Országhalandóság

2017. március 30. 8:26

Révész Sándor
hvg.hu
Arról viszont hallgatnak, hogy a demográfiai kilátások minden eddiginél rosszabbak.

„Az élveszületések száma 1,5%-kal nőtt. Ez belül van a szokásos »hullámzáson«. De még ez a nagyon szerény növekedés is ezernégyszáz babát jelent. Közel nyolcvanszor annyit, mint amennyit a csecsemőhalandóság himnikusan megénekelt javulása »hozott«.

A természetes fogyás lezuhant 40 ezerről 34 ezer alá. 15,5%-kal. A különbség több mint háromnegyed részben a halálozások számának csökkenéséből adódik. És a jövőben is abból adódna, ha adódna. Idén aligha fog. Újév óta a halálozások száma 19%-kal nőtt tavalyhoz képest. Utoljára 2000-ben haltak ilyen sokan. A növekedési potenciál mégis leginkább a hosszabb életkorban van. Vagyis a társadalom további elöregedésében.

A mostani helyzetet semmilyen magyar kormány semmilyen népesedéspolitikával nem fogja alapvetően megváltoztatni, mert a természetes fogyás egész Európában »természetes«. A leggazdagabb országaiban is. Az EU-nak egyetlen tagállama sincs, ahol a teljes termékenységi arányszám – az egy szülőképes nőre jutó szülések száma – ne lenne távol a 2,1-es reprodukciós szinttől. Az EU átlaga 1,58, a magyarországi adat 1,46.

Semmi nem tudja ellensúlyozni azt, hogy a fejlett világban az emberek túlnyomó többsége immár el tudja dönteni, hány gyereke legyen, és úgy dönt, hogy nulla, egy, max. kettő legyen. Semmi nem utal arra, hogy ez változni fog. Európa s benne Magyarország elfogy, megvénül. Vagy befogad.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Üdvözlendő, hogy a "haladó demokrata" oldal is felismerte végre a demográfiai kérdés létfontosságát, hiszen évtizedekig csak gúny volt annak az osztályrésze, aki ezzel "riogatott" (lásd Fekete Gyula).

Természetesen a megoldási javaslat egyedül a "befogadás" lehet az ő világukban, tehát az idegen eredetű népesség "vérfrissítése".

Ez nyilvánvalóan az európai, antikvitáson és kereszténységen alapuló kultúra és életmód, valamint a nemzetek eltűnésével járna, ami láthatóan Révész Sándornak egy kívánatos jövőkép.

De azért vannak más lehetőségek is. Például a Tóth János által felvetett főállású szülőség. Vagy az a Kopp Mária féle kutatás, amely rámutatott, hogy kevesebb gyermek születik, mint amennyit a magyar fiatalok terveznek. Hozzá kell látni azoknak az ösztönzőknek, támogatásoknak a kidolgozásához, amelyek segítenek a tervezett gyerekszám megszületésében.

És persze fontos lenne a család fogalmának amortizálás, diszkreditálását is befejezni. Jó lenne a szingli életmód apoteózisát is elfelejteni.

Ezek munkásabb és hosszabb távú módszerek, mint az idegenek "befogadása". A sikerük is bizonytalanabb.

De talán mégsem kellene újkori lótuszevőkként önként hajtani a fejünket a hóhérbárd alá.

Utóirat: a feleségemmel 3 gyereket nevelünk, szóval megtettük a magunkét.

Ki fizeti a Révészt?

Askenázi származását tekintve hihetetlen, hogy a libbant szerző nem észlelte, hogy Izraelben, ami a fejlett nyugati világ tagja, 3,11 re emelkedett 2015-ben a TFR a zsidó nők esetében. Az araboké meg 3,17 ugyanott. A 3,11 nem az ortodox nők teljesítménye, hanem a szekularizált izraeli nők szülik meg a második-harmadik gyereküket. Révész remélem olvassa a hozzászólásokat és elgondolkodik: vajon mi lehet ennek az oka? Állami beavatkozás a népesség újratermelésében, a közös és erős hit, hazaszeretet és egészséges nacionalizmus- esetleg az ellenállás kollektív megélése az arab tengerben?
Az európai révészek nem értünk dolgoznak, ők a mást a színeset hordják napi huszonnégyben a partunkra. Az, hogy az európai őslakosok TFR-jét 2.1-re emelkedjen, egyetlen regnáló nyugati liberális párt programjában sincsen benne. Pedig ők az ész és értelem önjelölt birtokosai- csak az életről nincsenek alapvető ismereteik. Ha az őslakosok egy gyereket vállalnak, akkor az európai társadalmak szépen kimúlnak- nincs arra lehetőség ugyanis, amiben az egaliter nemzetáruló politikusok, tudósok, művészek és iparmágnások hisznek, hogy majd okker muszlim és fekete tömegek viszik tovább a stafétabotot. Az európai kultúrát végső soron képességes fehér emberek alakították ki és működtették idáig- a beözönlő horda, ha akarná se tudná azt átvenni.
Még valami. Az összes európai vezető közül Orbán volt az, aki volt annyira koherens, hogy a szigorú bevándorlásellenes intézkedései mellé demográfiai programot is állított, amiben ráadásul a munkához kötött családtámogatás a vezérlő elem.
Révésznek gondolom ez nem tetszik, neki a Bokros csomag demográfiája ami erekciót okoz- emlékezzünk, akkoriban két év után ötezerrel csökkent a gyerekszám Magyarországon!
Bokrost Izraelben csak a hollók lájkolnák, a kötélen egyensúlyozva...

Anyagi okokkal magyarázni a jelenséget tényleg tévút. A szegény országokban jellemzően nem szokott gond lenni a demográfiai mutatókkal. Illetve szokott, csak más jellegű: a túlnépesedés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés