Baloldali visszatérés?

2017. február 20. 12:48
Botka László beszéde: vízió, jövőkép az országról, egyenes, kemény szavak.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjének írása

 

Az elmúlt hét év legjobb MSZP-s szereplését láthattuk Botka László szombati miniszterelnök-jelölti beszédekor. Most előjönni látszott, ami sokszor olyannyira hiányzott a szocialisták háza táján: vízió, jövőkép az országról, egyenes, kemény szavak.

Hogy ez a beszéd nagy fordulatként vonul-e majd be a magyar baloldal történetébe, elválik, de lássuk be, hogy  szükség lehet egy nagy fordulatra, egy olyan erőre, amely kilebbenti az adott politikai erőt a megtespedtség állapotából. A német SPD-nek volt egy 1959-es Bad Godesberg-i fordulata, amely elhozta a német szociáldemokraták felemelkedésének esélyét, amellyel a Willy Brandt-féle csapat egy évtized múlva, kormányra kerülve, élni is tudott. A mostani helyzet annyiban hasonló, hogy Botkának elő kellett segítenie a feltételt egy nagy fordulathoz, amely először is visszaadja a hitet a győzelemben. A beszéd ebből a szempontból nagyon is megállta a helyét, hiszen Botkának lendületes, határozott fellépése, alkalmas lehetett arra, hogy az egyre kevésbé komolyan vett MSZP-t kilendítse mély válságából. Hogy kilendíti-e, ma még nem tudni, de a beszédnek az mindenképpen erénye, hogy kísérletet tett az ideológiai önmeghatározásra. Ez azért fontos, mert a választó számára is megteremtheti a párttal, illetve a baloldallal való azonosulást – de azonosulni igazából csak azzal lehet, aki határozott elképzelésekkel bír arról, milyen elvek szerint kormányozná az országot.

 A szocialisták félig-meddig hivatalos baloldali miniszterelnök-jelöltjének beszéde erősen hagyományos baloldali ideológiát mutat. A Gyurcsány Ferenc kormányzása által is követett blairi-schröderi „harmadik út” új szociáldemokráciával való nyílt leszámolás magában foglalta a szegények, a bérből és fizetésből élő képviseletének egyértelmű felvállalását. A polgár öngondoskodásának szükségessége nem fogalmazódott meg Botka beszédében és ez Horn Gyula akkori MSZP-s vezető 1993-94-es kommunikációjára emlékeztet. Akkortájt is a vesztesek, a bérből is fizetésből élők szavazataira hajtott az MSZP, sikerrel.

Csakhogy az azóta eltelt két évtized mély változásokat eredményezett nemcsak a politikai rendszerben (szerintem 2010-től új orbáni politikai rendszer épült ki), de a társadalomban is. Ma már még inkább szükség van a kreatív, tudását gyorsan átalakítani, bővíteni kész emberekre az információs forradalom, a „dolgok internete” idején. Nem csak azt nem tudhattuk meg Botka – kétségkívül hatásosan előadott  – beszédéből, miből fizetné nagyvonalú vállalásait, hanem azt sem, mit kezdene az automatizáció, a robotizáció társadalmi hatásaival, amelyek egyesek szerint sok millió munkahelyet veszélyeztetnek szerte a világon.

Az államnak kezdenie kell majd azokkal valamit, akik e technológiai változások miatt vesztik el megélhetésüket. A segélyezés, az átképzés, vagy akár a szegénység leküzdése sok pénzt igényel, ehhez viszont termelékenyebb, versenyképesebb gazdaságra van szükség – ehhez kevés azt mondani, tessék mostantól kevesebbet lopni. Ennek kapcsán olyan komolytalan javaslatot is hallhattunk, hogy mindenki adóbevallása legyen nyilvános. Ha ez megvalósulna, az súlyosan sérthetné az adótitkot, akár a cégek üzleti érdekeit is, hiszen pl. a befizetett adók nyilvánossá tétele az üzleti titkaik (fizetési listák kiderülése) sérülésével járhatna. Nem hiszem azt sem, hogy mindenki örülne, ha a szomszédja, ismerőse belelátna a pénztárcájába a nyilvános adóbevallások miatt, ez esetleg magas rangú politikusoknál lehetne kivitelezhető.

Abban van igazság, hogy ma Magyarországon még mindig sokan élnek szegénységben, nehéz körülmények között. Csakhogy a Fidesz-kormány nem csak elvett, a családi adókedvezményekkel, a rezsicsökkentéssel adott is. A statisztikai adatok szerint már évek óta elkezdtek növekedni a reálkeresetek, még ha azok továbbra is jócskán lemaradnak a nyugati színvonaltól. Ennek elérésének hogyanjával a Botka-beszéd sem foglalkozott. De talán legközelebb.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért érdekesek azok az "egyenes, kemény szavak", amelyekből éppen csak "azt nem tudhattuk meg, hogy miből fizetné nagyvonalú vállalásait".

Máshol az ilyesmit ígérgetésnek hívják.

Megint máshol parasztvakításnak.

Az meg már az MSZP színvonalát jelzi, hogy ezzel az elmúlt 7 év legjobb szereplését lehet elérni.

adta, vagy nem adta?
Mit vett el a FIDESZ kormány?
Csak nem a magánnyugdíjpénztárak által fizetett szlovák 30 eurós nyugdíjakra gondol?
Mindenki megkapta a hozamot, ha nem lopták el pénztárak vezetői, és megkapja a kiszámítható állami nyugdíjat.
Sehol a világon nincs kötelező magán pénztár.
Az igazi magán pénztárak működnek, senki a pénzüket nem vette el.

Botka vizsgálja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését.
Ha ez látnoki, akkor egy totál becsődölt ország a vízíója.
Pillanatok alatt megnövekszik a gyerek születések száma, utána már csak az a kérdés ki fog az ilyen nemzedéknek szakmát adni és miből?
Az alapjövedelem nem más mint a segély felemelése, midenféle kötelezettség nélkül.
Tehát iskolakerülés, fekete munka stb.
Egy-két évig még erre si ad az IMF,de láttuk a végét.

A munkanélküliségi ráta elég jó, és munkaerőhiány van. Nem most kéne skandináviát majmolva alapjövedelemmel kísérletezgetni. Ez volt az egyik leggyengébb pontja az egész beszédnek.

Felperzselt, sóval behintett ország képe van Botka fejében.

Marják egymást rendesen, ebben még GyF-nek igazat is adok ( ez nagyon ritka ):

Gyurcsány leüzent Botkának

Ketipisz Sztavrosz

2017. február 20. 14:28
Botka a hétvégén hadüzenetet küldött Gyurcsánynak. Ma az ATV-ből megüzenték neki, hogy vegyen vissza a tempóból.

Botka László a hétvégén nekiment Gyurcsány Ferencnek. Már nem csupán megkérdőjelezte, helyes volt-e a 2010 előtti kormányzás, hanem Gyurcsány eltakarításának programját hirdette meg.

A pozíciójában a hétvégén megerősített Gyurcsány – úgy tűnik – nem értékelte az elképzelést, mert előbb csak egyszerűen „választópolgárnak” titulálta Botkát. Most azonban láthatóan Gyurcsány úgy döntött, nem az ő szintje a reagálás. Így szóvivőjével, Gréczy Zsolttal üzente meg, hogy a baloldal 2010 előtti történetében minden fontos állomásnál jelen volt.

Tehát:

1994 óta képviselő, és soha semmit nem kifogásolt
megszavazta a Bokros-csomagot
megszavazta Medgyessy „osztogatásait”
megszavazta Bajnai esetében a 13. havi nyugdíj elvételét
igennel szavazott 2006 őszén, amikor Gyurcsány bizalmi szavazást kért maga mellett, továbbá jelen volt az őszödi beszéd elhangzásakor is.

Gréczy kiemelte, hogy Botka 2014-ben az MSZP országos választmányának elnökeként a Gyurcsánnyal közös országos lista mellett érvelt.
Vagyis: Botka nyakig benne volt mindenben, amitől épp Gyurcsányon keresztül el akar határolódni.

Érdeklődéssel várjuk, mi lesz a rendkívül érdekfeszítő meccs kimenetele. Talán még az is kiderül tíz év után, ténylegesen ki árult el kit a szoci táborban az őszödi beszéd kapcsán. Vagy esetleg ők is rájönnek, miért omlottak össze.

(atv)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés