Bűvésztrükk

2017. május 11. 10:20

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap
A francia választók többsége elfelejtette – vagy a véleménydiktáló liberális média jóvoltából nem is fogta fel –, hogy Emmanuel Macron korántsem új, még kevésbé független és centrista politikus.

„A bűvésztrükk sikerült. A francia választók többsége elfelejtette – vagy a véleménydiktáló liberális média jóvoltából nem is fogta fel –, hogy Emmanuel Macron korántsem új, még kevésbé független és centrista politikus. Amikor Francois Hollande 2012 májusában megnyerte az elnökválasztást, az addig a Rothschild befektetési banknál dolgozó harmincnégy éves fiatalember a szocialista elnök gazdasági és pénzügyi tanácsadója, majd gazdasági minisztere lett. Tavaly augusztusban lemondott a miniszteri posztról, hogy a még áprilisban általa gründolt En marche! (magyarul: Előre!, Indulás!, Lendületben szóval szokás említeni) nevű szociálliberális mozgalom jelöltjeként elinduljon az idei elnökválasztáson. A vasárnapi győzelem után Macron bejelentette, hogy politikai mozgalma La République en Marche (A Köztársaság lendületben) névvel párttá alakul, amellyel szeretné megnyerni a júniusi nemzetgyűlési választásokat is, hogy államfőként ne egy ellenzéki többségű parlamenttel „társbérletben” kelljen kormányoznia.

Az új elnök politikai propagandájának középpontjában a »progresszív jobb- és baloldal« összefogásának, Franciaország haladó, »hatékony« újragondolásának a törekvése áll. Nyilvánvalóan így próbálja megnyerni a hagyományos bal- és jobbközép pártokból kiábrándult, az alkalmatlan és korrupt elit ellen fellázadt »forradalmi« tömegeket. Kérdés, hogy a következő egy hónap alatt hány francia polgárnak esik le a tantusz, hogy az új elnök is a régi, bukott baloldali politikai elit tagja, csak ő ügyesen, időben elhagyta a süllyedő hajót. Vagy másodszor is sikerül neki a bűvésztrükk?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés