Brüsszel üzent

Jóváhagyta az Európai Bizottság a Jobbik béruniós kezdeményezését

2017. május 17. 16:21

Rábólintott az Európai Bizottság a Jobbik polgári kezdeményezésére. Egy évük van egymillió aláírást összegyűjteni, hogy az EB napirendre vegye a párt béruniós tervét. A Jobbik a Nyugat- és Kelet-Európa közötti bérszakadékra szeretne reagálni.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a Jobbik által az európai bérunióért indított polgári kezdeményezést, így elindulhat az aláírásgyűjtés – közölte Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus felidézte, hogy szövetségeseikkel az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének érvényesítését tűzték ki célként, vagyis szeretnék kiküszöbölni a keleti és nyugati bérek közötti különbséget. Az uniós csatlakozás óta erre várunk – tette hozzá.

Gyöngyösi Márton értékelése szerint míg a Fidesz a saját hatalma megtartása érdekében, álügyek mentén folytat szabadságharcot Brüsszellel, az MSZP pedig „gátlástalan kiszolgálója” a brüsszeli hatalomnak, addig a Jobbik szerint ellenzékből is érvényre lehet juttatni a nemzeti érdeket. Gyöngyösi Márton szerint bebizonyosodott, hogy van uniós eszköz a bérek felzárkóztatására.  Brüsszel azt üzente Orbán Viktornak, hogy támogatja a Jobbik kezdeményezését – értelmezte a jóváhagyó döntést, amellyel szerinte a bérunió a migrációval azonos szintre helyezkedett. A valódi szolidaritás nem a bevándorlással kapcsolatos, hanem a tagállamok egymás iránti érzékenységével – foglalt állást.

A párt polgári kezdeményezéséhez hét országból sikerült pártok, szakszervezetek és magánszemélyek támogatását megszerezni. Az indítványt Horvátországból, Bulgáriából, Szlovákiából, Lettországból, Észtországból, Romániából és Lengyelországból írták alá. Vona Gávor korábban történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy megszezezték a nemzetközi támogatást. „Árunió már létrejött, a bérunió még várat magára” – mondta a Jobbik elnöke. Hozzátette, hogy nem alamizsnát akarnak, hanem egy olyan kohéziós politikát, ami segítene a kelet-közép európai térség tagállamainak versenyképes gazdaságot  felépíteni. Az EB jóváhagyást követően egy éve van a Jobbiknak arra, hogy egymillió aláírást összegyűjtsön azért, hogy napirendre vegye a Bizottság a kérdést – írta meg a Magyar Nemzet.

(MTI / Magyar Nemzet)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/111963