Lázadozik az osztrák szocdemek balszárnya a kancellár ellen

2017. március 30. 8:53
Nem tetszik az SPÖ balszárnyának Christian Kern osztrák kancellár menekültpolitikája: a bécsi balosok sokkal több menekültet fogadnának be, és levélben lázadoznak a szerintük realistának csak csúfolt irányvonal ellen. Nem ez az első alkalom, hogy a kancellárnak ellenáll pártja.

Egyre gyakrabban hallani a bécsi szociáldemokraták köréből, hogy a türelmi idő lejárt. Az osztrák főváros SPÖ-bázisa túlnyomórészt elégedetlen Christian Kern kancellár munkájával, főleg azzal, amit a menekültpolitikában képvisel. Leginkább a menekültek Európán belüli áthelyezéséről szóló uniós vitában képviselt osztrák álláspontot bírálják. Az unió relokációs programja mintegy kvótaszerűen osztaná ugyanis fel a jelenleg Olaszországban és Görögországban tartózkodó menekülteket a többi tagállam között, Ausztriának ebből majd' 2000 migráns jutna.

Balhé a kvóták miatt

Ausztria SPÖ-s védelmi minisztere, Hans-Peter Doskozil a javaslatra Kern kancellár egyetértésével úgy reagált: ne vállalja a kormány a pluszfelelősséget, lévén 2015-ben és 2016-ban négyszer annyi menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, mint Olaszországban és két és félszer annyit, mint Görörgországban, így a tervezett kétezer fős kvótát már most bőven kimerítették.

A bécsi Die Presse birtokába került egy levél, amit a bécsi szocdemek prominensei írtak, kritizálva a szocdemek vezette kormányt, a mostaninál humánusabb menekültpolitikát követelve: „Állítsák le az erőszakoskodást, lépjen megoldásorientált Európa-politika a helyébe, amit a realitás és a józanság határoz meg! (...) Az SPÖ képviselői éveken keresztül az európai együttműködésért és a nemzetközi szolidaritásért emelték fel a szavukat. Ha végre lehetőség nyílik megvalósítani saját politikai követeléseinket, nem szabad hátrébb lépni, és a múlt teljesítményére mutogatni.” 

Kern az új Faymann?

Az osztrák napilap arról is ír: nem ez volt az első eset, hogy a szocdemek balszárnya kiakadt a kancelláron. A legnagyobb balhé a CETA nevű szabadkereskedelmi egyezmény körül volt: bár a szocdemek Brüsszelben éveken át ellene lobbiztak, Kern tavaly októberben hatalmas meglepetésre beállt a CETA mögé. A párt persze nem hagyta ezt annyiban: az SPÖ-s EP-képviselők a CETA ellen szavaztak Brüsszelben.

A sajtóhírre lecsapott az Osztrák Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache is, aki a Facebookon úgy fogalmazott, könnyen lehet, hogy az előző kancellár, Werner Faymann végzete eléri Christian Kernt is: „Prognózisom, miszerint Kern lehet a második köztársaság legrövidebb ideig hatalmon lévő kancellára, egyre valószínűbbé válik. Kern egyre nagyobb nyomás alá helyeződik pártjában. A párt balszárnya már a felkelést próbálgatja.”

A közvélemény-kutatások aktuális állása szerint Strache pártja, az FPÖ a legnépszerűbb a maga 33 százalékával, második az SPÖ 29 százalékkal és harmadik a szocdemekkel nagykoalícióban kormányzó Néppárt 19 százalékkal.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Atyaég! Még több menekültet akarnak és a csúnya kormány nem akarja engedni!!!!!!!!!!!!

Lehet valamit realistának csúfolni? Talán szólni kéne az SPÖ komcsi alosztályának, hogy nem egy kib*szott videojátékról van szó. Gyökerek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés