Trump a fegyverlobbi igaz barátjának tartja magát

2017. április 29. 9:53
1983 óta Donald Trump az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki részt vett és fel is szólalt a Nemzeti Lőfegyver Szövetség éves országos konvencióján. Megerősítette a fegyverlobbi támogatását, egészen pontosan azt mondta: „van egy igaz barátotok a Fehér Házban”. Trump egyébként beszélt arról is, hogy indulni akar a 2020-as elnökválasztáson, ahol szerinte „Pocahontas”, vagyis az indinán származású Elizabeth Warren lesz az ellenfele.

Donald Trump amerikai elnök megerősítette támogatását a lőfegyverlobbinak, mondván: „van egy igaz barátotok a Fehér Házban”.  Az elnök az amerikai fegyverlobbi fő erejének számító Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) atlanti konvencióján mondott beszédet pénteken délután. 34 év után ő az első hivatalban lévő elnök, aki részt vett az NRA évente megtartott országos konvencióján. Legutóbb 1983-ban Ronald Reagan tisztelte meg a rendezvényt, és beszédet is mondott a korlátlan fegyverviselés joga mellett kiálló, nagyhatalmú szervezet tanácskozásán. 

Trump, aki mindig is híve volt a szabad fegyverviselésnek és támogatója az NRA-nek, beszédében leszögezte: „támogattatok engem és támogatni foglak titeket”. Majd leszögezte, hogy az amerikai alkotmány második cikkelyében garantált fegyverviselési jog elleni, nyolc éven keresztül tartó támadásoknak vége. „A szövetségi hivatalok többé nem zaklatják a törvénytisztelő fegyvertulajdonosokat. A kormányzat többé nem próbálja meg aláásni az amerikaiaknak kijáró jogaitokat és szabadságotokat” – fogalmazott. Beszédében az elnök megismételte a tavalyi választási kampányban tett ígéretét a fegyvertulajdonosok jogainak további kiszélesítésére és az elődje, Barack Obama idején bevezetett korlátozások feloldására. Februárban egyébként már tett is lépéseket: aláírta azt a rendeletet, amely ismét lehetővé tette, hogy a bizonyos mentális betegségekkel küszködők is vásárolhassanak fegyvereket. 

Atlantában Donald Trump – az első kommentárok tanúsága szerint – sokakat meglepett azzal, hogy utalt a következő, 2020-ban esedékes elnökválasztásra. Kifejtette, hogy várható ellenfele a demokrata párti szenátor, Elizabeth Warren lesz, aki nem viseltetik baráti érzelmekkel az NRA iránt, és valószínűsíthetően korlátozná a fegyverviselési jogokat. Ezzel Trump lényegében megerősítette azt is, hogy 2020-ben ismét indulni akar az elnökválasztáson. Elizabeth Warrent egyébként, akárcsak a tavalyi elnökválasztási kampány idején, ezúttal is Pocahontasnak nevezte. „Minden bizonnyal Pocahontas lesz a demokraták elnökjelöltje” – mondta utalva a massachusettsi szenátor indián gyökereire.

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hát szerintem elmebaj, hogy milyen gyakran lövöldöznek abban az országban.

az nra (és az általuk kilóra megvett republikánusok) magyarázzák, hogy az embereket kell megváltoztatni, nem a fegyvereket elvenni, de szemlátomást nem tudják megváltoztatni az embereket..

Most hagyjuk a történelmi hagyományokat (vadnyugat)...Az ország túl nagy, bizonyos területein pl. Alaszkában egyszerűen kell a fegyver (macik), másutt meg több kárt okoz, mint hasznot (pl. dilis kamaszok, akik irtást rendeznek a suliban). Az önvédelem is sántít, hiszen egy profi betörő/rabló úgyis tud szerezni (rengeteg lehet a "piacon"), ráadásul tudja is használni, amíg egy amatőr csak kaparászik az elzárt szekrény felé. (Nem meri elől hagyni a gyerekei miatt az éjjeli szekrény fiókjában.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés