Ilyen volt a szerdai tüntetés képekben

2017. április 13. 12:23

Írta: Kiss Brigitta
Unalmas beszédekkel tarkított álmosító demonstrációval kezdődött, a Fidesz-székháznál kisebb lökdösődéssel folytatódott, majd némi vonulgatás és Kossuth téri skandálást követően végül az Oktogonnál ért véget szinte fesztiválhangulatban a szerdai tüntetésnap. Fotók.

Tízezres tömeg gyűlt össze a Hősök terén és környékén szerda kora este, hogy kiálljon a civilszervezek, illetve a CEU mellett, de az eléggé érezhető volt, hogy egy általános kormányellenes hangulat is áthatotta a rendezvényt. Maga a demonstráció egyébként elég unalmasra sikeredett, a beszédek is messze voltak attól, hogy gyújtóhangúnak lehetne őket nevezni. 

Nagy népszerűségnek örvendtek az olyan transzparensek, amelyek Orbán Viktor, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolatát boncolgatták:

A vasárnapi több tízezres demonstrációt követően a kormánypárti médiában megjelent, hogy Soros György repülővel utaztatott külföldieket a budapesti tüntetésre. Erre több tábla is reagált, illetve a hivatalos tüntetést követően a Fidesz-székházhoz vonuló tömegben A/4-es lapokat osztogatott néhány fiatal, az emberek pedig lelkesen hajtogattak belőle papírrepülőket:

A Fidesz-székháznál egyébként egy kisebb dulakodás is kialakult a rendőrök és néhány tüntető között, de nem igazán volt világos, hogy mi is történt valójában. A rendőrök mindenesetre rendkívül korrekt módon kezelték a helyzetet. Ezt leszámítva a legérdekesebb mozzanat a Fidesz-székháznál az volt, amikor felgyújtottak néhány nemzeti konzultácós ívet. Egy idő után mindenki megunta, hogy nem történik semmi, ezért elindultak az Oktogonra, ahová egyébként egy kisebb csoport már a tünetést megelőzően akciót – a terület lezárását – szervezett.

Az Andrássy út sem maradt egyébként érintetlen a demonstrálók kéznyomától. A Terror Háza előtt felállított vasfüggönyre feltettek egy Fideszt nem igazán szívlelő molinót, ami előtt előszeretettel álltak meg fotózkodni a vonuló tüntetők.

Az Oktogonon aztán a tüntetők többsége nem állt meg, hanem átment a Kossuth térre. Voltak, akik egyenesen, és voltak, akik a Deák teret és az Astoriát is útba ejtve egy nagyobb kitérővel jutottak el oda. A Parlamentnél aztán több száz rohamrendőr várta a demonstrálókat, akik többsége egyébként tizen- és huszonéves fiatal volt. 

Mivel végül itt se történt nagyon semmi, egy idő után a tüntetők egy része hazament, sokan viszont visszamentek az Oktogonra, ahol szinte fesztiválhangulat alakult ki. A legkitartóbbak egészen hajnalig buliztak a Nagykörút és az Andrássy út kereszteződésében – a közlekedni vágyók némi bánatára.

Nagy kérdés, hogy mi lesz ezeknek a demonstrációknak a kifutása? Megunják és haza mennek, hogy egy klasszikust idézzünk? Vagy 2017 tényleg a lázadás éve lesz, csak éppen nem úgy, ahogy azt Orbán Viktor elképzelte? Néhány hónap múlva kiderül.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés