Hogyan alakítsuk át az egészségügyet mindenki érdekében?

2017. június 6. 21:11

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk
Az egészségügy sehol sem egy fáklyásmenet. De a jövőben – a lakosság elöregedésével – még inkább szükség lesz rá.

„Ami az üzemi ügymenetet illeti – ahonnan a legtöbb megtakarítást és forrásáthelyezést lehet remélni –, fel kell mérni az ország igényét, át kell világítani a valós kompetenciákat, és meg kell határozni egy változási pályát. Nem tudnék nyilatkozni egy átvilágítás előtt – ami talán fél-egy évet vehet igénybe az ország összes vezető intézményére és az egészségügyi rendszerére kiterjedően –, de csalódnék, ha nem kellene megerősíteni a háziorvosi hálózatot, akár kétszeresére emelve a háziorvosok fizetését; ha nem kellene megerősíteni az ápolóképzést és bérezést; ha nem kellene központosítani a kórházakat; ha nem kellene a az otthon, a háziorvos, a járóbeteg-ellátási intézmények, a kórházak és a klinikák, és a külföldi ellátóhelyek között megerősíteni a kommunikációs és logisztikai csatornákat (ideértve a mentőszolgálatot). A rendszert sokkal hatékonyabbá, agilisabbá, magasabb színvonalúvá és nem utolsó sorban szebbé kell tenni.

Az egészségügy sehol sem egy fáklyásmenet. De a jövőben – a lakosság elöregedésével – még inkább szükség lesz rá, és ha értékteremtő középkorú és idős embereket akarunk látni magunk körül, akkor teljesen új alapokra kell helyezni a »filozófiánkat« vele kapcsolatban. És e filozófia centrumában a hatékonyságnak kell állnia. Ha ez áll – higgyék el nekem, aki hatékonysági szakértőként dolgozik már lassan húsz éve –, ezt se bonyolultabb rendbe tenni, mint bármi mást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja! A lakosság elöregedik! Akkor mégsem hal éhen màr gyerekként?

Megtörtént eset a mából. Hasi ultrahangra jelentkezik be a beteg. Nincs időpont kérési lehetőség, arra is várakozni kell, közlik telefonon. Akár majd két hetet is arra, hogy időpontot kapjon az ember hónapokra előre, s ha betelik majd az újabb "keret" megint lezárják a jelentkezési lehetőséget. S aki nem fér bele ezen keretbe? Mit tehet?

Milyen lehetőségek maradnak? Vagy lemond a kivizsgálásról vagy fizetős úton végezteti el vizsgálatot, ha van rá plusz keret illetve ha lemond és olyan állapota kerül, a sürgősségin próbálják meg kezelni az aktuális helyzetet. Lehetséges, hogy már rezidensek?

"Egy zárt csoportban, a közösségi hálón kért a minap segítséget egy soproni szakorvosjelölt. A Facebookon közzétett kétségbeesett hangú leveléből kiderül, urológusjelöltként, felügyelet nélkül kellene ügyelnie a sürgősségin."

"A segítségeteket szeretném kérni. Urológus szakorvosjelölt vagyok, írásbeli szakvizsga után és szóbeli előtt. A kórházunk sürgősségi osztályán fennálló humánerőforrás-hiányt más osztály és szakma rezidenseinek, szakorvosjelöltjeinek teljes(!) műszakba való bevonásával oldotta meg és kívánja a későbbiekben is megoldani. De itt még mindig nincs vége…

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom. "

2017-et írunk.

Válaszok:
hhonor | 2017. június 6. 22:58

Orvosok, ápolók ezrei, 10 000 szakember távozott ezen kis országból az elmúlt években. Hogyan pótoljuk őket és kik? Biztosan helyesen priorizáljuk a kezelendő problémáinkat?

Háziorvos hiánnyal küszködünk, egyre több településen nincs orvos, miközben ugyanezen orvosok nem kis része közeledik a nyugdíjkorhatárhoz. S a következő években?

Nem érezzük úgy, hogy az egészségügyre nagyobb figyelmet kellene fordítani, a társadalom érdekében?

Válaszok:
hhonor | 2017. június 6. 23:02

(jav.: ... miközben a még aktív háziorvosok nem kis része közeledik a nyugdjkorhatárhoz.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés