőt: egyértelmű, hogy az egyenlőség, az emberi jogok, a szociális jogok kapcsán, vagy a legalapvetőbb demokratikus kérdéseket tekintve radikálisan különböző véleményen vannak. De abban egyet tudtak érteni, hogy igazságtalan a választási rendszer, és ez veszélyezteti azt, hogy 2018-ban szabad és demokratikus választásokat tudunk tartani.  

A videóban radikális jobboldali politikusok is feltűnnek, mint Zagyva György Gyula vagy Pörzse Sándor. Nem tartott attól, hogy ez már önmagában vörös posztó lesz a baloldali ellenzék pártjainak hívei számára? 

Erre lehetett számítani, meg is mondtam a videóban szereplőknek, hogy komoly kritikák, támadások fogják őket érni ezért. Van, akit ez – egyébként joggal – felháborít, de azt látni kell, hogy ez a videó nem arról szólt, hogy bármilyen politikai oldal, vagy bármiféle kirekesztés politikai emancipációt nyert volna. Pont azt akartuk bemutatni, hogy a választási rendszer alapvető, kardinális kérdés: ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk róla, hogy milyen szociális és emberi jogok sérülnek az országban, először beszélnünk kell erről a témáról. Van-e olyan igazságos a választási rendszerünk, hogy ezekről a kérdésekről pártok tudjanak érdemben a parlamentben beszélni? Nem véletlenül alakult ki ez a helyzet: a népképviseleti rendszer legfontosabb intézménye, a parlament pusztán csak üres váz. Az elmúlt években szisztematikusan leépítette a képviseleti demokráciát a Fidesz. Ezt vissza kell szereznünk azért, hogy ezeket az értékvitákat a törvényhozásban lehessen érdemben lefolytatni, ahol ezeknek törvényi következményei vannak. (...)

Tehát ön szerint a választási rendszer a legfontosabb ügy? 

Igen, mivel a Fidesznek nem a támogatottsága ilyen nagy, hanem a rendszer által nekik kínált előny aránytalan. Nem arról van szó, hogy a magyar társadalom kétharmada meggyőződéssel áll az Orbán-kormány mellett. Az elmúlt hét évben kialakították az autokratikus kormányzás kereteit, amelyek látszólag demokráciát kínálnak az embereknek, de világos, hogy senki sem tud érdemben odakerülni a kormányrúdhoz rajtuk kívül. Lehet és kell is beszélni az ellenzéki pártok szerencsétlenségeiről, szervezetlenségéről; de alapvetően az a probléma, hogy egy szisztematikusan, jól építkező új pártnak sem áll rendelkezésére sem médiafelület, sem megfelelő közforrás. A választójogi törvény aránytalansága pedig lehetetlenné teszi, hogy a társadalmi támogatottságának megfelelő képviseletet szerezzen a parlamentben. Ilyen összeállítás mellett nem lehet beszélni az ellenzéki pártok alkalmatlanságáról, hiszen a rendszer azt sem teszi lehetővé, hogy kiderüljön az alkalmatlanságuk. Ez a rendszer brutálisan igazságtalan.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/112633

Ajánljuk még a témában